European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Schimbările climatice și BCE

Schimbările climatice pot afecta stabilitatea prețurilor. Prin urmare, vom contribui, în limitele mandatului nostru, la combaterea acestora.

Schimbările climatice pot afecta stabilitatea prețurilor prin intermediul unor fenomene meteo extreme sau al incertitudinilor legate de tranziția la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

La BCE, ne-am asumat angajamentul de a lua în considerare impactul schimbărilor climatice în cadrul nostru de politică monetară.

Deși autoritățile guvernamentale și parlamentele dețin responsabilitatea principală de a acționa cu privire la schimbările climatice, ne vom aduce și noi contribuția, în limitele mandatului nostru.

Planul nostru de acțiune prevăzut în cadrul politicii monetare pentru combaterea schimbărilor climatice

Ca rezultat al recentei evaluări a strategiei noastre, am adoptat un plan de acțiune, însoțit de o foaie de parcurs ambițioasă, care vizează integrarea unor considerente privind schimbările climatice în activitatea noastră de politică monetară.

Comunicat de presă

Care sunt pilonii de pe foaia noastră de parcurs privind schimbările climatice prevăzută în cadrul politicii monetare?

Planul nostru de acțiune prevede o foaie de parcurs ambițioasă pentru a lua în considerare efectele schimbărilor climatice. Trei piloni principali jalonează angajamentul nostru privind combaterea schimbărilor climatice și ne vom aduce propria contribuție.

Mai mult

Centrul privind schimbările climatice

Centrul nostru privind schimbările climatice definește și orientează agenda climatică a BCE, reunind activitățile noastre în domeniul schimbărilor climatice și al finanțării durabile. De asemenea, acesta coordonează toate activitățile care figurează în foaia noastră de parcurs privind schimbările climatice.

Comunicat de presă

În prim-plan

Deși foaia noastră de parcurs prevăzută în cadrul politicii monetare stabilește direcțiile de urmat, am început deja să acționăm cu privire la schimbările climatice în patru domenii principale

Analiza economică

Experții BCE asigură că schimbările climatice sunt luate în considerare în modelele macroeconomice, metodele de prognozare și evaluările riscurilor ale BCE.

Mai mult

Supravegherea bancară

Supraveghetorii dialoghează cu băncile pentru a monitoriza măsurile adoptate în privința riscurilor generate de schimbările climatice. Scopul este acela de a asigura că băncile au capacitatea de a detecta și a gestiona aceste riscuri în mod corespunzător.

Mai mult

Politica monetară și portofoliile de investiții

În cadrul programelor de achiziționare de active ale BCE, am investit în obligațiuni ecologice (green bonds), ținând cont de necesitatea de a evita apariția unor distorsiuni pe piață.

Mai mult

Stabilitatea financiară

Experții în stabilitate financiară măsoară și evaluează riscurile reprezentate de schimbările climatice pentru sistemul financiar. Constatările acestora sunt comunicate publicului, participanților pe piață și factorilor de decizie.

Mai mult

Alte inițiative

O BCE ecologică

Ne străduim în mod continuu să reducem amprenta ecologică a BCE. Dacă te interesează să afli ce am realizat până acum, consultă pagina Protecția mediului de pe website-ul nostru.

Ora Pământului

BCE participă la acest eveniment din 2012. Prin stingerea luminilor în clădirea noastră principală, încercăm să sensibilizăm publicul cu privire la schimbările climatice.

Podcastul BCE – Testarea la stres privind schimbările climatice: este momentul să acționăm!

Care sunt rezultatele primei noastre testări la stres privind schimbările climatice la nivelul economiei? Ce înseamnă acestea pentru populație, companii și bănci? În acest episod al podcastului BCE, gazda noastră, Katie Ranger, discută despre aceste aspecte cu vicepreședintele Luis de Guindos și Irene Heemskerk, șefa centrului nostru privind schimbările climatice.

Mai mult
INFORMAȚII SUPLIMENTARE

BCE colaborează cu alte instituții în privința schimbărilor climatice

Răspunsul Eurosistemului cu privire la Strategia reînnoită a Comisiei Europene privind finanțarea durabilă

BCE și băncile centrale naționale ale țărilor care au adoptat moneda euro sunt pregătite să sprijine activitatea Comisiei Europene destinată elaborării unei strategii privind finanțarea durabilă și îmbunătățirii publicării de informații nefinanciare. Ca răspuns la consultările publice lansate de Comisie, am identificat cinci priorități principale.

Consultă răspunsul nostru

Rețeaua pentru ecologizarea sistemului financiar (Network for Greening the Financial System – NGFS)

BCE este membră a NGFS: un grup de bănci centrale și autorități de supraveghere financiară de pe cinci continente, care caută modalități de sprijinire a unei tranziții ordonate către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon. În 2020, BCE s‑a alăturat organului executiv al rețelei, Comitetul director.

Vizitează website-ul NGFS

Toate paginile din această secțiune