Opțiuni de căutare
Home Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Schimbările climatice și BCE

„Prin evaluarea strategiei noastre, vom stabili în ce domenii și în ce mod problema schimbărilor climatice și combaterea acestora pot influența, de fapt, politicile noastre.”

Christine Lagarde, președinta BCE

La BCE, explorăm modalități de combatere eficace a schimbărilor climatice. Ne străduim să identificăm riscurile pe care schimbările climatice le pot prezenta pentru economie și pentru sistemul financiar.

Schimbările climatice pot afecta economia prin intermediul unor fenomene meteo extreme și al incertitudinilor legate de tranziția la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Centrul privind schimbările climatice

Întrucât schimbările climatice devin mai importante pentru economie și politicile noastre, centrul nostru privind schimbările climatice definește și orientează agenda climatică a BCE, reunind activitățile noastre privind schimbările climatice și finanțarea durabilă.

Comunicat de presă

BCE ia măsuri în patru domenii principale de competență

Analiza economică

Experții BCE se asigură că schimbările climatice sunt luate în considerare în modelele macroeconomice, metodele de prognozare și evaluările riscurilor ale BCE.

Mai mult

Supravegherea bancară

Supraveghetorii dialoghează cu băncile pentru a le sensibiliza cu privire la riscurile generate de schimbările climatice. Scopul este acela de a asigura că băncile au capacitatea de a gestiona aceste riscuri în mod corespunzător.

Mai mult

Politica monetară și portofoliile de investiții

În cadrul programelor de achiziționare de active ale BCE, am investit în obligațiuni ecologice (green bonds), ținând cont de necesitatea de a evita apariția unor distorsiuni pe piață.

Mai mult

Stabilitatea financiară

Experții în stabilitate financiară măsoară și evaluează riscurile reprezentate de schimbările climatice pentru sistemul financiar. Constatările acestora sunt comunicate publicului, participanților pe piață și factorilor de decizie.

Mai mult

Alte inițiative

O BCE ecologică

Ne străduim în mod continuu să reducem amprenta ecologică a BCE. Dacă te interesează să afli ce am realizat până acum, consultă pagina Protecția mediului de pe website-ul nostru.

Ora Pământului

BCE participă la acest eveniment din 2012. Prin stingerea luminilor în clădirea noastră principală, încercăm să sensibilizăm publicul cu privire la schimbările climatice.

Podcastul BCE: schimbările climatice și rolul băncilor centrale

În ce mod afectează schimbările climatice stabilitatea financiară? De ce nu achiziționează BCE mai multe obligațiuni ecologice? Cum se pot pregăti mai bine băncile pentru riscurile asociate schimbărilor climatice? Gazda noastră, Michael Steen, discută despre aceste aspecte cu invitații săi, experții Fatima Pires, Madelaine Roos și Patrick Amis.

Mai mult
INFORMAȚII SUPLIMENTARE

BCE este membră a grupurilor următoare

Răspunsul Eurosistemului cu privire la Strategia reînnoită a Comisiei Europene privind finanțarea durabilă

BCE și băncile centrale naționale ale țărilor care au adoptat moneda euro sunt pregătite să sprijine activitatea Comisiei Europene destinată elaborării unei strategii privind finanțarea durabilă și îmbunătățirii publicării de informații nefinanciare. Ca răspuns la consultările publice lansate de Comisie, am identificat cinci priorități principale.

Consultă răspunsul nostru

Rețeaua pentru ecologizarea sistemului financiar (Network for Greening the Financial System – NGFS)

BCE este membră a NGFS: un grup de bănci centrale și autorități de supraveghere financiară de pe cinci continente, care caută modalități de sprijinire a unei tranziții ordonate către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon. În 2020, BCE s‑a alăturat organului executiv al rețelei, Comitetul director.

Vizitează website-ul NGFS

Toate paginile din această secțiune