European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Schimbările climatice și BCE

Ne angajăm ferm să contribuim la combaterea schimbărilor climatice, în limitele mandatului nostru.

Schimbările climatice prezintă riscuri la adresa economiei noastre și a sectorului financiar. Trebuie să evaluăm efectele schimbărilor climatice și ale tranziției către o societate neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon asupra economiei noastre, astfel încât să putem ține seama de impactul acestora asupra activității noastre în calitate de bancă centrală și de autoritate de supraveghere bancară. Aceasta ne va ajuta să menținem stabilitatea prețurilor și siguranța băncilor.

Obiectivele noastre

Activitatea noastră privind schimbările climatice se axează pe trei obiective principale, cu ajutorul cărora politicile noastre pot rămâne eficace și adecvate pentru o lume în schimbare.

Gestionarea riscurilor legate de schimbările climatice

Depunem eforturi pentru a înțelege, a supraveghea și a gestiona mai bine riscurile legate de schimbările climatice atât în cadrul politicii noastre monetare și al operațiunilor de investiții, cât și în cadrul sistemului financiar. De asemenea, evaluăm impactul economic al schimbărilor climatice și al politicilor de atenuare a acestora.

Mai multe despre gestionarea riscurilor legate de schimbările climatice
Sprijinim tranziția ecologică

Sprijinim o tranziție ordonată către o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, prin măsuri care se încadrează în mandatul nostru. Aceasta include promovarea dezvoltării finanțării durabile și crearea de stimulente pentru un sistem financiar mai ecologic.

Mai multe despre sprijinirea tranziției ecologice
Promovarea unor acțiuni mai ample

Contribuim la o mai bună înțelegere generală a riscurilor legate de schimbările climatice și colaborăm îndeaproape cu partenerii europeni și internaționali pe teme legate de climă și de finanțarea durabilă. De asemenea, depunem eforturi pentru a spori transparența cu privire la activitățile noastre și a reduce impactul nostru asupra mediului.

Mai multe despre promovarea unor acțiuni mai ample

Abordarea noastră

Strategia noastră privind schimbările climatice va evolua treptat, pe măsură ce datele și modelele pe care le utilizăm pentru a înțelege riscurile legate de schimbările climatice se optimizează. Între timp, adoptăm deja măsuri ori de câte ori este posibil.

Acțiunile în curs ale BCE privind schimbările climatice

Agenda noastră privind schimbările climatice

Agenda noastră privind schimbările climatice prezintă în detaliu toate activitățile legate de schimbările climatice aflate în desfășurare la BCE. Acestea sunt grupate în șase domenii prioritare și au la bază cele trei obiective climatice strategice ale BCE.

Agenda noastră privind schimbările climatice

Supravegherea bancară

Ca parte a rolului nostru de supraveghere, avem responsabilitatea de a ne asigura că băncile gestionează riscurile, inclusiv pe cele generate de schimbările climatice. Din acest motiv, ca parte a agendei noastre climatice, acționăm în sensul integrării considerațiilor privind schimbările climatice în activitatea noastră de supraveghere.

Mai mult

Protecția mediului

Ne străduim în permanență să reducem amprenta de mediu a activităților noastre corporative de zi cu zi.

Mai mult

Publicările noastre de date financiare legate de schimbările climatice

Ca parte a angajamentului nostru în favoarea transparenței și a obiectivelor noastre climatice, publicăm periodic informații despre amprenta de carbon și riscurile legate de schimbările climatice ale investițiilor noastre.

Află mai multe despre publicările noastre de date

Strategie internă și coordonare

Centrul privind schimbările climatice

Am înființat centrul privind schimbările climatice pentru a contribui la definirea și orientarea agendei noastre climatice, reunind activitățile și expertiza diferitelor domenii de activitate.

Comunicat de presă

Podcastul BCE: Ecologizarea sistemului financiar: etape ale parcursului nostru privind schimbările climatice

Ce anume a evidențiat testarea la stres cu privire la schimbările climatice? În ce mod vom integra schimbările climatice în politica monetară? 

În acest episod al podcastului BCE, gazda noastră, Katie Ranger, adresează aceste întrebări și multe altele lui Frank Elderson, membru al Comitetului executiv.

Listen to the ECB Podcast on climate change

Toate paginile din această secțiune