Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
Pentru cele mai recente informații, consultați versiunea în limba engleză a acestei pagini.

Schimbările climatice și BCE

Ne angajăm ferm să contribuim la combaterea schimbărilor climatice, în limitele mandatului nostru.

Schimbările climatice și degradarea naturii prezintă riscuri la adresa economiei noastre și a sectorului financiar. Trebuie să evaluăm efectele acestor riscuri și ale tranziției către o societate neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon asupra economiei noastre, astfel încât să putem ține seama de impactul acestora asupra activității noastre în calitate de bancă centrală și de autoritate de supraveghere bancară. Aceasta ne va ajuta să menținem stabilitatea prețurilor și siguranța băncilor.

Obiectivele noastre

Activitatea noastră privind schimbările climatice se axează pe trei obiective principale. Acestea contribuie la menținerea adecvării și eficacității politicilor noastre într-o lume în schimbare.

Gestionarea riscurilor legate de schimbările climatice

Depunem eforturi pentru a înțelege, a monitoriza și a gestiona mai bine riscurile legate de schimbările climatice în cadrul politicii monetare și al operațiunilor de investiții, precum și la nivelul sistemului financiar. De asemenea, evaluăm impactul economic al politicilor legate de schimbările climatice și explorăm relația dintre climă, natură și economie.

Mai mult despre gestionarea riscurilor legate de schimbările climatice
Sprijinirea tranziției ecologice

Sprijinim o tranziție ordonată către o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon printr-o serie de măsuri adoptate în limitele mandatului nostru. Aceasta include promovarea dezvoltării finanțării durabile și crearea de stimulente pentru un sistem financiar mai ecologic.

Mai mult despre sprijinirea tranziției ecologice
Promovarea unor acțiuni mai ample

Contribuim la o mai bună înțelegere generală a riscurilor legate de schimbările climatice și a celor legate de natură și colaborăm îndeaproape cu partenerii europeni și internaționali pe teme legate de climă și de finanțarea durabilă. De asemenea, depunem eforturi pentru a spori transparența activităților noastre și a reduce impactul nostru asupra mediului.

Mai mult despre promovarea unor acțiuni mai ample

Abordarea noastră

În limitele mandatului nostru, luăm deja măsuri ori de câte ori avem posibilitatea. De asemenea, ne adaptăm strategia privind schimbările climatice pentru a fi în concordanță cu îmbunătățirile continue ale datelor și modelelor pe care le folosim pentru a înțelege riscurile legate de schimbările climatice și cele legate de natură.

Acțiunile în curs ale BCE privind schimbările climatice

Planul nostru privind clima și natura pentru perioada 2024-2025 pe scurt

Am identificat trei domenii de interes care vor ghida activitățile noastre în 2024 și 2025.

Mai mult despre plan

Supravegherea bancară

Ca parte a rolului nostru de supraveghere, avem responsabilitatea de a ne asigura că băncile gestionează riscurile, inclusiv pe cele generate de schimbările climatice. Din acest motiv, depunem eforturi în vederea integrării considerațiilor referitoare la schimbările climatice și la mediu în activitatea noastră de supraveghere.

Mai mult

Protecția mediului

Ne străduim în permanență să reducem amprenta de mediu a activităților noastre corporative de zi cu zi.

Mai mult

Publicările noastre de date financiare legate de schimbările climatice

Ca parte a angajamentului nostru în favoarea transparenței și a obiectivelor noastre climatice, publicăm periodic informații despre amprenta de carbon și riscurile legate de schimbările climatice ale investițiilor noastre.

Mai mult despre publicările noastre de date financiare legate de schimbările climatice

Strategie internă și coordonare

Centrul privind schimbările climatice

Am înființat centrul privind schimbările climatice pentru a contribui la definirea și orientarea agendei noastre climatice, reunind activitățile și expertiza diferitelor domenii de activitate.

Comunicat de presă

Podcastul BCE – Planul privind clima și natura: drumul nostru către un viitor mai verde

Care sunt perspectivele activității noastre privind schimbările climatice în 2024 și 2025? Cum vom combate riscurile financiare generate de declinul și degradarea naturii?

Gazda noastră, Stefania Secola, analizează, împreună cu Irene Heemskerk, șefa centrului privind schimbările climatice, planul nostru cu privire la climă și natură.

Ascultă podcastul BCE referitor la planul nostru privind clima și natura

Toate paginile din această secțiune