European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Klimatske promjene i ESB

Klimatske promjene mogu utjecati na stabilnost cijena. Stoga ćemo pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena u okviru svojih ovlasti.

Klimatske promjene, točnije ekstremne vremenske prilike i neizvjesnost povezana s prelaskom na niskougljično gospodarstvo, mogu utjecati na stabilnost cijena.

U ESB‑u smo odlučni u namjeri da utjecaj klimatskih promjena uključimo u svoj okvir monetarne politike.

Premda su za ublažavanje klimatskih promjena prije svega odgovorne vlade i parlamenti, pridonijet ćemo tom cilju u okviru svojih ovlasti.

Naš akcijski plan za ublažavanje klimatskih promjena u sklopu monetarne politike

Na temelju rezultata nedavnog preispitivanja strategije donijeli smo akcijski plan s ambicioznim hodogramom kako bismo pitanja koja se odnose na klimatske promjene uključili u naše aktivnosti povezane s monetarnom politikom.

Priopćenje za javnost

Koji su elementi klimatskog hodograma u sklopu naše monetarne politike?

Naš akcijski plan sadržava ambiciozan hodogram za odgovor na utjecaj klimatskih promjena. Tri su ključna elementa holograma oko kojih ćemo organizirati aktivnosti kojima ćemo pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena.

Više

Centar za klimatske promjene

Naš centar za klimatske promjene oblikuje i usmjerava naš klimatski plan, objedinjuje naše djelovanje na području klimatskih promjena i održivog financiranja te koordinira sve aktivnosti koje su dio našeg klimatskog hodograma.

Priopćenje za javnost

Prioritetna područja

Hodogramom u sklopu monetarne politike utvrđen je smjer našeg djelovanja i već smo počeli raditi na ublažavanju klimatskih promjena na četirima glavnim područjima.

Ekonomska analiza

Zaposlenici ESB‑a vode računa o tome da se klimatske promjene uzimaju u obzir u ESB‑ovim makroekonomskim modelima, metodama prognoziranja i procjenama rizika.

Više

Nadzor banaka

Nadzornici surađuju s bankama i prate aktivnosti povezane s rizicima koji proizlaze iz klimatskih promjena kako bi banke prepoznale te rizike i upravljale njima na odgovarajući način.

Više

Monetarna politika i investicijski portfelji

U sklopu programa kupnje vrijednosnih papira ulažemo u zelene obveznice i pritom vodimo računa o potrebi da se izbjegne narušavanje funkcioniranja tržišta.

Više

Financijska stabilnost

Stručnjaci za financijsku stabilnost mjere i procjenjuju rizike za financijski sustav koji proizlaze iz klimatskih promjena. O njihovim nalazima obavještavaju se javnost, tržišni sudionici i tvorci politika.

Više

Ostale inicijative

Zeleni ESB

Stalno ulažemo napore u smanjenje ekološkog otiska ESB‑a. Ako vas zanima što smo dosad postigli, pogledajte našu mrežnu stranicu o zaštiti okoliša.

Sat za planet Zemlju

ESB sudjeluje u tom događaju od 2012. Gašenjem svjetala u svojoj glavnoj zgradi pokušavamo upozoriti na klimatske promjene.

ESB‑ov podcast: Climate stress test: time to act now!

Kakvi su rezultati našeg prvog testiranja otpornosti cjelokupnog gospodarstva na stres zbog klimatskih promjena? Što ti rezultati znače za građane, poduzeća i banke? U ovoj epizodi ESB-ova podcasta moderatorica Katie Ranger razgovara o tim pitanjima s potpredsjednikom Luisom de Guindosom i voditeljicom centra za klimatske promjene Irene Heemskerk.

Više
MOGLO BI VAS ZANIMATI

ESB surađuje s drugim institucijama u ublažavanju klimatskih promjena

Odgovor Eurosustava na obnovljenu strategiju za održivo financiranje Europske komisije

ESB i nacionalne središnje banke država koje su uvele euro spremni su pridonijeti radu Europske komisije na području razvoja strategije za održivo financiranje i unaprjeđenja objavljivanja nefinancijskih informacija. U sklopu javnog savjetovanja Komisije poslali smo odgovor u kojem smo utvrdili pet glavnih prioriteta.

Naš odgovor

Mreža za ozelenjivanje financijskog sustava

ESB je član Mreže za ozelenjivanje financijskog sustava (engl. Network for Greening the Financial System, NGFS), skupine središnjih banaka i financijskih nadzornih tijela s pet kontinenata koji nastoje pronaći načine na koje mogu pridonijeti nesmetanom prijelazu na niskougljično gospodarstvo. Od 2020. ESB sudjeluje u radu Upravljačkog odbora, koji je izvršno tijelo mreže.

Mrežne stranice NGFS‑a

Sve stranice u ovom odjeljku