Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
Najnovije informacije možete pronaći na engleskoj inačici stranice.

Klimatske promjene i ESB

Odlučni smo u namjeri da, u okviru svojih ovlasti, pridonesemo odgovoru na klimatske promjene.

Iz klimatskih promjena i degradacije prirode proizlaze rizici za naše gospodarstvo i financijski sektor. Moramo procijeniti kako ti rizici i prelazak na ugljično neutralno društvo utječu na gospodarstvo kako bismo taj utjecaj uzeli u obzir u aktivnostima koje provodimo kao središnja banka i nadzorno tijelo. To će nam pomoći da održimo stabilnost cijena i sigurnost banaka.

Naši ciljevi

Naše aktivnosti povezane s klimatskim promjenama usmjerene su na tri glavna cilja, koji pridonose primjerenosti naših politika i njihovoj djelotvornosti u svijetu koji se stalno mijenja.

Upravljanje klimatskim rizicima

Cilj nam je bolje razumijevanje i praćenje rizika povezanih s klimatskim promjenama te upravljanje tim rizicima u našim operacijama monetarne politike i ulaganjima te u financijskom sustavu. Osim toga, procjenjujemo utjecaj politika povezanih s klimatskim promjenama na gospodarstvo te istražujemo odnos između klime, prirode i gospodarstva.

Više o upravljanju klimatskim rizicima
Potpora zelenoj tranziciji

Podupiremo uredan prelazak na ugljično neutralno gospodarstvo mjerama koje su u okviru naših ovlasti, među ostalim promicanjem razvoja održivog financiranja i poticanjem ozelenjivanja financijskog sustava.

Više o potpori zelenoj tranziciji
Poticanje šireg djelovanja

Pridonosimo općem razumijevanju rizika povezanih s klimatskim promjenama i prirodom te blisko surađujemo s partnerima u Europi i svijetu u vezi s temama koje su povezane s klimom i održivim financiranjem. Osim toga, radimo na povećanju transparentnosti svojih aktivnosti i smanjenju vlastitog učinka na okoliš.

Više o poticanju šireg djelovanja

Naš pristup

Već djelujemo na svim područjima na kojima možemo djelovati u sklopu svojih ovlasti. Pritom prilagođavamo klimatsku strategiju uzimajući u obzir neprestano poboljšavanje podataka i modela kojima se služimo kako bismo razumjeli rizike povezane s klimatskim promjenama i prirodom.

Kontinuirane klimatske aktivnosti u ESB‑u

Ukratko o našem planu za klimu i prirodu za 2024. i 2025.

Utvrdili smo tri glavna područja na koja ćemo usmjeriti aktivnosti u 2024. i 2025.

Više o planu

Nadzor banaka

Našim nadzornim dužnostima obuhvaćeno je i upravljanje rizicima u bankama, a to uključuje i rizike koji proizlaze iz klimatskih promjena. Zato radimo na uključivanju pitanja povezanih s klimatskim promjenama i okolišem u svoje nadzorne aktivnosti.

Više

Zaštita okoliša

Stalno nastojimo smanjiti ekološki otisak svojih svakodnevnih poslovnih aktivnosti.

Više

Objavljujemo financijske informacije povezane s klimatskim promjenama

Radi transparentnosti i postizanja klimatskih ciljeva redovito objavljujemo informacije o ugljičnom otisku svojih ulaganja i povezanom klimatskom riziku.

Više o našim objavama financijskih informacija povezanih s klimatskim promjenama

Strategija i koordinacija aktivnosti

Centar za klimatske promjene

Osnovali smo centar za klimatske promjene, koji pridonosi oblikovanju i usmjeravanju ESB-ova klimatskog plana na temelju aktivnosti i stručnog znanja različitih poslovnih područja.

Priopćenje za javnost

Put prema zelenijoj budućnosti

Kako ćemo djelovati u vezi s klimatskim promjenama u 2024. i 2025.? Što ćemo učiniti u vezi s financijskim rizicima koji proizlaze iz gubitka i degradacije prirode?

U ESB-ovu podcastu voditeljica Stefania Secola razgovara s voditeljicom centra za klimatske promjene Irene Heemskerk o našem planu za klimu i prirodu.

ESB‑ov podcast o našem planu za klimu i prirodu

Sve stranice u ovom odjeljku