European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Klimatske promjene i ESB

Odlučni smo u namjeri da, u okviru svojih ovlasti, pridonesemo odgovoru na klimatske promjene.

Iz klimatskih promjena proizlaze rizici za naše gospodarstvo i financijski sektor. Moramo procijeniti kako klimatske promjene i prijelaz na ugljično neutralno društvo utječu na gospodarstvo kako bismo taj utjecaj uzeli u obzir u aktivnostima koje provodimo kao središnja banka i nadzorno tijelo. To će nam pomoći da održimo stabilnost cijena i sigurnost banaka.

Naši ciljevi

Naše aktivnosti povezane s klimatskim promjenama usmjerene su na tri glavna cilja, koji pridonose djelotvornosti naših politika i njihovoj primjerenosti u svijetu koji se stalno mijenja.

Upravljanje klimatskim rizicima

Cilj nam je bolje razumijevanje i praćenje rizika povezanih s klimatskim promjenama te upravljanje tim rizicima u našim operacijama monetarne politike i ulaganjima te u financijskom sustavu. Osim toga, procjenjujemo utjecaj klimatskih promjena i politika njihova ublažavanja na gospodarstvo.

Više o upravljanju klimatskim rizicima
Potpora zelenoj tranziciji

Podupiremo uredan prijelaz na ugljično neutralno gospodarstvo mjerama koje su u okviru naših ovlasti, među ostalim promicanjem razvoja održivog financiranja i poticanjem ozelenjivanja financijskog sustava.

Više o potpori zelenoj tranziciji
Poticanje šireg djelovanja

Pridonosimo širem razumijevanju klimatskih rizika i blisko surađujemo s partnerima u Europi i svijetu u vezi s temama koje su povezane s klimom i održivim financiranjem. Osim toga, radimo na povećanju transparentnosti svojih aktivnosti i smanjenju vlastitog učinka na okoliš.

Više o poticanju šireg djelovanja

Naš pristup

Svoju ćemo klimatsku strategiju razvijati s vremenom, kako se budu poboljšavali podatci i modeli kojima se služimo da bismo razumjeli rizike povezane s klimatskim promjenama. U međuvremenu djelujemo gdje god možemo.

Kontinuirane klimatske aktivnosti u ESB‑u

Naš klimatski plan

U našem klimatskom planu opisane su sve kontinuirane aktivnosti ESB‑a povezane s klimatskim promjenama. Te su aktivnosti usredotočene na šest najvažnijih područja i utemeljene na trima strateškim ciljevima povezanima s klimatskim promjenama.

Naš klimatski plan

Nadzor banaka

Našim nadzornim dužnostima obuhvaćeno je i upravljanje rizicima u bankama, a to uključuje i rizike koji proizlaze iz klimatskih promjena. Zato, u skladu s klimatskim planom, radimo na uključivanju pitanja povezanih s klimatskim promjenama u svoje nadzorne aktivnosti.

Više

Zaštita okoliša

Kontinuirano radimo na smanjenju ekološkog otiska svojih svakodnevnih poslovnih aktivnosti.

Više

Objavljujemo financijske informacije povezane s klimatskim promjenama

Radi transparentnosti i postizanja klimatskih ciljeva redovito objavljujemo informacije o ugljičnom otisku svojih ulaganja i povezanom klimatskom riziku.

Više o našim objavama

Strategija i koordinacija aktivnosti

Centar za klimatske promjene

Osnovali smo centar za klimatske promjene, koji pridonosi oblikovanju i usmjeravanju ESB‑ova klimatskog plana na temelju aktivnosti i stručnog znanja različitih poslovnih područja.

Priopćenje za javnost

ESB‑ov podcast: Ozelenjivanje financijskog sustava – koraci­ koje poduzimamo kao odgovor na klimatske promjene

Što je pokazalo naše testiranje otpornosti na klimatski stres? Kako ćemo uključiti klimatske promjene u svoju monetarnu politiku? 

U ESB‑ovu podcastu voditeljica Katie Ranger postavila je ta i druga pitanja članu Izvršnog odbora Franku Eldersonu.

ESB‑ov podcast o klimatskim promjenama

Sve stranice u ovom odjeljku