Mogućnosti pretraživanja
Home Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po

Klimatske promjene i ESB

»Preispitivanjem strategije utvrdit ćemo kako i na kojim područjima klimatske promjene i borba protiv klimatskih promjena zapravo mogu utjecati na naše politike.«

predsjednica ESB‑a Christine Lagarde

U ESB‑u istražujemo kako se učinkovito boriti protiv klimatskih promjena i utvrđujemo rizike za gospodarstvo i financijski sustav koji proizlaze iz tih promjena.

Klimatske promjene, odnosno neizvjesnost povezana s prijelazom na niskougljično gospodarstvo i ekstremne vremenske prilike, mogu utjecati na gospodarstvo.

Što ESB poduzima na svojim glavnim područjima nadležnosti?

Ekonomska analiza

Zaposlenici ESB‑a vode računa o tome da se klimatske promjene uzimaju u obzir u ESB‑ovim makroekonomskim modelima, metodama prognoziranja i procjenama rizika.

Više

Nadzor banaka

Nadzornici upozoravaju banke na rizike koji proizlaze iz klimatskih promjena kako bi njima mogle upravljati na odgovarajući način.

Više

Monetarna politika i investicijski portfelji

U sklopu programa kupnje vrijednosnih papira ESB ulaže u zelene obveznice i pritom vodi računa o potrebi da se izbjegne narušavanje tržišta.

Više

Financijska stabilnost

Stručnjaci za financijsku stabilnost mjere i procjenjuju rizike za financijski sustav koji proizlaze iz klimatskih promjena. O njihovim nalazima obavještavaju se javnost, tržišni sudionici i tvorci politika.

Više

Ostale inicijative

Zeleni ESB

Stalno ulažemo napore u smanjenje ekološkog otiska ESB‑a. Ako vas zanima što smo dosad postigli, pogledajte našu mrežnu stranicu o zaštiti okoliša.

Sat za planet Zemlju

ESB sudjeluje u tom događaju od 2012. Gašenjem svjetala u svojoj glavnoj zgradi pokušavamo upozoriti na klimatske promjene.

ESB‑ov podcast: klimatske promjene i uloga središnjih banaka

Kako klimatske promjene utječu na financijsku stabilnost? Zašto ESB ne kupuje više zelenih obveznica? Kako se banke mogu bolje pripremiti za rizike povezane s klimatskim promjenama? Naš Michael Steen razgovara o tim pitanjima sa stručnjacima Fatimom Pires, Madelaine Roos i Patrickom Amisom.

Više (na engleskom jeziku)
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Druge povezane aktivnosti ESB‑a

Odgovor Eurosustava na Obnovljenu strategiju održivog financiranja Europske komisije

ESB i nacionalne središnje banke država koje su uvele euro spremni su pridonijeti radu Europske komisije na području razvoja strategije održivog financiranja i unaprjeđenja objavljivanja nefinancijskih informacija. U sklopu javnog savjetovanja Komisije poslali smo odgovor u kojem smo utvrdili pet glavnih prioriteta.

Naš odgovor

Mreža za ekologizaciju financijskog sustava

ESB je član Mreže za ekologizaciju financijskog sustava (engl. Network for Greening the Financial System, NGFS), skupine središnjih banaka i financijskih nadzornika s pet kontinenata koji nastoje pronaći načine na koje mogu pridonijeti nesmetanom prijelazu na niskougljično gospodarstvo. Od 2020. ESB sudjeluje u radu Upravljačkog odbora, koji je izvršno tijelo mreže.

Posjetite mrežne stranice NGFS‑a

Sve stranice u ovom odjeljku