Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Zašto nam je potreban digitalni euro?

Uvođenjem digitalnog eura ponudila bi se još jedna mogućnost plaćanja, osim plaćanja gotovinom.


Naše navike plaćanja brzo se mijenjaju. Potrošači u europodručju sve su skloniji elektroničkim plaćanjima.

Stoga, kako bismo očuvali ulogu javnog novca i održali povjerenje u našu valutu, istražujemo prednosti sigurnog i općeprihvaćenog digitalnog eura.

Pritom se i dalje zalažemo da gotovina ostane prihvaćeno sredstvo plaćanja u cijelom europodručju.

Financijske inovacije

I novac se razvija

Mnogi aspekti naših života digitaliziraju se, pa tako i novac. I dalje će se moći plaćati gotovinom, digitalni euro neće je zamijeniti. No kako bi naša valuta ostala primjerena i ubuduće, mora se razvijati u skladu s potrebama i željama građana. Gotovina omogućuje uključivost i privatnost plaćanja, a digitalni euro bi ih omogućivao u digitalnom dobu.

Lakša svakodnevica

Ako se uvede digitalni euro, bit će nam lakše jer ćemo moći birati sigurno sredstvo plaćanja koje se prihvaća u cijelom europodručju. Svi u europodručju mogli bi njime besplatno plaćati, kao što već plaćaju gotovinom.

Snažnija Europa

Uvođenjem digitalnog eura osnažilo bi se europodručje. Ojačala bi se strateška autonomija i monetarna suverenost Europe jer bi se pridonijelo konkurentnosti i otpornosti europskih plaćanja u odnosu na neeuropske pružatelje platnih usluga. Nadalje, digitalni euro bio bi temelj za daljnje inovacije privatnih pružatelja platnih usluga.

Važnost centralnobankarskog novca

Što je centralnobankarski novac?

Novac koji stvaramo u ESB‑u zove se centralnobankarski novac. Gotovina u vašem novčaniku centralnobankarski je novac. Štoviše, novčanice i kovanice trenutačno su jedina vrsta centralnobankarskog novca koja je dostupna javnosti.

Centralnobankarski novac naziva se još i javnim novcem zato što ga izdaje javna institucija, središnja banka, što znači da ima uporište u javnom sektoru.

Što je privatni novac?

Poslovne banke također stvaraju novac. To čine kada vam odobre kredit pa se novac pojavi na vašem bankovnom računu. Ta vrsta novca naziva se privatnim novcem. Takav je novac i onaj koji vidite kao saldo u bankovnim izvještajima i ušteđevina na vašim bankovnim računima. Kada danas plaćate debitnim ili kreditnim karticama ili s pomoću internetske platne usluge, novac koji se prenosi privatni je novac jer se služite novcem koji je stvorila vaša banka.

Digitalni euro: dobitna kombinacija

Danas građani nemaju pristup centralnobankarskom novcu u digitalnom obliku.

Cilj nam je spojiti prednosti centralnobankarskog novca s lakoćom plaćanja u suvremenom svijetu. To znači da bi javni novac, koji je dosad bio dostupan samo kao gotovina, postao dostupan i u elektroničkom obliku. Bio bi to centralnobankarski digitalni novac: digitalni euro.

Sve stranice u ovom odjeljku