European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Pristup ostvarenju klimatskih ciljeva

Kako bismo ispunili svoje klimatske ciljeve i donosili ciljane i djelotvorne odluke, potrebna nam je pouzdana analiza utjecaja klimatskih promjena. Za ostvarenje tog cilja trebamo pouzdane podatke i metode modeliranja.

Rizike povezane s klimatskim promjenama posebno je teško mjeriti i modelirati zbog njihova dugotrajnog nastanka, nelinearnosti, globalne naravi i velike neizvjesnosti. Bez obzira na to, znanost nam poručuje da je vrijeme za djelovanje.

Kako ESB odgovara na taj izazov?

Naš pristup ostvarenju klimatskih ciljeva ima tri elementa, što nam omogućuje djelovanje bez odgode, ali i mogućnost produbljivanja znanja i naknadne prilagodbe politika.

POBOLJŠAVAMO podatke povezane s klimatskim promjenama

Nudimo početni skup pokazatelja povezanih s klimatskim promjenama za financijski sektor. Jedna je to od mjera kojima nastojimo poboljšati kvalitetu i kvantitetu podataka povezanih s klimatskim promjenama kad god je to moguće.

UNAPREĐUJEMO svoje analize

Usporedno s poboljšanjem podataka povezanih s klimatskim promjenama radimo na unapređivanju makroekonomskih modela, analiza scenarija i procjene rizika kako bismo bolje uzeli u obzir klimatske rizike, ali i prilike koje bi nam mogao donijeti prijelaz na ugljično neutralno gospodarstvo.

Što više budemo znali, to će naše odluke o politikama biti utemeljenije.

PRILAGOĐAVAMO svoje politike

Na temelju svojih analiza djelujemo na područjima na kojima mislimo da je to primjereno. Među ostalim, djelujemo na području korporativnih obveznica, vlastitih ulaganja i svojeg okolišnog otiska.

Kako se budu poboljšavali podatci povezani s klimatskim promjenama i modeliranje, u skladu s njima prilagodit ćemo svoje politike. Naša će se klimatska strategija s vremenom razvijati i poboljšavati.

Sve stranice u ovom odjeljku