Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Slijepe i slabovidne osobe

»Dobar dizajn za slijepe i slabovidne osobe dobar je dizajn za svakoga.«

Vodimo se načelom uključivosti i blisko surađujemo s Europskom unijom slijepih (EBU) još od faze dizajniranja eura 90-ih godina prošlog stoljeća. Euronovčanice i eurokovanice oblikujemo tako da se slijepi i slabovidni njima mogu sigurno služiti. 

ESB se redovito savjetuje s EBU-om te je to činio i tijekom razvoja druge serije euronovčanica, serije Europa. 

Gotovina bitno pridonosi slobodnom izboru sredstva plaćanja i ključna je za financijsku uključenost svih skupina u društvu. Želimo da se slijepi i slabovidni i dalje mogu sigurno služiti euronovčanicama.

Obilježja euronovčanica namijenjena slijepim i slabovidnim osobama

Drugu seriju euronovčanica, seriju Europa, pustili smo u optjecaj u razdoblju između 2013. i 2019. Elementi dizajna nisu se mijenjali u odnosu na prvu seriju novčanica, ali poboljšana su obilježja namijenjena slijepim i slabovidnim osobama i pojačane su boje, što također pomaže u razlikovanju apoena.

Koja su obilježja euronovčanica druge serije namijenjena slijepim i slabovidnim osobama?

Različite dimenzije

Što je veća vrijednost novčanice, novčanica je veća. Novčanice od 50 €, 100 € i 200 € jednako su široke, ali što je vrijednost novčanice veća, veća je njezina duljina.

Euronovčanice svih šest apoena okrenute su vertikalno i posložene jedna pored druge, od najmanje vrijednosti i veličine, 5 €, do najveće vrijednosti i veličine, 200 €.

Jače boje 

Na svim apoenima jače su boje i kontrast među njima: siva za 5 €, crvena za 10 €, plava za 20 €, narančasta za 50 €, zelena za 100 €, žutosmeđa za 200 € i ljubičasta za 500 €. Premda se novčanica od 500 € više ne izdaje, novčanice od 500 € iz prve serije još su u optjecaju i zakonsko sredstvo plaćanja.

Velike brojke

Velike brojčane oznake vrijednosti novčanice odvojene su od drugih elemenata dizajna kako bi se pojačao kontrast. Stoga je lakše vidjeti oznaku vrijednosti i razlikovati šest apoena.

Reljefni tisak

Velike brojčane oznake vrijednosti otisnute su reljefnim tiskom, što slijepim i slabovidnim osobama olakšava prepoznavanje vrijednosti novčanice.

Detalj novčanice od 20 € na kojem se vide reljefni elementi dizajna: brojčana oznaka vrijednosti, glavni motiv različitih arhitektonskih stilova i taktilne oznake.

Ispupčene linije

Na licu svih euronovčanica duž lijevog i desnog ruba ispupčene su linije. Novčanice različitih apoena razlikuju se po broju prekida u nizu ispupčenih linija kako je prikazano na donjim slikama. Apoene sa sličnim nizom linija može se razlikovati i po veličini. 

5 € i 50 €

Duž lijevog i desnog ruba neprekinuti je niz ispupčenih linija.

10 € i 100 €

Duž lijevog i desnog ruba niz je ispupčenih linija s jednim prekidom.

20 € i 200 €

Duž lijevog i desnog ruba niz je ispupčenih linija s dvama prekidima.

Koliko su djelotvorna obilježja naših novčanica namijenjena slijepima i slabovidnima?

Želite li znati više o praktičnoj uporabi? Pogledajte ovaj video, u kojem članica zajednice slijepih i slabovidnih osoba objašnjava kako prepoznaje euronovčanice.

Transkript videa.

Kovanice

Među obilježjima su:

  • različite dimenzije, oblici, boje i obodi
  • različita težina: što je veća vrijednost, kovanica je teža (iznimka je kovanica od 50 centi, koja je teža od kovanice od1 €)
  • jasno prikazana vrijednost na zajedničkoj strani kovanica.  

Različiti obodi

2 €

Na fino nazupčanom obodu kovanica utisnuta su slova.

1 €

Obod kovanice fino je nazupčan a niz zubaca isprekidan je trima glatkim površinama.

50 i 10 centi

Kovanice na obodu imaju krupne zupce.

20 centi

Kovanice imaju gladak obod sa sedam utora.

5 centi i 1 cent

Kovanice imaju gladak obod.

2 centa

Kovanice imaju gladak obod s utorom duž ruba.

Imate li pitanja u vezi s eurokovanicama, obratite se Europskoj komisiji.

Sve stranice u ovom odjeljku