Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Kovanice

Serija eurokovanica sastoji se od osam različitih apoena: 1 cent, 2 centa, 5, 10, 20 i 50 centi te 1 € i 2 €. Eurokovanice imaju zajedničku stranu i nacionalnu stranu. Nacionalna strana upućuje na državu izdavanja. Zajedničke strane kovanica dizajnirao je Luc Luycx iz Belgijske kraljevske kovnice.

Kovanice prikazuju Europsku uniju ili Europu i simboliziraju jedinstvo EU-a. Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5 centi Europa je prikazana na zemaljskoj kugli u odnosu na Afriku i Aziju.

Sve eurokovanice mogu se upotrebljavati u cijelom europodručju.

Prigodne kovanice od 2 €

Svaka država može izdati dvije prigodne kovanice na godinu. Obilježja, značajke i zajedničke strane tih kovanica jednake su onima običnih kovanica od 2 €. Ono što ih čini različitima jest prigodan dizajn na nacionalnoj strani. Prigodne kovanice mogu biti isključivo kovanice od 2 €.

Prigodne kovanice zakonsko su sredstvo plaćanja u cijelom europodručju. To znači da se mogu upotrebljavati, i moraju se prihvatiti, kao i svaka druga eurokovanica.

Prigodne kovanice od 2 €

Odgovornost za kovanice

Iako je ESB odgovoran za odobravanje količine kovanica koju mogu izdati države europodručja, eurokovanice su i dalje u nacionalnoj nadležnosti. Ako država europodručja namjerava izdati kovanice s novim motivima, primjerice na prigodnoj kovanici, mora o tome obavijestiti Europsku komisiju. Komisija će tu informaciju objaviti u višejezičnom Službenom listu Europske unije (serija C). To je mjerodavan izvor, na temelju kojega ESB posuvremenjuje svoje mrežne stranice o eurokovanicama.

Pitanja o eurokovanicama mogu se uputiti Glavnoj upravi za gospodarske i financijske poslove Europske komisije.

Sve stranice u ovom odjeljku