Menu

Kovanice

Serija eurokovanica sastoji se od osam različitih apoena: 1 cent, 2 centa, 5, 10, 20 i 50 centi te 1 € i 2 €. Eurokovanice imaju zajedničku stranu i nacionalnu stranu. Nacionalna strana upućuje na državu izdavateljicu. Zajedničke strane kovanica dizajnirao je g. Luc Luycx iz Belgijske kraljevske kovnice.

Kovanice prikazuju Europsku uniju ili Europu i simboliziraju jedinstvo EU-a. Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5 centi Europa je prikazana na zemaljskoj kugli u odnosu na Afriku i Aziju.

Sve eurokovanice mogu se koristiti bilo gdje u europodručju.

Prigodne kovanice od 2 €

€2 commemorative coins

Svaka država može izdati dvije prigodne kovanice na godinu. Obilježja, značajke i zajedničke strane tih kovanica jednake su onima običnih kovanica od 2 €. Ono što ih čini različitim jest prigodan dizajn na nacionalnoj strani. Prigodne kovanice mogu biti isključivo kovanice od 2 €.

One su zakonsko sredstvo plaćanja u cijelom europodručju. To znači da se mogu upotrebljavati, i moraju se prihvatiti, kao i svaka druga eurokovanica.

Odgovornost za kovanice

Responsibility for coins

Za razliku od novčanica, eurokovanice su još uvijek u nacionalnoj nadležnosti, a ne u nadležnosti ESB-a. Ako država europodručja namjerava izdati kovanice s novim motivima, primjerice na prigodnoj kovanici, mora o tome obavijestiti Europsku komisiju. Komisija će tu informaciju objaviti u višejezičnom Službenom listu Europske unije (serija C). To je mjerodavan izvor, na temelju kojega ESB ažurira podatke o eurokovanicama na svojim mrežnim stranicama.

Pitanja o eurokovanicama mogu se uputiti na sljedeću adresu:

Europska komisija

Glavna uprava za ekonomska i financijska pitanja

Previše kovanica i novčanica u optjecaju može dovesti do inflacije, a upravo to ESB želi kontrolirati održavanjem stabilnosti cijena. ESB je stoga odgovoran za odobravanje količine kovanica koju mogu izdati države europodručja. Kada je riječ o novčanicama, ESB odobrava opseg izdanja i izdaje novčanice. Više