Menu

Kovanci

Eurokovanci obstajajo v osmih različnih vrednostih oziroma apoenih: 1, 2, 5, 10, 20 in 50 centov ter 1 € in 2 €. Vsak ima skupno evropsko stran in nacionalno stran. Nacionalna stran kaže, v kateri državi je bil kovanec izdan. Skupne strani kovancev je oblikoval Luc Luycx iz belgijske nacionalne kovnice.

Na njih je bodisi podoba Evropske unije bodisi geografski obris Evrope in simbolizirajo enotnost EU. Kovanci za 1, 2 in 5 centov prikazujejo Evropo v razmerju do Afrike in Azije na zemeljski obli.

Vse eurokovance lahko uporabite kjerkoli v euroobmočju.

Priložnostni spominski kovanci za 2 €

€2 commemorative coins

Vsaka država lahko na leto izda dva priložnostna spominska kovanca. Ti kovanci imajo enake fizične lastnosti in enako skupno evropsko stran kot običajni kovanci za 2 €. Razlikujejo se samo po spominski podobi na nacionalni strani. Za priložnostne spominske kovance se lahko uporablja samo apoen za 2 €.

Vsi spominski kovanci so zakonito plačilno sredstvo v vseh državah euroobmočja, kar pomeni, da se lahko uporabljajo – in morajo biti sprejeti – enako kot vsi drugi kovanci.

Pristojnost za kovance

Responsibility for coins

Za razliko od bankovcev so za eurokovance pristojne države članice in ne ECB. Če želi država euroobmočja izdati kovanec z novim motivom – npr. priložnostni spominski kovanec za 2 € – mora o tem vnaprej obvestiti Evropsko komisijo. Komisija nato objavi informacije v večjezičnem Uradnem listu Evropske unije (serija C). Komisija je merodajni vir, na katerem temelji spletna stran ECB o eurokovancih.

Če imate o eurokovancih kakšno vprašanje, se obrnite na:

Evropsko komisijo

Generalni direktorat za gospodarske in finančne zadeve

Preveč kovancev in bankovcev v obtoku lahko privede do inflacije. Prav to želi ECB imeti pod nadzorom, ko ohranja cenovno stabilnost. ECB mora zato odobriti število kovancev, ki jih smejo izdati države euroobmočja. V primeru bankovcev pa ECB odobri tako izdajo kot tudi obtok. Več