Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kovanci

Eurokovanci obstajajo v osmih različnih vrednostih oziroma apoenih: 1, 2, 5, 10, 20 in 50 centov ter 1 € in 2 €. Vsak ima skupno evropsko stran in nacionalno stran. Nacionalna stran kaže, v kateri državi je bil kovanec izdan. Skupne strani kovancev je oblikoval Luc Luycx iz belgijske nacionalne kovnice.

Na njih je bodisi podoba Evropske unije bodisi geografski obris Evrope in simbolizirajo enotnost EU. Kovanci za 1, 2 in 5 centov prikazujejo Evropo v razmerju do Afrike in Azije na zemeljski obli.

Vse eurokovance lahko uporabite kjerkoli v euroobmočju.

Priložnostni spominski kovanci za 2 €

Vsaka država lahko na leto izda dva priložnostna spominska kovanca. Ti kovanci imajo enake fizične lastnosti in enako skupno evropsko stran kot običajni kovanci za 2 €. Razlikujejo se samo po spominski podobi na nacionalni strani. Za priložnostne spominske kovance se lahko uporablja samo apoen za 2 €.

Ti so zakonito plačilno sredstvo v celotnem euroobmočju, kar pomeni, da se lahko uporabljajo – in morajo biti sprejeti – enako kot vsi drugi kovanci.

Priložnostni spominski kovanci za 2 €

Pristojnost za kovance

Čeprav je ECB odgovorna za to, da odobri število kovancev, ki jih smejo izdati države euroobmočja, kovanci ostajajo v nacionalni pristojnosti. Če želi država euroobmočja izdati kovanec z novim motivom – npr. priložnostni spominski kovanec za 2 € – mora o tem vnaprej obvestiti Evropsko komisijo. Komisija nato objavi informacije v večjezičnem Uradnem listu Evropske unije (serija C). Komisija je merodajni vir, na katerem temelji spletna stran ECB o eurokovancih.

Če imate o eurokovancih kakšno vprašanje, se obrnite na: Evropsko komisijo – Generalni direktorat za gospodarske in finančne zadeve

Vse strani v tem razdelku