Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kako bi digitalni euro deloval?

Predstavljajte si, da greste na bankomat in dvignete 100 €. Stanje na vašem računu se zmanjša za 100 €, vendar imate sedaj 100 € v gotovini, s katero lahko plačujete.

Postopek bi bil enak pri digitalnem euru, vendar s to razliko, da denarja z vašega bančnega računa ne bi pretvorili v gotovino, ampak v digitalni euro.

Pojasnjujemo delovanje digitalnega eura

V prvem koraku bi prek svoje banke odprli denarnico za digitalne eure. To bi lahko storili tudi prek druge javne institucije, kakršna je na primer pošta.

Potem ko bi imeli denarnico za digitalne eure, bi lahko vanjo naložili denar prek povezanega bančnega računa ali s pologom gotovine. Nato bi lahko začeli opravljati plačila z digitalnimi euri v vaši denarnici.

Kadar bi prejeli denar v obliki digitalnega eura, bi ga hranili v svoji denarnici za digitalne eure, in sicer do določenega najvišjega zneska, ali pa bi ga položili na svoj bančni račun. To bi lahko storili ročno ali pa z avtomatičnim postopkom.

Plačevanje z digitalnim eurom bi bilo vedno varno in opravljeno takoj – bodisi v fizičnih trgovinah bodisi v spletnih trgovinah bodisi med posamezniki.

Kdaj bi lahko uporabljali digitalni euro?

Vsakodnevni nakupi

Ko greste zjutraj na kavo ali plačate varuško, bi lahko plačilo opravili s svojo denarnico za digitalne eure. Digitalni euro bi bil na voljo za vsa elektronska plačila v trgovinah, na spletu ali medosebno.

Plačila med prijatelji

S pomočjo telefona ali pametne ure bi lahko direktno opravljali plačila iz ene denarnice v drugo, enako kot bi prijatelju, ki vam je posodil denar, denar vrnili v gotovini. Pri digitalnem euru bi to delovalo bodisi s spletno povezavo bodisi brez.

Potovanje v tujino

Kadar obiščemo drugo državo v euroobmočju, imamo običajno s sabo nekaj gotovine, da bi lahko plačevali brez težav in se izognili dodatnim stroškom, ki jih prinaša dvig gotovine. Z digitalnim eurom bi lahko plačevali kjerkoli v euroobmočju, in sicer brezplačno.

Spletno nakupovanje

Digitalni euro bi bil na voljo tudi tam, kjer običajno ni gotovine, na primer kadar kupujete na spletu. Digitalni euro bi bil varno in preprosto plačilno sredstvo, za katerim stoji ECB, ki je javna institucija.

Dodatne funkcionalnosti

Ponavljajoča se plačila

Večina vsakodnevnega plačevanja se vrti okrog rednih plačil, kakršna je najemnina na začetku meseca ali plačilo vrtca. Digitalni euro bi ljudem, ki bi želeli uporabljati to funkcionalnost, omogočal lažje opravljanje avtomatiziranih plačil.

Vseeno pa ne bi nikoli postal denar, ki ga je mogoče programirati. Denar, ki ga je mogoče programirati, je digitalni denar, ki se uporablja za prav določen namen ali obdobje, kakršen je na primer vavčer.

Nasprotno bi bil digitalni euro brez omejitev in bi vedno ohranil svojo vrednost. Ne želimo, da bi bil digitalni euro kakorkoli omejen s tem, kje, kdaj, s kom ali s katerim podjetjem bi ga bilo mogoče uporabljati.

Zgornja meja imetij

Določili bi zgornjo mejo zneska digitalnih eurov, ki bi jih oseba ali podjetje lahko imelo v svoji denarnici za digitalne eure. S tem bi preprečili prekomerne odlive vlog iz bančnih računov, s čimer bi ohranili tudi finančno stabilnost.

Uporabniki, ki bi želeli opravljati plačila nad to omejitvijo, bi lahko svojo digitalno denarnico povezali z bančnim računom.

Vse strani v tem razdelku