Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Как би функционирало цифровото евро?

Представете си, че изтегляте от банкомат 100 евро. Салдото в банковата Ви сметка намалява със 100 евро, но разполагате със същата сума в брой и можете да извършвате плащания с нея.

Процесът би бил същият при цифровото евро, само че вместо да превръщате парите от банковата си сметка в пари в брой, ги превръщате в цифрово евро.

Как ще се използва цифровото евро

Първата стъпка е да си създадете портфейл в цифрово евро с помощта на Вашата банка. Но можете да се обърнете за целта и към определен държавен орган, например пощенски клон.

След като се сдобиете с портфейл в цифрово евро, можете да прехвърлите пари в него от свързана банкова сметка, или като внесете пари в брой. След това можете да извършвате плащания с цифровото евро във Вашия портфейл.

Когато получавате пари в цифрово евро, ще ги съхранявате в портфейла си в цифрово евро – до някаква граница, или ще ги внасяте в банковата си сметка. Можете да правите това сами или да сложите настройка да става автоматично.

Плащанията в цифрово евро винаги ще бъдат сигурни и незабавни, независимо дали се извършват във физически или онлайн магазини, или между отделни лица.

Кога бихте могли да използвате цифровото евро?

Всекидневни покупки

Независимо дали си купувате кафе сутрин или плащате на детегледачката, можете да използвате портфейла си в цифрово евро. То ще бъде на разположение за всякакви електронни плащания в магазини, онлайн или между отделни лица.

Плащания между приятели

Извършвайте преки плащания от портфейл към портфейл посредством телефон или часовник, точно както бихте върнали пари в брой на приятел, който Ви ги е заел. Посредством цифровото евро това може да стане онлайн или офлайн.

Пътуване в чужбина

Когато посещаваме друга държава в еврозоната, обикновено носим пари в брой, за да сме сигурни, че ще можем да се разплащаме, и за да избегнем таксите при теглене на пари. Посредством цифровото евро ще можете да плащате без такси навсякъде в еврозоната.

Пазаруване онлайн

Цифровото евро ще бъде на разположение в ситуации, в които не могат да се използват пари в брой, например при пазаруване онлайн. То ще осигури безопасен и лесен начин на плащане, гарантиран от публична институция – ЕЦБ.

Допълнителни функционалности

Периодични плащания

Много от текущите ни разходи са за редовни плащания, например за наема в началото на месеца или за детската градина. Затова цифровото евро би улеснило автоматизираните плащания за хората, които желаят да използват тази функция.

То обаче никога няма да се превърне в програмируеми пари. Това са цифрови пари, които се използват за ограничена цел или времеви период, например във вид на ваучер.

За разлика от това цифровото евро няма да подлежи на ограничения и винаги ще запазва стойността си. Не искаме цифровото евро да бъде свързано с ограничения къде, кога и към кого могат да плащат с него гражданите и фирмите.

Горна граница на наличностите

Ще наложим ограничение на количеството цифрово евро, което даден гражданин или фирма може да държи в портфейла си. Така ще се предотврати опасността от прекомерен отлив на депозити от банките и ще се запази финансовата стабилност.

Потребителите, които желаят да платят по-голяма сума от определената граница, могат да го направят, като свържат цифровия си портфейл с банковата си сметка.

Всички страници в този раздел