SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Hvordan vil en digital euro fungere?

Forestil dig, at du går hen til en pengeautomat og hæver 100 euro. Saldoen på din bankkonto mindskes med 100 euro, men du har nu 100 euro i kontanter, som du kan betale med.

Den samme proces kommer til at gælde for den digitale euro med den forskel, at i stedet for at lave pengene på din bankkonto om til kontanter laver du dem om til digitale euro.

Mere om din digitale euro

Første trin vil være at oprette en pung til digitale euro hos din bank. Men du kan også gøre det hos en udpeget offentlig myndighed, fx et posthus.

Når din pung til digitale euro er oprettet, kan du lægge penge i den via en tilsluttet bankkonto eller ved at indsætte kontanter. Så kan du betale med de digitale euro i din pung.

Når du modtager digitale euro, kan du så opbevare dem i din pung, op til en vis grænse, eller sætte dem ind på din bankkonto. Du kan enten gøre dette manuelt eller indstille det til at blive gjort automatisk.

Betalinger med digitale euro vil altid være sikre og ske øjeblikkeligt – uanset om de foregår i fysiske forretninger, i netbutikker eller folk imellem.

Hvornår kan man bruge digitale euro?

Hverdagsindkøb

Uanset om det drejer sig om køb af morgenkaffe eller aflønning af babysitteren, kan du betale med din digitale europung. Den digitale euro vil være til rådighed til alle elektroniske betalinger i butikker, online eller fra person til person.

Betalinger mellem venner

Udfør direkte betalinger fra pung til pung ved brug af en telefon eller et ur, ligesom du ville give kontanter tilbage til en ven, som har lånt dig penge. Med digitale euro kan du gøre det enten online eller offline.

Udenlands

Når vi besøger et andet land i euroområdet, tager vi gerne kontanter med for at være sikre på at kunne betale og for at undgå ekstra gebyrer ved hævning af kontanter. Med digitale euro vil du kunne betale gebyrfrit hvor som helst i euroområdet.

Indkøb på nettet

Du vil også kunne bruge digitale euro i situationer, hvor du ikke kan bruge kontanter, fx ved indkøb på nettet. Digitale euro vil udgøre et sikkert og nemt betalingsmiddel bakket op af ECB, en offentlig institution.

Yderligere funktionaliteter

Tilbagevendende betalinger

En stor del af vore daglige udgifter går til regelmæssige betalinger såsom husleje den første i måneden eller betaling for børnepasning. Derfor kan den digitale euro benyttes til automatiske betalinger for dem, der ønsker det.

Der vil dog aldrig være tale om programmerbare penge. Programmerbare penge er digitale penge, der bruges til et begrænset formål eller med en begrænset varighed, ligesom en voucher.

I modsætning til dette vil digitale euro være ubegrænsede og altid bevare deres værdi. Vi ønsker ikke, at digitale euro skal være underkastet nogen begrænsninger i forhold til hvor, hvornår og med hvem folk og virksomheder kan anvende dem.

Loft på indeståender

Vi kommer til at begrænse den mængde digitale euro, som en person eller en virksomhed kan have i sin digitale europung. Det vil bidrage til at forebygge overdreven udstrømning af bankindeståender og dermed bevare den finansielle stabilitet.

Brugere, som ønsker at betale højere beløb end den pågældende grænse, vil kunne gøre det ved at knytte deres digitale pung til deres bankkonto.

Alle sider i dette afsnit