Klimaændringer og ECB
Klimaændringer kan påvirke prisstabiliteten. Derfor vil vi – inden for vores mandat – gøre vores til at bekæmpe dem.
Klimaændringer kan påvirke prisstabiliteten med ekstreme vejrforhold og den uvished, der er forbundet med overgangen til en lavemissionsøkonomi.
I ECB er vi fast besluttede på at tage hensyn til effekten af klimaændringerne i vores pengepolitiske rammer.
Regeringer og parlamenter har hovedansvaret for at reagere på klimaændringer, men vi vil gøre vores – inden for vores mandat.
Vores pengepolitiske handlingsplan til bekæmpelse af klimaændringer
Som et resultat af vores nylige gennemgang af den pengepolitiske strategi har vi vedtaget en handlingsplan med en ambitiøs køreplan til at indarbejde klimahensyn i vores pengepolitiske arbejde.
PressemeddelelseHvilke milepæle indeholder den pengepolitiske klimakøreplan?
Vores handlingsplan indeholder en ambitiøs køreplan, som tager højde for virkningerne af klimaændringer. Tre vigtige milepæle er en rettesnor for, hvordan vi opfylder vores forpligtelse til at gøre vores for at bekæmpe klimaændringer.
Få mere at videLEDER DU EFTER SENESTE NYT OM KLIMAÆNDRINGER?
DU KAN FINDE MERE NEDENFOR
Klimacentret
Vores klimacenter former og styrer ECB's klimadagsorden og samler vores arbejde på klimaområdet og inden for bæredygtig finansiering. Det koordinerer også alle de aktiviteter, der er en del af vores klimakøreplan.
PressemeddelelseFokus
Vores pengepolitiske køreplan angiver, hvor vi gerne vil hen, men vi er allerede begyndt at arbejde med klimaændringer på fire hovedområder
Økonomisk analyse
ECB's medarbejdere sikrer, at der tages højde for klimaændringer i ECB's makroøkonomiske modeller, prognosemetoder og risikovurderinger.
Læs mereBanktilsyn
De tilsynsførende er i kontakt med bankerne for at overvåge tiltag vedrørende risici, der opstår som følge af klimaændringer. Målet er at sikre, at bankerne kan opdage og styre disse risici på den rigtige måde.
Læs merePengepolitik og investeringsporteføljer
Under ECB's opkøbsprogrammer har vi investeret i grønne obligationer, samtidig med at vi tager hensyn til behovet for at undgå markedsforvridninger.
Læs mereFinansiel stabilitet
Eksperter i finansiel stabilitet måler og vurderer de risici, som klimaændringer udgør for det finansielle system. De kommunikerer deres resultater til offentligheden, til markedsdeltagerne og til de politiske beslutningstagere.
Læs mereHvad er resultaterne af vores første klimastresstest for hele økonomien? Hvilken betydning har de for mennesker, virksomheder og banker? I dette afsnit af ECB's podcast drøfter vores vært Katie Ranger disse spørgsmål med næstformand Luis de Guindos og Irene Heemskerk, lederen af ECB's klimacenter.
Læs mereECB arbejder sammen med andre institutioner om at bekæmpe klimaændringer
Eurosystemets svar på Europa-Kommissionens nye strategi for bæredygtig finansiering
ECB og de nationale centralbanker i de lande, der har indført euroen, står klar til at støtte Europa-Kommissionen i dens arbejde med at udvikle en strategi for bæredygtig finansiering og forbedre den ikke-finansielle rapportering. Vi har udpeget fem vigtige prioriteter i vores svar på Kommissionens offentlige høring.
Læs vores svarThe Network for Greening the Financial System (NGFS)
ECB er medlem af NGFS, en gruppe af centralbanker og banktilsynsmyndigheder fra fem verdensdele, som søger efter måder, hvorpå de kan understøtte en smidig overgang til en lavemissionsøkonomi. I 2020 fik ECB en plads i netværkets ledelsesorgan, Styringskomitéen.
Til NGFS's websted