Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
A legaktuálisabb információk az oldal angol nyelvi változatán találhatók meg.

Az éghajlatváltozás és az EKB

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megbízatásunk keretein belül kivegyük a részünket az éghajlatváltozás kezelésében.

Az éghajlatváltozás és a természet állapotának romlása kockázatot jelent gazdaságunkra és a pénzügyi ágazatra nézve. Fel kell mérnünk, hogy ezek a kockázatok és a karbonsemleges társadalmi berendezkedésre való áttérés hogyan hat a gazdaságunkra, hogy számot adhassunk a központi banki és bankfelügyeleti munkánkra gyakorolt hatásukról. Így könnyebben biztosíthatjuk az árak stabilitását és a bankok biztonságát.

Céljaink

Éghajlatváltozással kapcsolatos munkánknak három fő célja van, amely segíti, hogy irányelveink a változó világban is jók és eredményesek maradjanak.

Az éghajlat-változással kapcsolatos kockázatkezelés

Azon dolgozunk, hogy jobban megértsük, nyomon kövessük és kezeljük az éghajlattal kapcsolatos kockázatokat monetáris politikánkban és beruházási műveleteinkben, illetve a pénzügyi rendszerben. Éghajlat-politikai irányelveink gazdasági hatását is értékeljük, és vizsgáljuk az éghajlat, a természet és a gazdaság kölcsönhatását.

Bővebben a klímakockázat-kezelésről
A zöld átállás támogatása

Megbízatásunk keretein belül különböző intézkedésekkel támogatjuk a karbonsemleges gazdaságra való rendezett átállást. Ez magában foglalja a fenntartható finanszírozás fejlesztésének előmozdítását és a zöldebb pénzügyi rendszer ösztönzőinek létrehozását.

Bővebben a zöld átállás támogatásáról
A klímapolitika kiszélesítése

Segítünk az éghajlattal és a természettel kapcsolatos kockázatok általános megértésében, és szorosan együttműködünk európai és nemzetközi partnerekkel az éghajlattal és a fenntartható finanszírozással kapcsolatos kérdésekben. Javítjuk tevékenységeink átláthatóságát, és csökkentjük a környezetre gyakorolt saját hatásunkat.

Bővebben a klímapolitika kiszélesítéséről

Megközelítésünk

Megbízatásunk keretein belül ahol csak lehet, már most sem maradunk tétlenül. Az éghajlati és természeti kockázatok feltérképezéséhez felhasznált adatok és modellek minőségének folyamatos javulása fényében változtatunk éghajlat-politikai stratégiánkon.

Folyamatban lévő klímavédelmi intézkedések az EKB-nál

2024–2025. évi éghajlat-politikai és természetvédelmi tervünk dióhéjban

2024-ben és 2025-ben tevékenységünket három kiemelt témakör jegyében végezzük.

Bővebben a tervről

Bankfelügyelet

Felügyeleti szerepünk részeként felelősségünk gondoskodni arról, hogy a bankok kezeljék kockázataikat, beleértve az éghajlatváltozásból eredőket is. Ezért törekszünk arra, hogy felügyeleti munkánkban éghajlat-politikai és környezetvédelmi megfontolásokat érvényesítsünk.

További információk

Környezetvédelem

Folyamatosan arra törekszünk, hogy csökkentsük mindennapi szervezeti tevékenységeink környezeti lábnyomát.

További információk

Az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi adatközléseink

Az átláthatóság melletti elkötelezettségünk és az éghajlatváltozással kapcsolatos céljaink részeként rendszeresen közzéteszünk adatokat a beruházásaink karbonlábnyomáról és klímakockázatairól.

Bővebben az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi közzétételeinkről

Belső stratégia és összehangolás

Klímaváltozási Központ

A Klímaváltozási Központot azért hoztuk létre, hogy a különféle szakterületek munkáját és szakértelmét egyesítve segítsen kialakítani és irányítani éghajlat-politikai programunkat.

Sajtóközlemény

Az EKB-podcast – Az éghajlattal és a természettel kapcsolatos terv: utunk a zöldebb jövő felé

Mik az éghajlatváltozással kapcsolatos teendőink 2024-ben és 2025-ben? Hogyan kezeljük a természet pusztulásából és károsodásából eredő pénzügyi kockázatokat?

Az EKB-podcast házigazdájaként Stefania Secola Irene Heemskerkkel, a Klímaváltozási Központ vezetőjével közösen áttekinti éghajlat-politikai és természetvédelmi tervünket.

Itt meghallgathatja az EKB éghajlat-politikai és természetvédelmi tervünkről szóló podcastját

Ebben a szekcióban található oldalak