European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az éghajlatváltozás és az EKB

Az éghajlatváltozás hatással lehet az árstabilitásra. Ezért megbízatásunk keretében minden tőlünk telhetőt megteszünk a megfelelő kezeléséért.

Az éghajlatváltozásnak az árstabilitást érő hatásai a szélsőséges időjárási eseményeken és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést övező bizonytalanságon keresztül jelentkeznek.

Az EKB-ban kötelezettséget vállalunk arra, hogy monetáris politikánkban figyelembe vesszük a klímaváltozás hatásait.

Bár elsősorban a kormányok és a parlamentek felelőssége az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépés, megbízatásunk keretein belül mi is megtesszük a magunkét.

Monetáris politikai cselekvési tervünk az éghajlatváltozás kezelésére

A stratégia nemrégiben elvégzett felülvizsgálatának eredményeként egy ambiciózus útvonaltervet tartalmazó cselekvési tervről határoztunk, amelynek célja, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos megfontolásokat beépítsük a monetáris politikai munkánkba.

Sajtóközlemény

Melyek a monetáris politikai éghajlatvédelmi útvonaltervünk pillérei?

Cselekvési tervünk ambiciózus útvonaltervet határoz meg az éghajlatváltozás hatásainak figyelembevételére. Három fő pillér jelöli ki az éghajlatváltozás elleni küzdelemben bejárandó utat és az elvégzendő feladatainkat.

További információk

Klímaváltozási központ

Klímaváltozási központunk alakítja és irányítja az EKB klímapolitikai menetrendjét, és összefogja az éghajlatváltozással és a fenntartható finanszírozással kapcsolatos munkánkat. Emellett koordinál minden, a klímapolitikai útvonaltervünkhöz tartozó tevékenységet.

Sajtóközlemény

Fókuszban

Bár monetáris politikai útvonaltervünk meghatározza, mit szeretnénk elérni, négy fő területen már ma is dolgozunk az éghajlatváltozással kapcsolatban.

Gazdasági elemzés

Az EKB szakértői gondoskodnak arról, hogy figyelembe vegyük a klímaváltozást az EKB makrogazdasági modelljeiben, előrejelzési módszereiben és kockázatértékelésében.

Bővebben

Bankfelügyelet

A felügyeleti munkatársak kapcsolatot tartanak a bankokkal, hogy nyomon kövessék azok éghajlatváltozásból eredő kockázatokkal kapcsolatos lépéseit. A cél a bankok megfelelő kockázatészlelési és -kezelési képességének az elősegítése.

Bővebben

Monetáris politika és a befektetési portfóliók

Az EKB eszközvásárlási programjainak részeként zöldkötvényekbe is befektetünk, figyelmet fordítva a piaci torzulások elkerülésére.

Bővebben

Pénzügyi stabilitás

A pénzügyi stabilitási szakértők mérik és vizsgálják a pénzügyi rendszert az éghajlatváltozás nyomán érintő kockázatokat. Megállapításaikat megosztják a nyilvánossággal, a piaci szereplőkkel és a döntéshozókkal.

Bővebben

Egyéb kezdeményezések

A zöld EKB

Folyamatosan dolgozunk az EKB ökológiai lábnyomának a csökkentésén. Az érdeklődők a környezetvédelmi weboldalunkon tekinthetik meg eddigi eredményeinket.

A Föld órája

Az EKB 2012 óta bekapcsolódik ebbe a rendezvénybe. A főépületben lekapcsoljuk a villanyt, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozásra.

Az EKB-podcast: Éghajlati stresszteszt: most kell cselekednünk!

Milyen eredményekkel járt a gazdaság egészére kiterjedő első éghajlatváltozási stressztesztünk? Mit jelentenek ezek az emberek, a vállalatok és a bankok számára? Ebben az epizódban az EKB-podcast házigazdája, Katie Ranger ezekről a kérdésekről beszélget Luis de Guindos alelnökkel és Irene Heemskerkkel, a klímaváltozási központunk vezetőjével.

Bővebben
LÁSD MÉG

Az EKB más intézményekkel is együttműködik az éghajlatváltozás kapcsán

Az eurorendszer válasza az Európai Bizottság megújult fenntartható finanszírozási stratégiájára

Az EKB és az eurót bevezetett országok nemzeti központi bankjai készen állnak rá, hogy támogassák az Európai Bizottságnak a fenntartható finanszírozási stratégia kidolgozására és a nem pénzügyi adatok közzétételének javítására irányuló munkáját. A Bizottság nyilvános konzultációjára válaszul öt fő prioritást tűztünk ki.

Olvassa el válaszunkat!

A pénzügyi rendszer zölddé tételével foglalkozó hálózat (NGFS)

Az EKB az öt kontinens jegybankjait és pénzügyi felügyeleteit tömörítő NGFS-csoport tagja, amely keresi az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való zökkenőmentes áttérést segítő lehetőségeket. Az EKB 2020-ban csatlakozott a hálózat végrehajtó testületéhez, az Irányítóbizottsághoz.

Látogasson el az NGFS honlapjára

Ebben a szekcióban található oldalak