Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az éghajlatváltozás és az EKB

Stratégiai felülvizsgálatunk során meghatározzuk, hogy ténylegesen hol és hogyan befolyásolhatja a gazdaságpolitikánkat az éghajlatváltozás és az ellene folytatott küzdelem.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke

Az Európai Központi Bankban folyamatosan vizsgáljuk az éghajlatváltozás elleni sikeres küzdelem lehetőségeit. Igyekszünk meghatározni azokat a kockázatokat, amelyeket a gazdaságra és a pénzügyi rendszerre jelenthet.

A klímaváltozás gazdasági hatásai a szélsőséges időjárási eseményeken és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést övező bizonytalanságon keresztül jelennek meg.

Klímaváltozási központ

Ahogy az éghajlat megváltozása egyre fontosabbá válik a gazdaságban és az EKB politikájában, klímaváltozással foglalkozó központunk alakítja és kormányozza az EKB éghajlattal kapcsolatos teendőit, összefogva a témával és a fenntartható pénzüggyel kapcsolatos munkánkat.

Sajtóközlemény

Az EKB négy fő illetékességi körben tesz lépéseket

Gazdasági elemzés

Az EKB szakértői gondoskodnak róla, hogy makrogazdasági modelljeinkben, előrejelzési módszereinkben és kockázatértékelésünkben figyelembe vegyük a klímaváltozást.

Bővebben

Bankfelügyelet

A felügyeleti munkatársak a bankok körében igyekeznek növelni a klímaváltozásból eredő kockázatokkal kapcsolatos tudatosságot. A cél a bankok megfelelő kockázatkezelésének elősegítése.

Bővebben

Pénzpolitika és befektetési portfóliók

Az EKB eszközvásárlási programjainak részeként zöld kötvényekbe is befektettünk, figyelmet fordítva a piaci torzulások elkerülésére.

Bővebben

Pénzügyi stabilitás

A pénzügyi stabilitási szakértők mérik és vizsgálják azokat a kockázatokat, amelyek a pénzügyi rendszert az éghajlatváltozás nyomán érintik. Megállapításaikat megosztják a nyilvánossággal, a piaci szereplőkkel és a döntéshozókkal.

Bővebben

Egyéb kezdeményezések

Zöld EKB

Folyamatosan dolgozunk az EKB ökológiai lábnyomának a csökkentésén. Akit érdekelnek eddigi eredményeink, látogasson el a környezetvédelmi weboldalunkra.

A Föld órája

Az EKB 2012 óta bekapcsolódik ebbe a rendezvénybe. A főépületben lekapcsoljuk a villanyt, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozásra.

Az EKB podcastja: az éghajlatváltozás és a központi bankok szerepe

Milyen hatást fejt ki a klímaváltozás a pénzügyi stabilitásra? Miért nem vásárol az EKB több zöldkötvényt? Hogyan készülhetnek fel jobban a bankok az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokra? Házigazdánk, Michael Steen ezekről a kérdésekről beszélget szakértő vendégeinkkel: Fatima Piresszel, Madelaine Roosszal és Patrick Amisszal.

Bővebben
LÁSD MÉG

Az EKB a következő csoportosulások tagja

Az eurorendszer válasza az Európai Bizottság megújult fenntartható finanszírozási stratégiájára

Az EKB és az eurót bevezetett országok nemzeti központi bankjai készen állnak rá, hogy támogassák a fenntartható finanszírozási stratégia kidolgozására és a nem pénzügyi adatok közzétételének javítására irányuló európai bizottsági munkát. A Bizottság nyilvános konzultációjára válaszul öt fő prioritást tűztünk ki.

Olvassa el válaszunkat!

A pénzügyi rendszer zölddé tételére létrehozott hálózat (NGFS)

Az EKB az öt kontinens jegybankjait és pénzügyi felügyeleteit tömörítő NGFS csoport tagja, amely keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel támogathatja a kis szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való zökkenőmentes áttérést. Az EKB 2020-ban csatlakozott a hálózat végrehajtó testületéhez, az Irányító Bizottsághoz.

Látogasson el az NGFS honlapjára

Ebben a szekcióban található oldalak