European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az éghajlatváltozás és az EKB

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megbízatásunk keretein belül kivegyük a részünket az éghajlatváltozás kezelésében.

Az éghajlatváltozás kockázatot jelent gazdaságunkra és a pénzügyi ágazatra nézve. Fel kell mérnünk az éghajlatváltozásnak és a karbonsemleges társadalmi berendezkedésre való átállásnak a gazdasági hatásait, hogy figyelembe tudjuk venni a központi banki és bankfelügyeleti munkánkra gyakorolt befolyásukat. Így könnyebben biztosítható az árstabilitás és a bankok biztonsága.

Céljaink

Az éghajlatváltozással kapcsolatos munkánk három fő célra összpontosul. Ez elősegíti politikánk eredményességét a változó világban is.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok kezelése

Azon dolgozunk, hogy jobban megértsük, nyomon kövessük és kezeljük az éghajlattal kapcsolatos kockázatokat monetáris politikánkban és beruházási műveleteinkben, illetve a pénzügyi rendszerben. Emellett vizsgáljuk az éghajlatváltozás és az annak mérséklését célzó szakpolitikák gazdasági hatását.

Bővebben a éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok kezeléséről
A zöld átállás támogatása

Megbízatásunk keretein belül különféle intézkedésekkel támogatjuk a karbonsemleges gazdaságra való rendezett átállást. Ez magában foglalja a fenntartható finanszírozás fejlesztésének előmozdítását és a zöldebb pénzügyi rendszer ösztönzőinek létrehozását.

Bővebben a zöld átállás támogatásáról
Az átfogóbb klímapolitika előmozdítása

Segítünk az éghajlattal kapcsolatos kockázatok általános megértésében, és szorosan együttműködünk európai és nemzetközi partnerekkel az éghajlattal és a fenntartható finanszírozással kapcsolatos kérdésekben. Törekszünk arra is, hogy javítsuk tevékenységeink átláthatóságát, és csökkentsük saját környezetre gyakorolt hatásunkat.

Bővebben az átfogóbb klímapolitika előmozdításáról

Megközelítésünk

Éghajlat-politikai stratégiánk fokozatosan fejlődik és javul az idő előrehaladtával, az éghajlattal kapcsolatos adatok és modellezés előrehaladásának megfelelően. Közben további lépéseket teszünk, ahol csak lehetséges.

Folyamatban lévő klímavédelmi intézkedések az EKB-nál

Az éghajlattal kapcsolatos programpontjaink

Az éghajlattal kapcsolatos programunkban hat kiemelt területre összpontosítva, három éghajlat-politikai stratégiai célra alapozva ismertetjük az EKB ilyen irányú tevékenységét.

Az éghajlattal kapcsolatos programpontjaink

Bankfelügyelet

Felügyeleti szerepünk része a bankok kockázatkezelésének biztosítása, beleértve az éghajlatváltozás témakörét is. Ennek megfelelően éghajlat-politikai programunkban arra törekszünk, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos megfontolásokat beépítsük felügyeleti munkánkba.

További információk

Környezetvédelem

Folyamatosan mindennapi tevékenységeink környezeti lábnyomának zsugorítására törekszünk.

További információk

Klímaváltozási Központ

Létrehoztuk a Klímaváltozási Központot, amely segít kialakítani és irányítani éghajlat-politikai programunkat, összefogva a különféle szakterületek munkáját és szakértelmét.

Sajtóközlemény

Az EKB-podcast – A pénzügyi rendszer kizöldítése: klímavédelmi tevékenységünk állomásai

Mit mutatott ki az éghajlatváltozási stressztesztünk? Miként fogjuk figyelembe venni a klímaváltozást monetáris politikánkban?

A podcast háziasszonya, Katie Ranger többek között ezekről a kérdésekről beszélget Frank Elderson igazgatósági taggal az EKB podcastjában.

Bővebben

Ebben a szekcióban található oldalak