European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az éghajlatváltozás és az EKB

Vállaljuk, hogy megbízatásunk keretein belül kivesszük a részünket az éghajlatváltozás kezelésében

Az éghajlatváltozás kockázatot jelent gazdaságunkra és a pénzügyi ágazatra nézve. Fel kell mérnünk az éghajlatváltozásnak és a karbonsemleges társadalmi berendezkedésre való átállásnak a gazdasági hatásait, hogy figyelembe tudjuk venni a központi banki és bankfelügyeleti munkánkra gyakorolt befolyásukat. Így könnyebben biztosítható az árstabilitás és a bankok biztonsága.

Céljaink

Az éghajlatváltozással kapcsolatos munkánk három fő cél körül összpontosul.
 Ez elősegíti a sikeres politikát a változó világban.

A klímaváltozással kapcsolatos kockázatkezelés

Azon dolgozunk, hogy jobban megértsük, nyomon kövessük és kezeljük az éghajlattal kapcsolatos kockázatokat monetáris politikánkban, beruházási műveleteinkben, és a pénzügyi rendszerben. Emellett vizsgáljuk az éghajlatváltozás és a mérséklését célzó szakpolitikák gazdasági hatását.

Bővebben az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok kezeléséről
A zöld átállás támogatása

Megbízatásunk keretein belül különféle intézkedésekkel támogatjuk a karbonsemleges gazdaságra való rendezett átállást. Ez magában foglalja a fenntartható finanszírozás fejlesztésének előmozdítását és a zöldebb pénzügyi rendszer ösztönzőinek létrehozását.

Bővebben a zöld átállás támogatásáról
Az átfogóbb klímapolitika előmozdítása

Segítünk az éghajlattal kapcsolatos kockázatok általános értelmezésében, és szorosan együttműködünk európai és nemzetközi partnerekkel az éghajlattal és a fenntartható finanszírozással kapcsolatos kérdésekben. Törekszünk tevékenységeink átláthatóságának javítására és környezeti hatásunk csökkentésére.

Bővebben az átfogóbb klímapolitika előmozdításáról

Megközelítésünk

Klímapolitikai stratégiánk idővel fokozatosan fejlődik, párhuzamosan az éghajlattal kapcsolatos adatok és modellezés eredményeinek javulásával. Addig is minden lehetséges intézkedést meghozunk.

Folyamatban lévő klímavédelmi intézkedések az EKB-nál

Az éghajlattal kapcsolatos programpontjaink

Az éghajlattal kapcsolatos programunkban hat kiemelt területre összpontosítva, három stratégiai célra alapozva ismertetjük az EKB klímapolitikai tevékenységét.

Az éghajlattal kapcsolatos programpontjaink

Bankfelügyelet

Felügyeleti szerepünk része a bankok kockázatkezelésének biztosítása, beleértve az éghajlattal kapcsolatos kockázatokat is. Ennek megfelelően klímapolitikai programunk részeként az éghajlatváltozással kapcsolatos megfontolásokat beépítjük a felügyeleti munkába.

További információk

Környezetvédelem

Folyamatosan mindennapi társasági tevékenységeink környezeti lábnyomának zsugorítására törekszünk.

További információk

Az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi adatközléseink

Az átláthatóság melletti elkötelezettségünk és az éghajlatváltozással kapcsolatos céljaink részeként rendszeresen közzéteszünk adatokat a beruházásaink karbonlábnyomáról és klímakockázatairól.

Bővebb információk az adatközléseinkről

Belső stratégia és összehangolás

Klímaváltozási Központ

Létrehoztuk a Klímaváltozási Központot, amely segít kialakítani és irányítani klímapolitikai programunkat, összefogva a különféle szakterületek munkáját és szakértelmét.

Sajtóközlemény

Az EKB-podcast – A pénzügyi rendszer kizöldítése: klímavédelmi tevékenységünk állomásai

Mit mutatott ki az éghajlatváltozási stressztesztünk? Miként fogjuk figyelembe venni a klímaváltozást monetáris politikánkban?

A podcast háziasszonya, Katie Ranger többek között ezekről a kérdésekről beszélget Frank Elderson igazgatósági taggal az EKB podcastjában.

Hallgassa meg az EKB klímaváltozási podcastját!

Ebben a szekcióban található oldalak