Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
A legaktuálisabb információk az oldal angol nyelvi változatán találhatók meg.

Az Európai Monetáris Intézet (1994–98)

1992-ben az Európai Unióról szóló szerződés – ismertebb nevén a Maastrichti Szerződés – meghatározta az Európai Unió közös pénzneméhez és központi bankjához vezető ütemtervet. Ennek részeként 1994 januárjában létrejött az Európai Monetáris Intézet (EMI), ami közbenső, de kulcsfontosságú lépés volt az EKB megalapításához. A korábbi Központi Banki Elnökök Bizottságával ellentétben az EMI önálló jogi személyiséggel rendelkezett, és mind szervezetként, mind alkalmazottai létszámát tekintve gyors iramban bővült. Az EMI élén két elnök állt: először Lámfalussy Sándor, majd 1997 júliusától Willem Frederik Duisenberg. Utóbbi lett 1998-ban az EKB első elnöke is. Az EMI elnöke állt a Tanács élén, amelynek további tagjai az alelnök és az EU nemzeti központi bankjainak elnökei voltak.

A következő négy és fél évben az EMI gyorsan kialakította szervezeti struktúráját. A munka java része párhuzamosan zajlott a központi bankok és az EMI albizottságaiban és munkacsoportjaiban, a Központi Banki Elnökök Bizottsága idején kidolgozott együttműködési keretek között.

Az EMI fő feladata a Központi Bankok Európai Rendszerének megalapítása volt, beleértve az Európai Központi Bankot és az új pénznemet is. Operatív feladatokat is ellátott, többek között felváltotta a korábbi Európai Monetáris Együttműködési Alapot. Céljai az alábbiak voltak:

  • a monetáris politika jobb összehangolása az EU-ban;
  • a pénzügyi stabilitás erősítése;
  • a (határon átnyúló) uniós fizetési rendszerek javítása;
  • szabályozói, szervezeti és logisztikai keretrendszer kidolgozása;
  • az euroövezet közös monetáris politikai stratégiájának kialakítása;
  • az egységes pénzpiac előkészítése.

Az EMI iratállománya az 1994 és 1998 között végzett előkészítő és operatív tevékenységet öleli fel, úgymint a munkacsoportok üléseit, adminisztratív és szervezeti feladatokat, valamint a fizetési rendszerek, statisztikai módszerek és a monetáris politika összehangolását, az eurobankjegyek megtervezését, kibocsátását, valamint egyéb kapcsolódó feladatokat.

A fentiek irattári leltára jelenleg előkészítés alatt áll.

A már nyilvánosságra hozott iratokba a Nyilvános dokumentumtár megfelelő részében nyerhető betekintés

Ebben a szekcióban található oldalak