Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az újratervezési folyamat

2021. decemberében bejelentettük az eurobankjegyek újratervezését, amely az új bankjegyek megalkotásának része. Célunk, hogy a bankjegyek folyamatosan rendelkezésre álljanak, hozzáférhetők legyenek, és biztonságos, hatékony fizetőeszközként szolgáljanak. 

További törekvésünk, hogy a bankjegyek minél fenntarthatóbbak és környezetbarátabbak legyenek. Ezért vizsgáljuk a környezeti lábnyomukat, hogy új termékek és folyamatok segítségével csökkenteni tudjuk a környezeti hatásukat. Az újratervezés arra is jó alkalom, hogy a bankjegyek kialakításánál figyelembe vegyük az európaiak véleményét.

Az új témáról és a dizájntervekről a Kormányzótanács dönt majd a nyilvánosság felmérések során közölt véleményének és a szakértői csoportok tanácsainak figyelembevételével.

A folyamat két fő állomása:

  1. a lehetséges jövőbeni témák kiválasztása;
  2. a tervezési szakasz, benne a lehetséges motívumok kiválasztásával és a tervpályázattal.

A folyamatba továbbra is bevonjuk a nyilvánosságot és a releváns szakértőket. Célunk, hogy olyan témát és dizájnterveket válasszunk ki, amelyeket minden európai közel érez magához.

Az újratervezés főbb állomásai

A jövőbeni bankjegyek témájának kiválasztása

Az EKB Kormányzótanácsa 2023. november 29-én úgy határozott, hogy a következő két lehetséges témával elindítja az eurobankjegyek újratervezésének következő szakaszát: „európai kultúra”, „folyók és madarak”. A nyilvánosság preferenciáinak minél szélesebb megjelenítése érdekében az előválogatott témákat – „folyók: Európa életadó vizei” és „madarak: szabad, ellenálló, inspiráló” – a természettel kapcsolatos egyetlen témává gyúrtuk össze, amely olyan szélesebb dimenziókat ölel fel, mint a környezetvédelem és a fenntarthatóság.

Nagyon fontos, hogy a folyamat során hozott döntések tükrözzék az európai közvéleményt. Olyan témákat választottunk ki, amelyeket a megkérdezettek mind az EKB online felmérésében, mind egy külső kutatócég felmérésében előnyben részesítettek.

A jövőbeni bankjegyek lehetséges témái


Az európai kultúra

Európa gazdag kulturális öröksége, dinamikus kulturális és kreatív ágazatai erősítik az európai identitást és a közös összetartozás érzését. 

A kultúra Európában és világszerte előmozdítja a közös értékeket, a befogadó szellemet és a párbeszédet, közel hozza egymáshoz az embereket.

Folyók és madarak

Az, hogy a folyók és a madarak nem ismernek határokat, a szabadságot, az európaiak egységét és a természettel való kapcsolatunkat jelképezi. 

Európa számos olyan folyóval és madárral büszkélkedhet, amely inspirációt ad, és emlékeztet a környezetvédelem iránti felelősségünkre.

Meghallgatjuk az európaiak véleményét

Az újratervezés kezdete óta kétszer konzultáltunk az európai nyilvánossággal. 

2021 decembere és 2022 márciusa között minden euroövezeti országban felkértük a lakosságot, hogy véleményezze a jövőben kibocsátandó bankjegyeken megjelenő lehetséges témákat.

Olvassa el, hogyan vélekedtek a kvalitatív vizsgálatban megkérdezettek az eurobankjegyeken potenciálisan szereplő új témákról.

Teljes jelentés Vezetői összefoglaló

A 2023 júliusa és augusztusa között végzett online felmérésünkben megkérdeztük az embereket, hogy az előválogatott hét témakör közül melyeket részesítik előnyben. A felmérésben több mint 365,000 európai vett részt. Hogy a minta reprezentatív legyen, felkértünk egy független kutatócéget is az online felméréssel párhuzamosan hasonló, több országra kiterjedő vizsgálat lebonyolítására.

A jelentésben további információkat talál a felmérés eredményeiről.

Teljes jelentés Vezetői összefoglaló

Egyeztetés a szakértőkkel

2021 végén felállítottuk a témafelelős tanácsadói csoportot. Az euroövezet legkülönfélébb pontjairól érkező szakértőket tömörítő, független, több szakterületet képviselő csoport tanácsot ad a jövőbeni bankjegyeken ábrázolandó lehetséges új témákról. A kvalitatív vizsgálatban összegyűjtött információk alapján a csoport javaslatot tett az előválogatott témalistára. 

Az EKB Kormányzótanácsa ezután gondosan megvizsgálta, hogy a kiválasztott témák milyen közel állnak az európai emberekhez, és hogy megfelelően jelképezik-e az európai életmódot és értékrendet, majd egy hetedik témával, az európai kultúrával egészítette ki a listát.

A hét téma leírását lásd alább (nem rangsor szerint). A témákat a 2023. július 10-i sajtóközleményben mutattuk be.

  • „Madarak: szabad, rugalmas, inspiráló”
  • „Európai kultúra”
  • „A természet visszatükrözte európai értékek”
  • „Tiéd a jövő” 
  • „Kezek: együtt építjük Európát”
  • „A mi Európánk, mi magunk”
  • „Folyók: Európa éltető vizei” 

Ismerkedjen meg közelebbről 
a témafelelős tanácsadó csoport munkájával!


A motívumokkal foglalkozó tanácsadó szakértői csoportot az EKB támogatására hozták létre, feladata pedig a kiválasztott témákra épülő motívumok Kormányzótanács elé terjesztése. A csoport tagjai a két témához kapcsolódó, különböző szakterületek képviselői.

A motívumokkal foglalkozó tanácsadói csoport tagjai

Miután az „európai kultúra” és a „folyók és madarak” opciókra esett a választás mint a jövőbeni eurobankjegyek lehetséges témái, most kiválasztjuk az ezeket legjobban illusztráló motívumokat.

Ezután megkezdődnek a tervpályázat előkészítő munkái. A tervezési szakaszról és a pályázatról a hivatalos csatornáinkon keresztül bővebben is tájékoztatunk. A Kormányzótanács a tervek szerint 2026-ban dönt az új dizájntervekről,

majd az új eurobankjegyek előállításának és kibocsátásának időpontjáról. Ezt követően további néhány évbe telik még, amíg az első bankjegyeket előállítják, és amíg a pénztárcánkban tudhatjuk őket.

BŐVEBBEN A KAPCSOLÓDÓ TARTALOMRÓL


Ebben a szekcióban található oldalak