European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatkezelés

Az árstabilitás és a bankok biztonságának megőrzése érdekében értékeljük, kezeljük és figyelemmel kísérjük az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat.

Miért számítanak a klímakockázatok az EKB-nak?

Az éghajlatváltozás kihat a gazdaságunk működésére

Ez az alábbi kétféle kockázat eredője:

  • a klímaváltozás olyan fizikai kockázatai, mint például az egyre gyakoribb, illetve súlyosabb időjárási események, például az árvíz, aszály, vihar
  • a karbonsemleges gazdaságra való áttérés átmeneti kockázatai

Ezek a kockázatok kihatnak olyan makrogazdasági mutatókra, mint az infláció, a gazdasági növekedés, a pénzügyi stabilitás és a monetáris politikai transzmisszió, továbbá az eurorendszer mérlegében szereplő eszközök értékét és kockázati profilját is befolyásolják.

Jegybanki és felügyeleti munkánk folytán fontos számunkra az éghajlatváltozás kérdése

Figyelembe kell vennünk az éghajlatváltozásnak az ár- és pénzügyi stabilitás fenntartását célzó munkánkra való kihatását. Ennek megfelelően az éghajlatváltozási megfontolásokat is beépítünk az alábbi területekbe:

  • elemzés és döntéshozatal

  • makrogazdasági modellek, prognózisok, forgatókönyvek

  • pénzügyi stabilitási értékelés

  • monetáris politikai elemzés és transzmisszió

  • kockázatkezelési keretrendszer

Ezeknek a kockázatoknak az értékelése és figyelemmel kísérése ugyancsak fontos szerepet játszik az euroövezeti bankszektor és az egész pénzügyi rendszer biztonságának és szilárdságának megőrzésében. Felelősségünk gondoskodni róla, hogy a bankok megfelelően felismerjék, kezeljék és közöljék a kockázatokkal kapcsolatos adatokat, köztük a klímaváltozásból eredőket is.

Saját portfólióinkban is kezelnünk kell az éghajlatváltozás okozta kockázatokat.

Mit tesz az EKB a klímakockázatok kezelésére?

Kiigazítjuk monetáris politikai műveleteinket

Javítjuk kockázatértékelési kapacitásunkat, ideértve az eurorendszer mérlegében szereplő klímakockázati kitettségek kezelését, valamint annak a felmérését, hogy a használt hitelminősítések miként számolnak az éghajlatváltozással. Adott esetben figyelembe vesszük, hogy az éghajlatváltozás hogyan hat a monetáris politikai keretrendszerre, beleértve az eszközvásárlási és fedezeti rendszereket.

Sajtóközlemény

Klímakockázati stresszteszteket végzünk, és felmérjük az éghajlattal kapcsolatos pénzügyi kockázatokat

A klímakockázatok és a pénzügyi ágazatot érintő egyéb rendszerszintű kockázatoknak való kitettségünk feltárása és kezelése érdekében stresszteszteket végzünk az eurorendszer mérlege, az általunk felügyelt bankok és a tágabb gazdaság tekintetében. Ez elősegíti a megalapozott döntéshozatalt.

Továbbfejlesztjük modellezésünket és adatainkat

Az éghajlattal kapcsolatos mutatókból álló induló csomagot tettünk közzé, hogy több és jobb minőségű ilyen adat álljon rendelkezésre. Emellett az éghajlatváltozás gazdasági hatásainak felmérése érdekében javítjuk modellezésünket.

Éghajlattal kapcsolatos mutatók

Gondoskodunk róla, hogy a bankok kezeljék a különféle klímakockázatokat

Bankfelügyeleti minőségünkben biztosítjuk, hogy a bankok biztonságos és prudens megközelítést alkalmazzanak az éghajlati és környezeti kockázatok azonosítására, értékelésére és kezelésére, valamint hogy átlátható módon közöljék az őket érintő kockázatokat.

Éghajlatváltozás és bankfelügyelet

LÁSD MÉG

További információk

Klímapolitikánk

Az éghajlattal kapcsolatos programunkban hat kiemelt területre összpontosítva és három éghajlat-politikai stratégiai célra alapozva ismertetjük az EKB ilyen irányú tevékenységét.

Az EKB éghajlattal kapcsolatos programja

Ebben a szekcióban található oldalak