European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok kezelése

Az árstabilitás és a bankok biztonságának megőrzése érdekében értékeljük, kezeljük és figyelemmel kísérjük az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat.

Miért számítanak az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok az EKB-nak?

Az éghajlatváltozás kihat a gazdaságunk működésére

Ez az alábbi kétféle kockázat eredője:

  • a klímaváltozás fizikai kockázatai, ideértve az olyan gyakoribbá vált vagy súlyosabb időjárási eseményeket, mint például az árvizek, aszályok, viharok
  • a karbonsemleges gazdaságra való áttérés átmeneti kockázatai

Ezek a kockázatok kihatnak olyan makrogazdasági mutatókra, mint az infláció, a gazdasági növekedés, a pénzügyi stabilitás és a monetáris politikai transzmisszió, továbbá az eurorendszer mérlegében szereplő eszközök értékét és kockázati profilját is befolyásolják.

Központi banki és felügyeleti munkánk folytán fontos számunkra az éghajlatváltozás kérdése

Figyelembe kell vennünk az éghajlatváltozásnak az ár- és pénzügyi stabilitás fenntartását célzó munkánkra való kihatását. Ennek megfelelően az éghajlatváltozási megfontolásokat is beépítünk az alábbi területekbe:

  • elemzés és döntéshozatal

  • makrogazdasági modellek, prognózisok, forgatókönyvek

  • pénzügyi stabilitási értékelés

  • monetáris politikai elemzés és transzmisszió

  • kockázatkezelési keretrendszer

E kockázatok értékelése és figyelemmel kísérése ugyancsak fontos szerepet játszik az euroövezeti bankszektor és az egész pénzügyi rendszer biztonságának és szilárdságának megőrzésében. Felelősségünk gondoskodni róla, hogy a bankok megfelelően felismerjék, kezeljék és közöljék a kockázatokkal kapcsolatos adatokat, köztük a klímaváltozásból eredőket is.

Saját portfólióinkban is kezelnünk kell az éghajlatváltozás okozta kockázatokat.

Mit tesz az EKB az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok kezelésére?

Kiigazítjuk monetáris politikai műveleteinket

Javítjuk kockázatértékelési kapacitásunkat, ami magában foglalja az eurorendszer mérlegében szereplő klímakockázati kitettségek kezelését, valamint annak a felmérését, hogy az általunk használt hitelminősítések miként veszik figyelembe az éghajlatváltozást. Emellett adott esetben azt is figyelembe vesszük, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással van a monetáris politikánk végrehajtásának keretrendszerére, beleértve az eszközvásárlási és fedezeti rendszereinket is.

Sajtóközlemény

Klímakockázati stresszteszteket végzünk, és felmérjük az éghajlattal kapcsolatos pénzügyi kockázatokat

Stresszteszteket végzünk az eurorendszer mérlege, az általunk felügyelt bankok és a tágabb értelemben vett gazdaság tekintetében, hogy megismerjük és kezelhessük az éghajlattal kapcsolatos kockázatokat, valamint a pénzügyi rendszert érintő egyéb rendszerszintű kockázatoknak való kitettségünket. Ennek köszönhetően megalapozottabb döntéseket tudunk hozni.

Továbbfejlesztjük modellezésünket és adatainkat

Az éghajlatváltozás gazdasági hatásainak felmérése érdekében javítjuk modellezésünket. Emellett hozzájárulunk a klímaadatok minőségének és elérhetőségének javítását célzó európai és nemzetközi munkához, többek között adatok és mutatók kidolgozásával.

Gondoskodunk róla, hogy a bankok kezeljék az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat

Bankfelügyeleti minőségünkben biztosítjuk, hogy a bankok biztonságos és prudens megközelítést alkalmazzanak az éghajlati és környezeti kockázatok azonosítására, értékelésére és kezelésére, valamint hogy átlátható módon közöljék az őket érintő kockázatokat.

LÁSD MÉG

További információk

Klímapolitikánk

Az éghajlattal kapcsolatos programunkban hat kiemelt területre összpontosítva és három éghajlat-politikai stratégiai célra alapozva ismertetjük az EKB ilyen irányú tevékenységét.

Az EKB éghajlattal kapcsolatos programja

Ebben a szekcióban található oldalak