Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Bankjegyek

A bankjegyek gazdaságunk, identitásunk és kultúránk részei, ezért az EKB-ban dolgozva óriási a felelősségünk az emberek bankjegyekbe vetett bizalmának megőrzésében.

Christine Lagarde, az EKB elnöke

A pénztárcánkban lapuló eurobankjegyek az egyesült Európa legkézzelfoghatóbb szimbólumai. Több mint 29 milliárd eurobankjegy van forgalomban, összértékük pedig meghaladja az 1,5 billió eurót. Arra törekszünk, hogy minden egyes példány egységesen jó minőségű, biztonságos és a világon mindenütt biztonsággal használható legyen. Ezáltal tovább erősíthető a közös pénzünkbe mint fizetőeszközbe és értékőrző eszközbe vetett bizalom.


A jövőbeni bankjegyek

A jövőben kibocsátandó bankjegyeknél szem előtt tartjuk a biztonság és a fenntarthatóság növelését. Az is fontos számunkra, hogy az új grafikai terv befogadó legyen, amelyhez minden európai kötődni tud. Itt tájékozódhat a folyamat különböző lépéseiről és a részvételi lehetőségekről.

A jövőbeni bankjegyek

A jelenlegi bankjegyek

Két eurobankjegy-sorozat van. Az elsőhöz a következő hét címlet tartozik: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 €, 500 €. Az Európéról elnevezett második sorozat hat címletből áll, mivel úgy döntöttünk, hogy leállítjuk az 500 eurós bankjegy kibocsátását.

Címletek, grafikai tervek, biztonsági elemek

A pénzhamisítás elleni védelem

Egyik fő feladatunk annak biztosítása, hogy a lakosság kezébe valódi bankjegyek kerüljenek. Itt bővebb felvilágosítást találhat arról, hogyan járunk mindig egy lépéssel a pénzhamisítók előtt, és mi a teendő, ha gyaníthatóan hamis bankjegyet kapott.

A pénzhamisítás elleni védelem

Sérült és festékfoltos bankjegyek

Az euroövezet nemzeti központi bankjai biztosítják a visszaforgatás előtt, hogy minden eurobankjegy felhasználásra alkalmas legyen. A bankjegyek véletlenül megsérülhetnek, és időnként lopásgátló eszközök is megrongálhatják őket. Itt tájékozódhat a sérült vagy festékfoltos bankjegyekről és beváltásuk lehetőségeiről.

Sérült és festékfoltos bankjegyek

Bankjegyek előállítása és bankjegykészletek

Az eurobankjegyek előállítása az euroövezeti nemzeti központi bankok és az EKB közös feladata. Minden évben elegendő új bankjegyet kell gyártani a nem forgalomképes bankjegyek cseréjéhez és a várható, illetve előre nem látott keresletemelkedés kielégítéséhez.

Bankjegyek előállítása

Környezetvédelem, egészség és biztonság

„Készpénz 2030” stratégiánk egyik célja, hogy az eurobankjegyek biztonságosan használhatók, ugyanakkor fenntarthatók legyenek. Az euro bevezetése óta törekszünk a bankjegyeink környezeti lábnyomának csökkentésére.

Környezetvédelem, egészség és biztonság

Kutatás és fejlesztés

Célunk, hogy a bankjegyeink innovatívak legyenek, és  mindig egy lépéssel a legújabb pénzhamisítási technikák előtt járjunk. Környezetvédelmi szempontból fenntartható megoldásokat dolgozunk ki, csökkentendő az eurobankjegyek és a kapcsolódó folyamatok környezeti lábnyomát.

Kutatás-fejlesztés

Bankjegyképekre és utánzatkészítésre vonatkozó szabályok

Lehetőség van az eurobankjegy-képek felhasználására az utánzatokra vonatkozó szabályaink betartása mellett. A honlapunkról közvetlenül letölthetők az eurobankjegyek kis felbontású képei, vagy elfogadott szakmai célra való használathoz nagy felbontású képek is igényelhetők.

Bankjegyképek, utánzatkészítési szabályok

Információk és oktatóanyagok

Oktatóanyagaink a nagyközönség és a készpénzkezelők számára egyaránt jól használható információkat tartalmaznak az euroérmékről, a bankjegyekről és a biztonsági elemekről. Az anyagok letölthetők, vagy akár nyomtatott formában is igényelhetők.

Információk és oktatóanyagok

Ebben a szekcióban található oldalak