Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A 2 €-s emlékérmék

Az egész euroövezetben törvényes fizetőeszköz

Az eurót hivatalos pénznemeként használó minden ország évente kibocsáthat két emlékérmét, amelyek ugyanazokkal az elemekkel, tulajdonságokkal és közös hátlappal rendelkeznek, mint a rendes 2 eurós pénzérme. A különbség a nemzeti előlapjuk emlékmotívumán látható. Csak a 2 €-st lehet emlékérmeként felhasználni.

A 2 €-s emlékérme az egész euroövezetben törvényes fizetőeszköz. Ez azt jelenti, hogy bármely más euroérméhez hasonlóan kötelező elfogadni.

A legtöbb emlékérmét valamilyen történelmi esemény évfordulójára készítik, de nagy kulturális jelentőségű aktuális eseményre is felhívhatja a figyelmet. A legelső 2 €-s emlékérmét például 2004-ben Görögországban bocsátották ki az athéni olimpiai játékok alkalmából.

Noha az EKB feladata, hogy jóváhagyja az egyes országok által kibocsátható érmemennyiséget (beleértve az emlékérmékét is), az érmék megtervezése és kibocsátása továbbra is nemzeti hatáskörbe tartozik.

Az euroövezeti országok közös érmekibocsátása

Eddig öt emlékérmét bocsátottak ki közösen:

  1. 2007 márciusában a Római Szerződés 50. évfordulójára;
  2. 2009 januárjában a Gazdasági és Monetáris Unió létrejöttének tizedik évfordulója alkalmából;
  3. 2012 januárjában az eurobankjegyek és -érmék bevezetésének tizedik évfordulójára;
  4. 2015 augusztusában az uniós zászló 30. évfordulójának megünneplésére;
  5. és 2022 júliusában az Erasmus program 35. évfordulójának alkalmából.

Egy-egy ország rendesen évente csak két darab 2 €-s emlékérmét bocsáthat ki. Kivételes esetben harmadik érme is kibocsátható, amennyiben ezt az összes euroövezeti ország közösen teszi, és európai horderejű eseményről emlékezik meg.

A közös emlékérmék nemzeti előlapjának rajzolata egységes, továbbá a kibocsátó ország neve és az emlékezetes esemény szerepel rajta a megfelelő nemzeti nyelven vagy nyelveken.

A 2 €-s emlékérmék weboldalainak aktualizálása

Az euroérmékkel kapcsolatos kérdésekben a bankjegyektől eltérően nem az EKB az illetékes, hanem nemzeti hatáskörbe tartoznak.

Amennyiben egy ország 2 €-s emlékérmét kíván kibocsátani, erről tájékoztatnia kell az Európai Bizottságot, ám az EKB felé nincs beszámolási kötelezettsége. A Bizottság a releváns információkat közzéteszi az EU Hivatalos Lapjában (C sorozat).

Az EKB a többnyelvű Hivatalos Lap alapján aktualizálja honlapján az euroérmékről szóló információkat. Mivel az adatszolgáltatás, a 23 nyelvre való fordítás és a közzététel igen időigényes, előfordulhat, hogy az érméket bemutató oldalak nem mindig naprakészek.

Ebben a szekcióban található oldalak