European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A 2 €-s emlékérmék

Minden euroövezeti ország évente kibocsáthat két emlékérmét. Az emlékérme ugyanazokkal az elemekkel és tulajdonságokkal rendelkezik, mint a rendes 2 eurós pénzérme, így a közös hátlap is ugyanaz mindkettőn. A különbség a nemzeti előlap emlékmotívumán látható. Csak a 2 €-st lehet emlékérmeként felhasználni.

Az emlékérme az egész euroövezetben törvényes fizetőeszköz.

Az emlékérme az egész euroövezetben törvényes fizetőeszköz. Ez azt jelenti, hogy bármely más euroérméhez hasonlóan kötelező elfogadni.

A legtöbb emlékérmét valamilyen történelmi esemény évfordulójára készítik, de nagy horderejű aktuális eseményre is felhívhatja a figyelmet. A legelső 2 €-s emlékérmét 2004-ben Görögországban bocsátották ki az athéni olimpiai játékok alkalmából.

Az érmék megtervezése és kibocsátása az egyes euroövezeti országok hatáskörébe tartozik. Az Európai Központi Bank szerepe – az emlékérme és minden más érme esetében – abból áll, hogy jóváhagyja az egyes országok által kibocsátható mennyiséget.

Az euroövezeti tagországok közös érmekibocsátása

Eddig négy emlékérmét bocsátottak ki közösen:

  1. 2007 márciusában a Római Szerződés 50. évfordulójára,
  2. 2009 januárjában a Gazdasági és Monetáris Unió létrejöttének tízedik évfordulója alkalmából,
  3. 2012 januárjában az eurobankjegyek és -érmék bevezetésének tízedik évfordulójára,
  4. és 2015 augusztusában az EU-lobogó 30. Évfordulójának megünneplésére.

Az euroövezeti országok rendesen évente csak két darab 2 €-s emlékérmét bocsáthatnak ki. Kivételes esetben egy harmadikat is kibocsáthatnak, amennyiben ezt közösen teszik, és európai horderejű eseményről emlékeznek meg.

A közös emlékérmék nemzeti előlapján a rajzolat egységes, a kibocsátó ország neve mellett pedig az emlékezetes esemény szerepel a megfelelő nyelven.

A 2 €-s emlékérmék weboldalainak aktualizálása

Az euroérmékkel kapcsolatos kérdésekben a bankjegyektől eltérően nem az Európai Központi Bank illetékes, hanem továbbra is nemzeti hatáskörbe tartoznak.

Amennyiben egy euroövezeti ország 2 €-s emlékérmét kíván kibocsátani, erről az Európai Bizottságot kell tájékoztatnia; az EKB felé nincs beszámolási kötelezettsége. A Bizottság a kapott információkat az EU Hivatalos Lapjában (C sorozat) több nyelven közzéteszi.

Az EKB a Hivatalos Lap alapján aktualizálja honlapján az euroérmékről szóló információkat. Mivel az adatszolgáltatás, a 23 nyelvre való fordítás és a közzététel igen időigényes, az érmékről szóló oldalak aktualizálása időnként késedelmet szenvedhet.

Ebben a szekcióban található oldalak