European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

2 eurós emlékérmék – 2012

Az itt olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjából származnak, ezért kissé eltérhetnek a honlapunkon közzétett egyéb anyagoktól.

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: Vilmos trónörökös nagyherceg és Stéphanie de Lannoy grófnő esküvője

A rajzolat leírása: Az érme belső részének bal oldalán őfelsége Henrik nagyherceg képmása, belső részének jobb oldalán pedig Vilmos trónörökös nagyherceg képmása látható Stéphanie grófnő képmásával átfedésben. A „PRËNZENHOCHZAÏT” és a „LËTZEBUERG” feliratok a verdejel és a mesterjegy által közrefogott 2012-es évszám fölött, az érme belső részén alul szerepelnek. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1,4 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2012. december

Vatikán

A megemlékezés tárgya: a Családok VII. Világtalálkozója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén egy család látható, háttérben a Családok VII. Világtalálkozójának otthont adó milánói dómmal. A háromévente megrendezett esemény célja a családnak mint az emberiség közös örökségének, valamint a család univerzális, az élet emberi oldalát gazdagító értékének a felmutatása. A családi életkép körül az esemény és Vatikánváros olasz neve, valamint a 2012-es évszám olvasható. A verdejel (R) a kisfiú és az édesanya alakja között szerepel. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 115 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2012. október

Finnország

A megemlékezés tárgya: Helene Schjerfbeck festőművész születésének 150. évfordulója

A rajzolat leírása: A belső oldal rajzolata a művész stilizált önarcképét ábrázolja, bal oldalon a „HELENE SCHJERFBECK” felirattal, jobb oldalon a függőlegesen elhelyezett „1862–1946” évszámokkal, amelyek a festő születésének és halálának évét jelölik. Alul, a portré jobb oldalán az „FI” betűk a kibocsátó országot, a „2012” pedig a kibocsátás évét jelöli. A verdejel az érme belső oldalának szélén, közvetlenül a születési és halálozási évszám alatt helyezkedik el. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 2 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2012. szeptember

Málta

A megemlékezés tárgya: többségi képviselet 1887

A rajzolat leírása: Az érme belső részén látható, Gianni Bonnici máltai művész által tervezett rajzolat a valettai kormányzói palota előtt ünneplő tömeget ábrázolja. A belső gyűrű felső részén a „MALTA – Majority representation 1887” (Málta – többségi képviselet 1887) felirat, az érme alsó részén pedig a kibocsátás éve (2012) szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 430 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2012. szeptember

Monaco

A megemlékezés tárgya: a Grimaldi-házi I. Lucien által alapított Monacói Uradalom alapításának 500. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén a Grimaldi-házi I. Lucien balra tekintő arcmása látható. A portrét az érme belső részének külső szélén ívben az „1512 SOUVERAINETE DE MONACO 2012” felirat szegélyezi, tőle balra, jobbra és alatta pedig két díszítő gyémánt, a bőségszaru (a Monnaie de Paris verdejele) és egy „fleurette” (a vésnökműhely jele) látható. A verdejel fölé az alapító nevét (Lucien Ier) vésték. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 100 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2012. július

Franciaország

A megemlékezés tárgya: a szegények védelmezőjeként ismert francia Pierre abbé születésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén, a közepétől kissé balra, Pierre abbé híres barett sapkás portréja, jobbra pedig a nevét viselő alapítvány logója látható, amelyen belül az „Et les autres?” mikroírás, az abbénak kedves szavak olvashatók, arra emlékeztetve, hogy soha nem feledkezhetünk meg mások megsegítéséről. Az ívet formáló „Centenaire de la naissance de l’abbé Pierre” felirat a portré körül, az érme belső részén látható, amelyet bal oldalról a bőségszaru (a Monnaie de Paris verdejele) és a kibocsátó országot jelölő „RF” betűk, jobb oldalról pedig a vésnökműhely jele, egy kis virág (fleurette) fog közre. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2012. július

Portugália

A megemlékezés tárgya: Európa Kulturális Fővárosa 2012 – Guimarães, Észak-Portugália

A rajzolat leírása: Az érme belső részén I. Alfonznak, Portugália első királyának stilizált portréja, Alfonz pallosa és Guimarães kastélya látható, amelyet a XII. században létrejött független Portugália bölcsőjének tekintenek. Az ábrától balra a portugál címerpajzs, alatta a „PORTUGAL” felirat, jobbra lent a „GUIMARÃES 2012” felirat, valamint a Guimarães, Európa Kulturális Fővárosa 2012 rendezvénysorozat emblémája látható. A belső rész szélén alul a verdejel (INCM), valamint a tervező neve (JOSÉ DE GUIMARÃES) szerepel. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 520 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2012. június

Belgium

A megemlékezés tárgya: az Erzsébet királyné zenei verseny megalapításának 75. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén az 1937-ben Erzsébet királyné által alapított és nevét viselő zenei verseny emblémája látható a királyné balra néző profilképére nyomtatva. Balra a mesterjegy (madártoll), jobbra a verdejel (Mihály arkangyal feje) van elhelyezve. Alul a belső rész peremén, félkör alakban a „QUEEN ELISABETH COMPETITION” felirat, felül a 75. évfordulóra utaló két évszám (1937–2012) olvasható. A motívumtól balra a kibocsátó ország betűjele (BE) szerepel. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2012. május

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Giovanni Pascoli halálának 100. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén a XIX. század végi olasz irodalom kiemelkedő képviselője, a Romagna régióból származó költő, Giovanni Pascoli arcképe látható. A portrét bal oldalról a költő halálának évszáma (1912), a verdejel (R) és a tervező Maria Carmela Colaneri „M.C.C.” monogramja, jobbról pedig a kibocsátás éve (2012) és a közvetlenül alatta lévő, az Olasz Köztársaságot jelölő „RI” betűk fogják közre. Az érme belső részének alsó szélén, a portré alatt íves alakban a „G. PASCOLI” felirat olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 15 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2012. április

Spanyolország

A megemlékezés tárgya: a burgosi székesegyház – UNESCO Világörökség sorozat

A rajzolat leírása: Az érme belül a burgosi Miasszonyunk-székesegyházat ábrázolja, amely hatalmas méretéről és egyedülálló építészeti megoldásairól ismert. 1221-ben kezdték el építeni, és már kilenc évvel később liturgikus helyszínként használták, jóllehet az építési munkálatok egészen 1567-ig elhúzódtak. Túlnyomórészt francia gótikus stílusban épült, majd a XV. és XVI. században reneszánsz motívumokkal gazdagodott. A rajzolattól balra a kibocsátó ország neve (ESPAÑA), jobbra pedig a kibocsátás éve (2012) és a verdejel (egy „M” betűre helyezett korona) látható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 8 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2012. március

Az euroövezet országai

A megemlékezés tárgya: az euro első tíz esztendeje

A rajzolat leírása: A belső részen látható – Helmut Andexlinger, az Osztrák Pénzverde művésze által tervezett – motívumot az euroövezet polgárai és lakosai választották ki a 2012. év közös motívumának több pályamű közül. A közös emlékérme a földgolyót ábrázolja közepén az euro szimbólummal, ami azt hivatott kifejezni, hogy tíz év alatt miként vált az euro a világ egyik meghatározó fizetőeszközévé. A központi rajzolat körül elhelyezett díszítőelemek az eurónak a hétköznapi emberek életében (család), a pénzügyi világban (az EKB főépülete), a kereskedelemben (hajó), az iparban (gyárépület), valamint az energiaiparban és a kutatás-fejlesztésben (szélturbinák) játszott szerepét jelenítik meg. A tervező monogramja (A.H.) a hajó és az EKB-épület közé lett elrejtve. A belső rész peremén felül a kibocsátó ország betűjele, alul a „2002–2012” évszámok szerepelnek. Az emlékérmét az euroövezet minden tagországában kibocsátják. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: országonként eltérő

A kibocsátás időpontja: 2012. január az összes euroövezeti országban, San Marino kivételével (2012. május)

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: Henrik nagyherceg és IV. Vilmos nagyherceg – „nagyhercegi dinasztia” sorozat

A rajzolat leírása: Az érme belső részén, bal oldalon Henrik nagyhercegnek, mögötte pedig dédapjának, IV. Vilmos nagyhercegnek a jobbra tekintő portréi láthatók, alattuk az „HENRI”, illetve a „GUILLAUME IV † 1912” felirattal. Az arcképek fölött a „2012” évszám, tőle balra a verdejel (hírnökbot), jobbra a vésnök mesterjegye (vitorlás), alul pedig a „GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG” felirat olvasható. A háttérben Luxembourg városa tűnik fel. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 1,4 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2012. január

Németország

A megemlékezés tárgya: a bajor szövetségi tartomány

A rajzolat leírása: Az érme Erich Ott tervezte belső részén Bajorország egyik legismertebb látványossága, a neuschwansteini kastély látható a keleti oldalról. A kép előterében a várkapu, a romantikus tornyok és fiatornyok tűnnek fel, a háttérben hegycsúcsok magasodnak. Az ábra alatt Bajorország német neve („BAYERN”), jobboldalt az adott pénzverde verdejele (A, D, F, G vagy J), balra pedig a tervező monogramja olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió tizenkét csillaga díszíti, felül a kibocsátó ország betűjelével (D), alul a kibocsátás évszámával (2012).

A kibocsátás mennyisége: 30 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2012. január