Menu

Prigodne kovanice od 2 € – 2012.

Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: vjenčanje princa Guillaumea, prijestolonasljednika Velikog Vojvode, i grofice Stéphanie de Lannoy

Opis: Na lijevoj je strani jezgre lik Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode Henrija, dok je na desnoj, ispred lika grofice Stéphanie, lik princa Guillaumea, prijestolonasljednika Velikog Vojvode. Na dnu jezgre, iznad godine »2012« i između oznake kovnice i inicijala direktora kovnice, ispisane su riječi »PRËNZENHOCHZAÏT« i »LËTZEBUERG«. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,4 milijuna kovanica

Datum izdanja: prosinac 2012.


Država Vatikanskog Grada

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: sedmi Svjetski susret obitelji

Opis: U jezgri kovanice prikazana je obitelj, a u pozadini katedrala u Milanu, gradu domaćinu sedmog Svjetskog susreta obitelji. Taj se događaj održava svake tri godine kako bi se istaknulo da je obitelj zajedničko ljudsko nasljeđe, što je odraz činjenice da je obitelj univerzalna vrijednost koja pridonosi ljudskom elementu života svugdje u svijetu. Prikaz obitelji okružen je nazivom događaja i Države Vatikanskog Grada na talijanskom te godinom »2012«. Između majke i djeteta stoji oznaka kovnice »R«. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 115 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2012.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 150. obljetnica rođenja umjetnice Helene Schjerfbeck

Opis: U jezgri kovanice stilizirani je autoportret umjetnice, lijevo od njega uspravno je ispisano njezino ime »HELENE SCHJERFBECK«, a desno također uspravno godine njezina rođenja i smrti »1862–1946«. Na dnu lijevo od portreta nalaze se oznaka države izdavateljice »FI« i godina izdanja »2012«. Oznaka kovnice na rubu je jezgre odmah ispod godina rođenja i smrti. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2 milijuna kovanica

Datum izdanja: rujan 2012.


Malta

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: većinska zastupljenost 1887.

Opis: Motiv u jezgri kovanice djelo je malteškog umjetnika Giannija Bonnicija, a prikazuje klicajuće mnoštvo, dok je u pozadini Guvernerova palača u Valletti. Riječi »MALTA – Majority representation 1887« ispisane su uzduž gornjeg ruba jezgre kovanice, a godina izdanja »2012« pri dnu. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 430 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2012.


Monako

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 500. obljetnica suverenosti Monaka koju je proglasio Lucien I. Grimaldi

Opis: U jezgri kovanice nalazi se portret Luciena I. Grimaldija koji gleda ulijevo. Natpis »1512 SOUVERAINETE DE MONACO 2012« čini luk iznad portreta uzduž gornjeg unutarnjeg ruba jezgre, a s obje strane ukrašen je dvama dijamantima. Lijevo ispod portreta rog je obilja (oznaka kovnice Monnaie de Paris), a desno »fleurette« (oznaka graverske radionice). Ime proglasitelja suverenosti »Lucien Ier« nalazi se iznad oznake kovnice. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2012.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 100. obljetnica rođenja Abbéa Pierrea, koji je u Francuskoj poznat kao zaštitnik siromašnih

Opis: U jezgri kovanice lijevo od sredine nalazi se portret Abbéa Pierrea s njegovom poznatom beretkom, a desno logotip fondacije nazvane po njemu i sićušnim slovima ispisano pitanje »Et les autres?«, što su njegove omiljene riječi kojima nas podsjeća da nikad ne smijemo zaboraviti pomoći drugima. Natpis »Centenaire de la naissance de l’abbé Pierre« čini luk oko portreta uzduž ruba jezgre. S lijeve su strane rog obilja (oznaka kovnice Monnaie de Paris) i oznaka države izdavateljice »RF«, a desno »fleurette« (oznaka graverske radionice). Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: milijun kovanica

Datum izdanja: srpanj 2012.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: grad Guimarães na sjeveru Portugala, europska prijestolnica kulture 2012. godine

Opis: U jezgri kovanice prikazan je stilizirani lik prvog portugalskog kralja Afonsa Henriquesa s mačem i dvorcem Guimarães, koji se smatra kolijevkom Portugala kao samostalne nacije u 12. stoljeću. Lijevo od lika kralja stoji portugalski štit iznad riječi »PORTUGAL«. Desno dolje nalazi se natpis »GUIMARÃES 2012« s logotipom Guimarãesa kao europske prijestolnice kulture 2012. godine. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 520 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2012.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 75. obljetnica natjecanja pod pokroviteljstvom kraljice Elizabete

Opis: U jezgri kovanice, preko lijevoga profila kraljice Elizabete, prikazan je logotip natjecanja pod pokroviteljstvom kraljice Elizabete, koja je 1937. godine utemeljila to glazbeno natjecanje. Lijevo je oznaka direktora kovnice (pero), a desno oznaka kovnice (glava sv. Mihovila arkanđela). Polukružno uz donji rub jezgre ispisano je »QUEEN ELISABETH COMPETITION«, a uz gornji rub razdoblje »1937 – 2012« koje označava 75 godina postojanja natjecanja. Slova »BE« lijevo od lika odnose se na državu izdavateljicu. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 5 milijuna kovanica

Datum izdanja: svibanj 2012.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 100. obljetnica smrti Giovannija Pascolija

Opis: U jezgri kovanice prikazan je portret Giovannija Pascolija, pjesnika iz regije Emilia-Romagna koji je važan predstavnik talijanske književnosti s kraja 19. stoljeća. Lijevo od portreta godina je njegove smrti »1912«, oznaka kovnice »R« i monogram dizajnerice Marije Carmele Colaneri »M.C.C.«, a desno odmah iznad monograma Talijanske Republike »RI« nalazi se godina izdanja »2012«. Ime »G. PASCOLI« ispisano je polukružno duž donjeg ruba jezgre kovanice ispod portreta. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 15 milijuna kovanica

Datum izdanja: travanj 2012.


Španjolska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: katedrala u Burgosu – serija svjetske baštine UNESCO-a

Opis: U jezgri kovanice nalazi se prikaz katedrale Naše Gospe iz Burgosa, koja je posvećena Djevici Mariji i poznata je po svojoj veličini i jedinstvenoj arhitekturi. Gradnja katedrale započela je 1221., a već devet godina kasnije upotrebljavala se za bogoslužje iako su radovi uz prekide trajali sve do 1567. godine. Prvobitno je bila izgrađena u francuskom gotičkom stilu, a u 15. i 16. stoljeću dodana su renesansna obilježja. Lijevo od motiva stoji ime države izdavateljice »ESPAÑA«, a desno godina izdanja »2012«. Desno je oznaka kovnice (slovo M s krunom). Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 8 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2012.


Države europodručja

prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: deset godina postojanja eura

Opis: U jezgri kovanice, koju je oblikovao Helmut Andexlinger iz austrijske kovnice i koju su državljani i stanovnici europodručja odabrali za zajedničku prigodnu kovanicu za 2012., prikazan je svijet sa simbolom eura u sredini. Tim je motivom naglašena važnost eura kao svjetske valute u posljednjih deset godina. Elementi koji okružuju simbol eura dočaravaju njegovu važnost za obične ljude (prikaz obitelji), financijski svijet (Eurotoranj), trgovinu (brod), industriju (tvornica) i energetski sektor te istraživanje i razvoj (dvije vjetroturbine). Ako pažljivo pogledate, između broda i Eurotornja vidljiv je monogram autora »A.H.«. Duž gornjeg ruba jezgre kovanice nalazi se naziv države izdavateljice, a duž donjeg godine »2002 – 2012«. Kovanicu će izdati sve države europodručja. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: razlikuje se od države do države

Datum izdanja: siječanj 2012.


San Marino

€2 commemorative side

Tema: deset godina postojanja eura

Opis: Simbol eura u središtu kovanice pokazuje važnost koju je euro stekao u Europi i svijetu jer je tijekom posljednjih 10 godina postao valuta od globalnog značaja u međunarodnom monetarnom sustavu. Elementi dizajna koji okružuju simbol eura pokazuju važnost koju euro ima za građane, svijet financija (toranj ESB‑a), trgovinu (brodovi), industriju (tvornice), energetski sektor te za istraživanja i razvoj (vjetroelektrane). Dizajn je osmislio Helmut Andexlinger, profesionalni dizajner austrijske kovnice. Inicijali autora, AH, nalaze se ispod prikaza tornja ESB‑a. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 130 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2012.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: veliki vojvoda Henri i veliki vojvoda Guillaume IV. iz serije »velikovojvodska dinastija«

Opis: Na lijevoj strani jezgre kovanice prikazana je glava Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode Henrija, ispred lika njegova pradjeda, velikog vojvode Guillaumea IV. Obojica gledaju udesno, a njihova se imena »HENRI« i »GUILLAUME IV † 1912« nalaze ispod. U gornjem dijelu stoji godina »2012«, s oznakom kovnice (Merkurovim štapom) s lijeve strane i oznakom direktora kovnice (jedrilicom) s desne strane, te riječi »GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG«. U pozadini su obrisi grada Luxembourga. Kružno, unutar prstena kovanice, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,4 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2012.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: savezna pokrajina Bavarska

Opis: Jezgra kovanice, koju je oblikovao Erich Ott, prikazuje pogled na dvorac Neuschwanstein, jednu od najvećih znamenitosti Bavarske, s istočne strane. Sprijeda se vidi stražarska kućica, a u pozadini romantični tornjevi i kule samog dvorca te veličanstvene planine. Ispod njih ispisano je ime savezne pokrajine »BAYERN«. Na desnoj je strani odgovarajuća oznaka kovnice (A, D, F, G ili J), a na lijevoj je mnogram autora kovanice. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije, oznaka države »D« na vrhu i godina izdanja »2012« pri dnu.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2012.