Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prigodne kovanice od 2 € – 2012.

Opisi na ovoj stranici uglavnom su preuzeti iz Službenog lista Europske unije, zbog čega se u određenoj mjeri mogu razlikovati od drugog materijala objavljenog na ovim mrežnim stranicama.

Luksemburg

Tema: vjenčanje princa Guillaumea, prijestolonasljednika velikog vojvode, i grofice Stéphanie de Lannoy

Opis: Na lijevoj je strani jezgre lik Njegove Kraljevske Visosti, velikog vojvode Henrija, dok je na desnoj, ispred lika grofice Stéphanie, lik princa Guillaumea, prijestolonasljednika velikog vojvode. Na donjem dijelu jezgre, iznad godine »2012« i između oznake kovnice i inicijala direktora kovnice, ispisane su riječi »PRËNZENHOCHZAÏT« i »LËTZEBUERG«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 400 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2012.

Država Vatikanskoga Grada

Tema: 7. Svjetski susret obitelji

Opis: Na jezgri kovanice prikazana je obitelj, a u pozadini katedrala u Milanu, gradu domaćinu sedmog Svjetskog susreta obitelji. Taj se događaj održava svake tri godine kako bi se istaknulo da je obitelj zajedničko ljudsko nasljeđe, što je odraz činjenice da je obitelj univerzalna vrijednost koja pridonosi ljudskom elementu života svugdje u svijetu. Prikaz obitelji okružen je nazivom događaja i Države Vatikanskoga Grada na talijanskom te godinom »2012«. Između majke i djeteta stoji oznaka kovnice »R«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 115 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2012.

Finska

Tema: 150. obljetnica rođenja umjetnice Helene Schjerfbeck

Opis: Na jezgri kovanice stilizirani je autoportret umjetnice, lijevo od njega uspravno je ispisano njezino ime »HELENE SCHJERFBECK«, a desno, također uspravno, godine njezina rođenja i smrti »1862-1946«. Na donjem dijelu lijevo od portreta nalaze se oznaka države izdavanja »FI« i godina izdavanja »2012«. Oznaka kovnice nalazi se duž ruba jezgre odmah ispod godina rođenja i smrti. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2 000 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2012.

Malta

Tema: većinska zastupljenost 1887.

Opis: Motiv na jezgri kovanice djelo je malteškog umjetnika Giannija Bonnicija, a prikazuje klicajuće mnoštvo, dok je u pozadini Guvernerova palača u Valletti. Riječi »MALTA – Majority representation 1887« ispisane su duž gornjeg ruba jezgre, a godina izdavanja »2012« na dnu jezgre. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 430 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2012.

Monako

Tema: 500. obljetnica suverenosti Monaka koju je proglasio Lucien I. Grimaldi

Opis: Na jezgri kovanice nalazi se portret Luciena I. Grimaldija koji gleda ulijevo. Natpis »1512 SOUVERAINETE DE MONACO 2012« čini luk iznad portreta duž gornjeg ruba jezgre, a s obje strane ukrašen je dvama dijamantima. Lijevo ispod portreta rog je obilja (oznaka kovnice Monnaie de Paris), a desno fleurette (oznaka graverske radionice). Ime proglasitelja suverenosti »Lucien Ier« nalazi se iznad oznake kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2012.

Francuska

Tema: 100. obljetnica rođenja Abbéa Pierrea, koji je u Francuskoj poznat kao zaštitnik siromašnih

Opis: Na jezgri kovanice lijevo od sredine nalazi se portret Abbéa Pierrea s njegovom poznatom beretkom, a desno logotip fondacije nazvane po njemu i sićušnim slovima ispisano pitanje »Et les autres?«, što su njegove omiljene riječi kojima nas podsjeća da nikad ne smijemo zaboraviti pomoći drugima. Natpis »Centenaire de la naissance de l’abbé Pierre« čini luk oko portreta duž ruba jezgre. S lijeve su strane rog obilja (oznaka kovnice Monnaie de Paris) i oznaka države izdavanja »RF«, a desno fleurette (oznaka graverske radionice). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2012.

Portugal

Tema: grad Guimarães na sjeveru Portugala – europska prijestolnica kulture 2012.

Opis: Na jezgri kovanice prikazan je stilizirani lik prvog portugalskog kralja Afonsa Henriquesa s mačem i dvorcem Guimarães, koji se smatra kolijevkom Portugala kao samostalne nacije u 12. stoljeću. Lijevo od lika kralja stoji portugalski štit iznad riječi »PORTUGAL«. Na donjem desnom dijelu nalazi se natpis »GUIMARÃES 2012« s logotipom Guimarãesa kao europske prijestolnice kulture 2012. godine. Duž donjeg ruba jezgre stoji oznaka kovnice »INCM« i ime autora motiva »JOSÉ DE GUIMARÃES«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 520 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2012.

Belgija

Tema: 75. obljetnica natjecanja pod pokroviteljstvom kraljice Elizabete

Opis: Na jezgri kovanice, preko lijevoga profila kraljice Elizabete, prikazan je logotip natjecanja pod pokroviteljstvom kraljice Elizabete, koja je 1937. godine utemeljila to glazbeno natjecanje. Lijevo je oznaka direktora kovnice (pero), a desno oznaka kovnice (glava arkanđela Mihaela). Polukružno duž donjeg ruba jezgre ispisano je »QUEEN ELISABETH COMPETITION«, a duž gornjeg ruba razdoblje »1937 – 2012«, koje označava 75 godina postojanja natjecanja. Slova »BE« lijevo od lika odnose se na državu izdavanja. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 5 000 000 kovanica

Datum izdanja: svibanj 2012.

Italija

Tema: 100. obljetnica smrti Giovannija Pascolija

Opis: Na jezgri kovanice prikazan je portret Giovannija Pascolija, pjesnika iz regije Emilia‑Romagna koji je važan predstavnik talijanske književnosti s kraja 19. stoljeća. Lijevo od portreta godina je njegove smrti »1912«, oznaka kovnice »R« i inicijali autorice motiva Marije Carmele Colaneri »M.C.C.«, a desno odmah iznad monograma Talijanske Republike »RI« nalazi se godina izdavanja »2012«. Ime »G. PASCOLI« ispisano je polukružno duž donjeg ruba jezgre ispod portreta. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 15 000 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2012.

Španjolska

Tema: katedrala u Burgosu – serija svjetske baštine UNESCO-a

Opis: Na jezgri kovanice nalazi se prikaz katedrale Naše Gospe iz Burgosa, koja je posvećena Djevici Mariji i poznata je po svojoj veličini i jedinstvenoj arhitekturi. Gradnja katedrale započela je 1221., a već devet godina kasnije upotrebljavala se za bogoslužje iako su radovi uz prekide trajali sve do 1567. godine. Prvobitno je bila izgrađena u francuskom gotičkom stilu, a u 15. i 16. stoljeću dodana su renesansna obilježja. Lijevo od motiva stoji naziv države izdavanja »ESPAÑA«, a desno godina izdavanja »2012«. Desno je oznaka kovnice (slovo »M« s krunom). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 8 000 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2012.

Države europodručja

Tema: 10 godina postojanja eura

Opis: Na jezgri kovanice, koju je oblikovao Helmut Andexlinger iz austrijske kovnice i koju su državljani i stanovnici europodručja odabrali za zajedničku prigodnu kovanicu za 2012., prikazan je svijet sa simbolom eura u sredini. Tim je motivom naglašena važnost eura kao svjetske valute u posljednjih deset godina. Elementi koji okružuju simbol eura dočaravaju njegovu važnost za obične ljude (prikaz obitelji), financijski svijet (Eurotoranj), trgovinu (brod), industriju (tvornica) i energetski sektor te istraživanje i razvoj (dvije vjetroturbine). Ako pažljivo pogledate, između broda i Eurotornja vidljivi su inicijali autora motiva »A.H.«. Duž gornjeg ruba jezgre nalazi se naziv države izdavanja, a duž donjeg godine »2002 – 2012«. Kovanicu će izdati sve države europodručja. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: razlikuje se od države do države

Datum izdanja: siječanj 2012. za sve države europodručja, svibanj 2012. za San Marino

Luksemburg

Tema: veliki vojvoda Henri i veliki vojvoda Guillaume IV. iz serije »velikovojvodska dinastija«

Opis: Na lijevoj strani jezgre prikazana je glava Njegove Kraljevske Visosti, velikog vojvode Henrija, ispred lika njegova pradjeda, velikog vojvode Guillaumea IV. Obojica gledaju udesno, a njihova se imena »HENRI« i »GUILLAUME IV † 1912« nalaze ispod. Na gornjem dijelu nalazi se godina »2012«, s oznakom kovnice (Merkurov štap) s lijeve strane i oznakom direktora kovnice (jedrilica) s desne strane, te riječi »GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG«. U pozadini su obrisi grada Luxembourga. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 400 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2012.

Njemačka

Tema: savezna zemlja Bavarska

Opis: Jezgra kovanice, koju je oblikovao Erich Ott, prikazuje pogled na dvorac Neuschwanstein, jednu od najvećih znamenitosti Bavarske, s istočne strane. Sprijeda se vidi stražarska kućica, a u pozadini romantični tornjevi i kule samog dvorca te veličanstvene planine. Ispod njih ispisan je naziv savezne zemlje »BAYERN«. Na desnoj je strani odgovarajuća oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«), a na lijevoj su inicijali autora motiva. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije, oznaka države »D« na vrhu i godina izdavanja »2012« na dnu.

Opseg izdanja: 30 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2012.