European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

2 euron erikoisrahat – 2012

Tämän sivun kolikkokuvaukset perustuvat Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistuihin kuvauksiin.

Luxemburg

Aihe: Kruununprinssi Guillaumen ja kreivitär Stéphanie de Lannoyn häät

Kuvaus: Kolikon sisäosassa vasemmalla on suurherttua Henri ja hänen vierellään keskellä on kreivitär Stéphanie. Etummaisena oikealla on kruununprinssi Guillaume. Sisäosan alareunassa ovat allekkain sanat ”PRËNZENHOCHZAÏT” ja ”LËTZEBUERG” ja vuosiluku 2012. Niiden vierellä ovat rahapajan tunnus ja rahapajan johtajan nimikirjaimet. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,4 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: joulukuu 2012

Vatikaanivaltio

Aihe: Seitsemäs maailman perhetapaaminen

Kuvaus: Kolikon kuvassa on perhe taustallaan Milanon tuomiokirkko. Milanossa järjestettiin seitsemäs maailman perhetapaaminen. Tapahtuma järjestetään kolmen vuoden välein, ja sen teemana on perhe ihmiskunnan historialliseen perintöön kuuluvana yleismaailmallisena ilmiönä. Perhekuvaa ympäröivässä tekstissä ovat tapahtuman ja Vatikaanivaltion italiankieliset nimet sekä vuosiluku 2012. Rahapajan tunnus ”R” on äidin ja pojan välissä. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 115 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2012

Suomi

Aihe: 150 vuotta taiteilija Helene Schjerfbeckin syntymästä

Kuvaus: Kuvanveistäjä Erja Tielisen suunnitteleman kolikon sisäosassa on Schjerfbeckin tyylitelty omakuva, jonka vasemmalla puolella kulkee kolikon alareunasta yläreunaan teksti ”HELENE SCHJERFBECK”. Oikeassa reunassa ovat samoin pystysuunnassa vuosiluvut 1862–1946, ja niiden perässä alareunassa on rahapajan tunnus. Vasemmalla alhaalla ovat Suomen maatunnus ”FI” sekä liikkeeseenlaskuvuosi 2012. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 2 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2012

Malta

Aihe: Maltalaisten enemmistöedustus perustuslakiin vuonna 1887

Kuvaus: Maltalaisen taiteilija Gianni Bonnicin suunnitteleman kolikon sisäosassa kansanjoukko juhlii Vallettassa kuvernöörin palatsin edessä. Sisäosan yläreunassa kulkee teksti ”MALTA – Majority representation 1887”, ja alareunassa on liikkeeseenlaskuvuosi 2012. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 430 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2012

Monaco

Aihe: Monacon 500-vuotinen riippumattomuus

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on profiilikuvassa (vasemmalta) Lucien I Grimaldi, jonka aikana Monacon riippumattomuus vahvistettiin. Kuvan sivuilla ja yläpuolella sisäosan reunaa kiertää teksti ”1512 SOUVERAINETE DE MONACO 2012”, jonka alussa ovat rahapajan tunnus runsaudensarvi sekä vinoneliö ja lopussa vinoneliö sekä kaiverruspajan tunnus. Rahapajan tunnuksen yläpuolella lukee ”Lucien Ier”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 100 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2012

Ranska

Aihe: 100 vuotta köyhien auttajan Abbé Pierren syntymästä

Kuvaus: Kolikon sisäosassa vasemmalla on kuva baskeripäisestä Abbé Pierrestä ja kuvan oikealla puolella hänen mukaansa nimetyn asunnottomien säätiön tunnus, jonka taustalla toistuvat sanat ”Et les autres?” Näillä sanoilla hän kehotti ihmisiä muistamaan vähäosaiset ja auttamaan toisiaan. Säätiön tunnuksen alla on kaiverruspajan tunnus. Muotokuvan yllä kaartuu teksti ”Centenaire de la naissance de l’abbé Pierre”, ja kuvan vasemmalla puolella ovat rahapajan tunnus runsaudensarvi sekä kirjaimet ”RF” merkkinä siitä, että kolikko on laskettu liikkeeseen Ranskassa. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2012

Portugali

Aihe: Guimarães (Pohjois-Portugali), Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2012

Kuvaus: Kolikon sisäosan tyylitellyssä kuvassa ovat Portugalin ensimmäinen kuningas Afonso Henriques, hänen miekkansa ja Guimarãesin linna, jossa itsenäisen Portugalin valtion katsotaan syntyneen 1100-luvulla. Kuvan vasemmalla puolella on Portugalin vaakunakilpi ja sen alla sana ”PORTUGAL”. Alhaalla oikealla ovat teksti ”GUIMARÃES 2012” ja Guimarãesin kulttuuripääkaupunkilogo. Sisäosan alareunalla ovat rahapajan tunnus ”INCM” ja suunnittelijan nimi ”JOSÉ DE GUIMARÃES”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 520 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2012

Belgia

Aihe: Kuningatar Elisabeth -musiikkikilpailu 75 vuotta

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on Kuningatar Elisabeth -musiikkikilpailun logo ja sen taustalla profiilikuva kuningatar Elisabethista, joka perusti kilpailun vuonna 1937. Oikeassa reunassa on rahapajan tunnus (arkkienkeli Mikaelin pää) ja vasemmassa sen johtajan tunnus (sulkakynä). Sisäosan alareunaa pitkin kulkee teksti ”QUEEN ELISABETH COMPETITION”, ja yläreunassa ovat kilpailun 75-vuotisen historian kunniaksi vuosiluvut 1937–2012. Kuvan oikealla puolella on liikkeeseenlaskijamaan lyhenne ”BE”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: toukokuu 2012

Italia

Aihe: 100 vuotta runoilija Giovanni Pascolin kuolemasta

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on 1800-luvun lopulla Italiassa Romagnan alueella eläneen runoilija Giovanni Pascolin kasvokuva. Kuvan vasemmalla puolella ovat runoilijan kuolinvuosi 1912, rahapajan tunnus ”R” ja suunnittelija Maria Carmela Colanerin nimikirjaimet ”M.C.C.” Oikealla puolella ovat liikkeeseenlaskuvuosi 2012 ja sen alla Italian tasavallan monogrammi ”RI”. Kuvan alla on kolikon sisäosan reunaa myötäilevä teksti ”G. PASCOLI”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 15 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: huhtikuu 2012

Espanja

Aihe: UNESCOn maailmanperintökohteita – Burgosin katedraali

Kuvaus: Kuva-aiheena on Burgosin suuri katedraali. Neitsyt Marialle pyhitetty kirkko on tunnettu vaikuttavasta arkkitehtuuristaan. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1221, ja se otettiin käyttöön yhdeksän vuotta myöhemmin, vaikka rakennustyöt jatkuivat kausittain vuoteen 1567 saakka. Täysgotiikkaa edustavaan arkkitehtuuriin lisättiin renessanssin piirteitä 1400-luvulla ja 1500-luvulla. Kuvan vasemmalla puolella on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”ESPAÑA” ja oikealla vuosiluku 2012 sekä rahapajan tunnus (kruunu). Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 8 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2012

Euroalueen maat

Aihe: Kymmenen vuotta euroseteleitä ja ‑kolikoita

Kuvaus: Euroalueen asukkaat ovat valinneet vuoden 2012 yhteisen erikoisrahan kuva-aiheeksi Itävallan rahapajan kolikkosuunnittelija Helmut Andexlingerin suunnitteleman maailman, jonka keskiössä on eurosymboli. Teemana on euron saavuttama rooli kansainvälisenä valuuttana. Ympäröivistä elementeistä perhe kertoo euron merkityksestä tavallisille ihmisille, Eurotower-torni sen merkityksestä rahoitusmaailmalle, laiva kaupankäynnille ja tehtaanpiippu teollisuudelle. Tuulivoimala kuvastaa euron tärkeyttä energiasektorilla sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Suunnittelijan nimikirjaimet ”A.H.” ovat laivan ja Eurotower-tornin välissä. Liikkeeseenlaskijamaan nimi on kolikon sisäosan yläreunassa, ja alareunassa ovat vuosiluvut 2002–2012. Kaikki euroalueen maat laskevat liikkeeseen näitä kolikoita. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: vaihtelee maittain

Liikkeeseenlaskun ajankohta: euroalueen maat: tammikuu 2012 paitsi San Marino: toukokuu 2012

Luxemburg

Aihe: Suurherttuoiden suku – suurherttua Henri ja suurherttua Guillaume IV

Kuvaus: Kolikon sisäosassa vasemmalla on etummaisena suurherttua Henri ja taustalla hänen isoisoisänsä, suurherttua Guillaume IV. Molemmat katsovat oikealle. Kasvokuvien alla ovat nimet ”HENRI” ja ”GUILLAUME IV † 1912”. Kuvien yläpuolella ovat sanat ”GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG” sekä vuosiluku 2012 rahapajan tunnuksen (Merkuriuksen sauva) ja sen johtajan tunnuksen (purjevene) välissä. Suurherttuoiden takana näkyy Luxemburgin kaupunki. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,4 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2012

Saksa

Aihe: Baijerin osavaltio

Kuvaus: Erich Ottin suunnitteleman kolikon kuva-aiheena on Baijerin kuuluisimpiin nähtävyyksiin kuuluva Neuschwansteinin linna. Linna on kuvattu idästä linnanportin suunnasta niin, että sen romanttiset tornit kuvastuvat taustalla olevaa vuoristoa vasten. Kuvan alla on Baijerin saksankielinen nimi ”BAYERN”. Suunnittelijan nimikirjaimet ovat kolikon sisäosan vasemmassa laidassa ja rahapajan tunnus (A, D, F, G tai J) oikeassa. Ulkorenkaalla Euroopan unionin lipun kahdentoista tähden lomassa on yläreunassa liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”D” ja alareunassa liikkeeseenlaskuvuosi 2012.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 30 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2012