Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2012

Opisi na tej strani so vzeti iz Uradnega lista Evropske unije, zato se lahko nekoliko razlikujejo od drugih besedil, objavljenih na tem spletnem mestu.

Luksemburg

Motiv: poroka prestolonaslednika velikega vojvode Guillauma z grofico Stéphanie de Lannoy

Opis: v jedru kovanca je na levi strani podoba velikega vojvode Henrija, na desni je podoba prestolonaslednika velikega vojvode Guillauma, v sredini pa podoba grofice Stéphanie. Ob spodnjem robu jedra je letnica »2012«, nad njo besedi »PRËNZENHOCHZAÏT« in »LËTZEBUERG«, ob straneh pa oznaka kovnice in začetnice mojstra kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,4 milijona kovancev

Datum izdaje: december 2012

Vatikan

Motiv: sedmo svetovno srečanje družin

Opis: v jedru kovanca je upodobljena družina pred katedralo v Milanu, ki je gostitelj sedmega svetovnega srečanja družin. Srečanje poteka vsaka tri leta in poudarja pomen družine kot skupne dediščine človeštva, kar odraža dejstvo, da je družina univerzalna ter prispeva k človeškemu elementu življenja po vsem svetu. Okrog podobe družine sta v italijanskem jeziku izpisana ime dogodka in mesta Vatikan ter letnica »2012«. Oznaka kovnice »R« je med dečkom in njegovo materjo. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 115.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2012

Finska

Motiv: 150. obletnica rojstva umetnice Helene Schjerfbeck

Opis: v jedru kovanca je stiliziran avtoportret umetnice, levo od njega je navpično izpisano njeno ime »HELENE SCHJERFBECK«, desno pa prav tako navpično letnici rojstva in smrti »1862–1946«. Levo pod portretom sta oznaka države izdajateljice »FI« in letnica izdaje »2012«. Oznaka kovnice je ob robu jedra kovanca tik pod letnico rojstva in smrti. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 2 milijona kovancev

Datum izdaje: september 2012

Malta

Motiv: večinski volilni sistem 1887

Opis: motiv v jedru kovanca, delo malteškega umetnika Giannija Bonnicija, prikazuje navdušeno množico pred vladno palačo v Valletti. Besede »MALTA – Majority representation 1887« so izpisane vzdolž zgornjega roba jedra, letnica izdaje »2012« pa je v sredini ob spodnji strani jedra. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 430.000 kovancev

Datum izdaje: september 2012

Monako

Motiv: 500. obletnica suverenosti Monaka – Lucien I. Grimaldi

Opis: v jedru kovanca je v levo obrnjen profilni portret Luciena I. Grimaldija. Nad portretom vzdolž zgornjega roba jedra je polkrožen napis »1512 SOUVERAINETE DE MONACO 2012«, ki ga na obeh straneh obdajata ornamentalna diamanta. Levo pod portretom je rog obilja (oznaka kovnice Monnaie de Paris), desno pa žig gravirnice »fleurette«. Ime ustanovitelja »Lucien Ier« je nad oznako kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 100.000 kovancev

Datum izdaje: julij 2012

Francija

Motiv: 100. obletnica rojstva Abbéja Pierra, ki je v Franciji znan kot zavetnik revnih

Opis: v jedru kovanca nekoliko proti levi je portret Abbéja Pierra z zanj značilno baretko, na desni pa sta logotip po njem imenovane fundacije in v mikropisavi izpisano vprašanje »Et les autres?«, njegovo osrednje vodilo in opozorilo vsem nam, da ne smemo nikoli pozabiti na pomoč drugim. Napis »Centenaire de la naissance de l’abbé Pierre« je izpisan polkrožno okrog portreta ob zgornjem robu jedra kovanca. Levo od napisa so rog obilja (oznaka kovnice Monnaie de Paris) in oznaka države izdajateljice »RF«, desno pa žig gravirnice »fleurette«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: julij 2012

Portugalska

Motiv: Evropska prestolnica kulture leta 2012, mesto Guimarães na severu Portugalske

Opis: v jedru kovanca je stilizirana podoba prvega portugalskega kralja Afonsa Henriquesa z mečem in gradom Guimarães, ki velja za rojstni kraj Portugalske kot samostojne države v 12. stoletju. Na levi strani podobe je portugalski ščit nad besedo »PORTUGAL«. Na spodnji desni strani je napis »GUIMARÃES 2012« z logotipom Guimarãesa kot Evropske prestolnice kulture leta 2012. Ob spodnjem robu jedra kovanca je oznaka kovnice »INCM« in ime oblikovalca »JOSÉ DE GUIMARÃES«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 520.000 kovancev

Datum izdaje: junij 2012

Belgija

Motiv: 75. obletnica tekmovanja kraljice Elizabete

Opis: jedro kovanca prikazuje logotip tekmovanja kraljice Elizabete, za njim pa je upodobljen levi profil kraljice Elizabete, ki je prvič priredila to glasbeno tekmovanje leta 1937. Na levi je oznaka predstojnika kovnice (pero), na desni pa je oznaka kovnice (glava nadangela Mihaela). V pokrogu vzdolž spodnjega roba jedra je napis »QUEEN ELISABETH COMPETITION«, medtem ko je obdobje »1937–2012«, ki obeležuje 75. obletnico tekmovanja, izpisano vzdolž zgornjega roba jedra. Črki »BE« na levi strani podobe označujeta državo izdajateljico. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 5 milijonov kovancev

Datum izdaje: maj 2012

Italija

Motiv: 100. obletnica smrti Giovannija Pascolija

Opis: v jedru kovanca je portret Giovannija Pascolija, pesnika iz dežele Emilija - Romanja, ki je pomemben predstavnik italijanske literature poznega 19. stoletja. Levo od portreta so letnica njegove smrti »1912«, oznaka kovnice »R« in začetnice oblikovalke Marie Carmele Colaneri »M.C.C.«. Letnica izdaje »2012« je na desni tik nad monogramom Italijanske republike »RI«. Napis »G. PASCOLI« je izpisan polkrožno ob spodnjem robu jedra pod portretom. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 15 milijonov kovancev

Datum izdaje: april 2012

Španija

Motiv: katedrala Burgos – Unescova svetovna dediščina

Opis: v jedru kovanca je upodobljena katedrala Naše Gospe iz Burgosa, ki je posvečena Devici Mariji in je znana po svoji velikosti in izjemni arhitekturi. Gradnja katedrale se je pričela leta 1221, kot mesto čaščenja pa so jo uporabljali že devet let kasneje, četudi je delo v presledkih potekalo vse do leta 1567. Prvotno je bila zgrajena v francoskem gotskem slogu, v 15. in 16. stoletju pa so bili dodani še renesančni elementi. Na levi strani nad podobo je ime države izdajateljice »ESPAÑA«, na desni strani pa je izpisana letnica »2012«. Nad podobo je vidna oznaka kovnice (črka M s krono). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 8 milijonov kovancev

Datum izdaje: marec 2012

Države euroobmočja

Motiv: deset let eurobankovcev in eurokovancev

Opis: v jedru kovanca, ki ga je oblikoval Helmut Andexlinger iz avstrijske kovnice in so ga državljani in prebivalci euroobmočja izbrali za skupni priložnostni spominski kovanec za leto 2012, je v sredini upodobljen svet v obliki simbola eura. To prikazuje, kako je euro v zadnjih desetih letih postal resnično svetovna valuta. Elementi, ki ga obkrožajo, simbolizirajo pomen eura za navadne ljudi (to ponazarjajo družinski člani), finančni svet (Eurostolpnica), trgovino (ladja), industrijo (tovarna) in energetski sektor ter raziskave in razvoj (dve vetrni turbini). Če pogledamo zelo natančno, lahko med ladjo in Eurostolpnico vidimo tudi začetnice oblikovalca kovanca (»A.H.«). Vzdolž zgorjega in spodnjega roba jedra kovanca sta ime države izdajateljice ter letnici »2002–2012«. Kovanec bodo izdale vse države euroobmočja. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: se med državami razlikuje

Datum izdaje: januar 2012 v vseh državah v euroobmočju, razen v San Marinu (maj 2012)

Luksemburg

Motiv: veliki vojvoda Henri in veliki vojvoda Guillaume IV, serija »velika vojvodska dinastija«

Opis: na levi strani jedra je portret velikega vojvode Henrija, za njim pa je portret njegovega pradeda, velikega vojvode Guillauma IV, oba pa gledata v desno. Njuni imeni (»HENRI« in »GUILLAUME IV † 1912«) se nahajata spodaj. Na vrhu je izpisana letnica »2012«, na levi in na desni strani pa je oznaka kovnice (Hermesova palica) in oznaka predstojnika kovnice (jadrnica) ter besede »GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG«. V ozadju je mesto Luxembourg. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,4 milijona kovancev

Datum izdaje: januar 2012

Nemčija

Motiv: zvezna dežela Bavarska

Opis: jedro kovanca, ki ga je oblikoval Erich Ott, prikazuje eno največjih znamenitosti na Bavarskem, in sicer grad Neuschwanstein, ki je upodobljen z vzhodne strani, pri čemer v ospredju vidimo stražni stolp, v ozadju pa so romantični stolpi ter mogočne gore. Spodaj je izpisano ime zvezne dežele »BAYERN«. Na desni strani je oznaka kovnice (A, D, F, G ali J), na levi pa so izpisane začetnice oblikovalca. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije, na vrhu je oznaka države »D«, na dnu pa letnica izdaje »2012«.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2012