Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2012

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Λουξεµβούργο

Θέμα: Ο γάμος του Πρίγκηπα Γουλιέλμου, διαδόχου του Μεγάλου Δούκα, με την κόμισσα Στεφανί ντε Λανουά

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται στα αριστερά η μορφή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και στα δεξιά η μορφή του Πρίγκηπα Γουλιέλμου, διαδόχου του Μεγάλου Δούκα, υπερκείμενη της μορφής της κόμισσας Στεφανί. Οι λέξεις «PRËNZENHOCHZAÏT» και «LËTZEBUERG» αναγράφονται επάνω από το έτος «2012» στο κάτω μέρος του κέρματος, σε συνδυασμό με το σήμα του νομισματοκοπείου και τα αρχικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2012

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 7η Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια οικογένεια και στο βάθος ο Καθεδρικός του Μιλάνου, της πόλης που φιλοξενεί την 7η Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια με σκοπό να προβάλλει την οικογένεια ως κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, τονίζοντας το γεγονός ότι η οικογένεια είναι μια οικουμενική αξία και ότι ενισχύει το ανθρώπινο στοιχείο της ζωής σε κάθε σημείο της υφηλίου. Γύρω από την οικογενειακή σκηνή αναγράφεται η ονομασία της εκδήλωσης και της Πόλης του Βατικανού στα ιταλικά, καθώς και το έτος «2012». Το σήμα του νομισματοκοπείου «R» εμφανίζεται ανάμεσα στο αγόρι και τη μητέρα του. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 115.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2012

Φινλανδία

Θέμα: 150 χρόνια από τη γέννηση της καλλιτέχνιδας Helene Schjerfbeck

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια στυλιζαρισμένη αυτοπροσωπογραφία της καλλιτέχνιδας, ενώ σε κάθετη διάταξη στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά της, αντίστοιχα, εμφανίζονται το όνομά της, «Helene SCHJERFBECK», και οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου της, «1862-1946». Στο κάτω αριστερό μέρος της προσωπογραφίας τα γράμματα «FI» και ο αριθμός «2012» υποδηλώνουν τη χώρα έκδοσης και το έτος έκδοσης, αντίστοιχα. Το σήμα του νομισματοκοπείου αναγράφεται κοντά στην εσωτερική περίμετρο του κέρματος, ακριβώς κάτω από τις χρονολογίες γέννησης και θανάτου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 2 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2012

Μάλτα

Θέμα: Εκπροσώπηση της πλειοψηφίας 1887

Περιγραφή: Στο κέρμα, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Μαλτέζο καλλιτέχνη Gianni Bonnici, απεικονίζεται ένα ενθουσιώδες πλήθος με φόντο το Κυβερνητικό Μέγαρο στη Βαλέτα. Στο επάνω μέρος της αναπαράστασης και κατά μήκος της εσωτερικής περιμέτρου του κέρματος αναπτύσσεται σε τοξοειδή διάταξη η επιγραφή «MALTA – Majority representation 1887», ενώ το «2012» στο κάτω μέρος υποδηλώνει το έτος έκδοσης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 430.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2012

Μονακό

Θέμα: 500 χρόνια από την ίδρυση του κυρίαρχου κράτους του Μονακό από τον Λουσιέν Α΄ Γκριμάλντι

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται σε αριστερό προφίλ προσωπογραφία του Λουσιέν Α΄ Γκριμάλντι. Γύρω από την προσωπογραφία και κατά μήκος της εσωτερικής περιμέτρου του κέρματος αναγράφεται σε τοξοειδή διάταξη η επιγραφή «1512 SOUVERAINETE DE MONACO 2012», την οποία πλαισιώνουν σε κάθε άκρο διακοσμητικά διαμάντια. Στο κάτω μέρος είναι χαραγμένα το κέρας της αφθονίας (σήμα του νομισματοκοπείου «Monnaie de Paris») και το «λουλουδάκι» (η σφραγίδα του εργαστηρίου χαρακτικής), στα αριστερά και στα δεξιά αντίστοιχα. Το όνομα του ιδρυτή «Λουσιέν Α΄» αναγράφεται επάνω από το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 100.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2012

Γαλλία

Θέμα: 100 χρόνια από τη γέννηση του Αβά Πιερ, φημισμένου στη Γαλλία ως προστάτη των φτωχών

Περιγραφή: Στο κέρμα και ελαφρώς προς τα αριστερά σε σχέση με το κέντρο του κέρματος απεικονίζεται προσωπογραφία του Αβά Πιερ με τον περίφημο μπερέ του, ενώ στα δεξιά απεικονίζεται ο λογότυπος του ιδρύματος που φέρει το όνομά του, καθώς και σειρά μικρογραμμάτων που σχηματίζουν την ερώτηση «Et les autres?», αγαπημένο του απόφθεγμα για να υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε να βοηθάμε τους άλλους. Γύρω από την προσωπογραφία και κατά μήκος της εσωτερικής περιμέτρου του κέρματος αναπτύσσεται σε τοξοειδή διάταξη η επιγραφή «Centenaire de la naissance de l’abbé Pierre», στο αριστερό άκρο της οποίας είναι χαραγμένα το κέρας της αφθονίας (σήμα του νομισματοκοπείου «Monnaie de Paris») και τα γράμματα «RF» που υποδηλώνουν τη χώρα έκδοσης, στο δε δεξιό της άκρο το «λουλουδάκι» (η σφραγίδα του εργαστηρίου χαρακτικής). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2012

Πορτογαλία

Θέμα: Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2012 - η πόλη Guimarães στη βόρεια Πορτογαλία

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια σχηματοποιημένη εικόνα του Αλφόνσο Ερρίκου, πρώτου Βασιλέα της Πορτογαλίας, με το ξίφος του και το κάστρο Guimarães, που θεωρείται το λίκνο της ανεξαρτησίας του πορτογαλικού έθνους τον 12ο αιώνα. Στα αριστερά εμφανίζεται ο θυρεός της Πορτογαλίας και κάτω από αυτόν η λέξη «PORTUGAL». Πιο κάτω στα δεξιά αναγράφεται η επιγραφή «GUIMARÃES 2012» και ο λογότυπος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Guimarães 2012. Στο κάτω άκρο εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου «INCM» και το όνομα του σχεδιαστή «JOSÉ DE GUIMARÃES». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 520.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2012

Βέλγιο

Θέμα: 75η επέτειος του Διαγωνισμού Βασίλισσα Ελισάβετ

Περιγραφή: Στο κέρμα εμφανίζεται ο λογότυπος του Διαγωνισμού Βασίλισσα Ελισάβετ επάνω από τη μορφή της Βασίλισσας Ελισάβετ (σε αριστερό προφίλ), η οποία θεσμοθέτησε τον μουσικό διαγωνισμό το 1937. Στα αριστερά απεικονίζεται το σήμα του διευθυντή του νομισματοκοπείου (μια πένα) και στα δεξιά το σήμα του νομισματοκοπείου (η κεφαλή του Αρχάγγελου Μιχαήλ). Στο κάτω άκρο σχηματίζεται ένα ημικύκλιο με τις λέξεις «QUEEN ELISABETH COMPETITION», ενώ στο επάνω άκρο αναγράφονται τα έτη «1937-2012», συμβολίζοντας την 75η επέτειο του διαγωνισμού. Τα γράμματα «ΒΕ» στα δεξιά της παράστασης παραπέμπουν στη χώρα έκδοσης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2012

Ιταλία

Θέμα: 100 χρόνια από τον θάνατο του Giovanni Pascoli

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται προσωπογραφία του Giovanni Pascoli, ποιητή καταγόμενου από την περιοχή της Ρωμανίας και εξέχουσας μορφής της ιταλικής λογοτεχνίας των τελών του 19ου αιώνα. Στα αριστερά της προσωπογραφίας αναγράφεται το έτος θανάτου του ποιητή «1912», το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και τα γράμματα «M.C.C.», αρχικά του ονόματος της σχεδιάστριας Maria Carmela Colaneri. Στα δεξιά της προσωπογραφίας, ακριβώς επάνω από το μονόγραμμα «RI» της Ιταλικής Δημοκρατίας, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2012». Κάτω από την προσωπογραφία και κατά μήκος της εσωτερικής περιφέρειας του κέρματος αναγράφεται σε τοξοειδή διάταξη η επιγραφή «G. PASCOLI». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 15 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2012

Ισπανία

Θέμα: Καθεδρικός ναός του Burgos – σειρά αφιερωμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο καθεδρικός ναός του Burgos, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Παρθένο Μαρία και φημίζεται για τις διαστάσεις και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του. Οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 1221 και εννέα έτη αργότερα ο καθεδρικός λειτουργούσε ήδη ως τόπος λατρείας. Οι κατασκευαστικές εργασίες συνεχίστηκαν πάντως, με ορισμένες διακοπές, έως το 1567. Ο ναός οικοδομήθηκε κατά βάση σε γαλλικό γοτθικό ρυθμό αλλά τον 15ο και τον 16ο αιώνα ενσωματώθηκαν αναγεννησιακά στοιχεία. Το όνομα της χώρας έκδοσης «ESPAÑA» και το έτος «2012» αναγράφονται επάνω από την εικόνα, στα αριστερά και στα δεξιά αντίστοιχα. Το σήμα του νομισματοκοπείου (ένα «Μ» με μια κορώνα) εμφανίζεται στα δεξιά. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 8 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2012

Χώρες της ζώνης του ευρώ

Θέμα: 10η επέτειος των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ

Περιγραφή: Στο κέρμα, το οποίο φιλοτέχνησε ο Helmut Andexlinger από το αυστριακό νομισματοκοπείο και επέλεξαν οι πολίτες και οι κάτοικοι της ζώνης του ευρώ ως κοινό αναμνηστικό κέρμα για το 2012, απεικονίζεται στο κέντρο η υφήλιος με τη μορφή του συμβόλου του ευρώ, προβάλλοντας το γεγονός ότι το ευρώ έχει εξελιχθεί σε νόμισμα πραγματικά παγκόσμιας εμβέλειας τα τελευταία δέκα έτη. Τα στοιχεία που περιβάλλουν το σχέδιο συμβολίζουν τη σημασία του ευρώ για τους απλούς ανθρώπους (οι οποίοι εκπροσωπούνται από τα μέλη μιας οικογένειας), για τον κόσμο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (εικόνα του Eurotower), για το εμπόριο (ένα πλοίο), για τη βιομηχανία (ένα εργοστάσιο) και για τον τομέα της ενέργειας και της έρευνας και ανάπτυξης (δύο ανεμογεννήτριες). Τα αρχικά του σχεδιαστή «Α.Η.» διακρίνονται (αν κοιτάξει κανείς πολύ προσεκτικά) ανάμεσα στο πλοίο και το Eurotower. Στο επάνω και στο κάτω άκρο του κέρματος αναγράφονται η χώρα έκδοσης και τα έτη «2002 - 2012» αντίστοιχα. Το κέρμα αυτό θα εκδοθεί από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: ποικίλλει από χώρα σε χώρα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2012 για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ πλην του Αγίου Μαρίνου (Μάιος 2012)

Λουξεµβούργο

Θέμα: Ο Μέγας Δούκας Ερρίκος και ο Μέγας Δούκας Γουλιέλμος Δ΄ – σειρά αφιερωμένη στη «Δυναστεία των Μεγάλων Δουκών»

Περιγραφή: Στα αριστερά απεικονίζεται η μορφή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, η οποία υπερτίθεται της μορφής του προπάππου του, Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου Δ΄. Και οι δύο μορφές κοιτάζουν προς τα δεξιά. Κάτω από τις μορφές αναγράφονται τα ονόματα «HENRI» και «GUILLAUME IV † 1912». Στο επάνω άκρο αναγράφεται το έτος «2012» ανάμεσα από το σήμα του νομισματοκοπείου (το κηρύκειο του Ερμή) στα αριστερά και το σήμα του διευθυντή του νομισματοκοπείου (ένα ιστιοφόρο) στα δεξιά. Κάτω από αυτά αναγράφονται οι λέξεις «GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG». Στο βάθος απεικονίζεται περίγραμμα της πόλης του Λουξεμβούργου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2012

Γερμανία

Θέμα: Ομόσπονδο κράτος της Βαυαρίας

Περιγραφή: Στο κέρμα, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο Erich Ott, απεικονίζεται άποψη από τα ανατολικά ενός από τα διασημότερα μνημεία της Βαυαρίας, του κάστρου Neuschwanstein, με την πύλη σε πρώτο πλάνο, τους μεσαιωνικού ρυθμού πύργους και πυργίσκους και το ορεινό πανόραμα στο βάθος. Κάτω από το κάστρο αναγράφεται το όνομα του ομόσπονδου κράτους «BAYERN». Στα δεξιά εμφανίζεται το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J») και στα αριστερά τα αρχικά του σχεδιαστή. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κορυφή αναγράφεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «D» και στο κάτω μέρος το έτος έκδοσης «2012».

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2012