Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Възпоменателни монети от 2 € – 2012 г.

Описанията на тази страница са взети от Официален вестник на Европейския съюз и поради това е възможно да се различават в известна степен от други публикувани на този уебсайт.

Люксембург

Тема: Сватбата на престолонаследника принц Гийом с графиня Стефани дьо Ланоа

Описание: В лявата част на вътрешния кръг на монетата е изобразен ликът на Негово Кралско Височество Великия херцог Анри, а вдясно е разположен ликът на престолонаследника принц Гийом, насложен върху този на графиня Стефани. В долната част на вътрешния кръг са изписани думите „PRËNZENHOCHZAÏT“ и „LËTZEBUERG“, под тях е годината „2012“, а от двете страни са разположени знакът на монетния двор и инициалите на главния гравьор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1,4 милиона монети

Дата на емисия: декември 2012 г.

Ватикан

Тема: Седма световна среща на семействата

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е изобразено семейство на фона на катедралата в Милано – града-домакин на Седмата световна среща на семействата. Събитието се провежда на всеки три години, за да изтъкне ролята на семейството като общочовешко наследство. То отразява факта, че семейството е нещо всеобщо и е част от човешкия живот навсякъде по света. Около изображението на семейството са изписани названието на събитието, названието на Ватикана на италиански език и годината „2012“. Между момченцето и майката е разположен знакът на монетния двор „R“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 115 000 монети

Дата на емисия: октомври 2012 г.

Финландия

Тема: 150 години от рождението на художничката Хелене Шерфбек

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е разположен стилизиран автопортрет на художничката с нейното име „HELENE SCHJERFBECK“ и годините на нейното раждане и смърт – „1862–1946“, изписани вертикално, съответно отляво и отдясно. Долу, вляво от портрета, буквите „FI“ обозначават държавата емитент, а „2012“ е годината на емитиране. На ръба на вътрешния кръг, точно под годините на раждане и смърт, е разположен знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 2 милиона монети

Дата на емисия: септември 2012 г.

Малта

Тема: Представителство с мнозинство – 1887 г.

Описание: Във вътрешния кръг на монетата, дело на малтийския художник Джани Боничи, е изобразена ликуваща група хора на фона на губернаторския дворец във Валета. По горния ръб на вътрешния кръг е разположен надписът „MALTA – Majority representation 1887“, а в долната част е годината на емитиране – „2012“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 430 000 монети

Дата на емисия: септември 2012 г.

Монако

Тема: 500 години от създаването на независимото княжество Монако от Люсиен I Грималди

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е представен ликът на Люсиен І Грималди в профил, обърнат наляво. В дъга около портрета, под ръба на вътрешния кръг, е разположен надписът „1512 SOUVERAINETE DE MONACO 2012“, от двете му страни са гравирани два малки ромбовидни орнамента и рогът на изобилието (знак на парижкия монетен двор – Monnaie de Paris) и гравьорският знак fleurette, съответно отляво и отдясно, в долната част на портрета. Името на основателя „Lucien Ier“ е разположено над знака на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 100 000 монети

Дата на емисия: юли 2012 г.

Франция

Тема: 100 години от рождението на абат Пиер, известен във Франция като покровител на бедните

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е представен ликът на абат Пиер с характерната му барета, разположен малко наляво от центъра, а вдясно е логото на наречената на негово име фондация, като с миниатюрен шрифт е изписан въпросът „Et les autres?“ – любимите му думи, които ни напомнят никога да не забравяме да помагаме на другите. Надписът „Centenaire de la naissance de l’abbé Pierre“ е разположен в полукръг около портрета по ръба на вътрешния кръг на монетата, а от двете му страни са изобразени рогът на изобилието (знакът на френския монетен двор – Monnaie de Paris), буквите „RF“, обозначаващи емитиращата държава, отляво и гравьорският знак – fleurette – отдясно. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: юли 2012 г.

Португалия

Тема: Европейска столица на културата 2012 – град Гимараеш в северна Португалия

Описание: Във вътрешния кръг на монетата са представени стилизираният лик на Афонсу Енрикеш – първия крал на Португалия, неговият меч и замъкът Гимараеш, смятан за рождено място на Португалия като независима държава през ХІІ век. От лявата страна, над думата „PORTUGAL“, е разположен португалският герб. Долу вдясно е разположен надписът „GUIMARÃES 2012“, заедно с логото на Гимараеш като европейска столица на културата за 2012 г. По ръба на долната част на вътрешния кръг са разположени знакът на монетния двор „INCM“ и името на художника, „JOSÉ DE GUIMARÃES“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 520 000 монети

Дата на емисия: юни 2012 г.

Белгия

Тема: 75-та годишнина на конкурса „Кралица Елизабет“

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е изобразено логото на конкурса „Кралица Елизабет“, насложено върху ляв профил на Кралица Елизабет, основала музикалния конкурс през 1937 г. Отляво е разположен знакът на главния гравьор (перо), а отдясно – знакът на монетния двор (главата на архангел Михаил). В полукръг по долния ръб на вътрешния кръг е поставен надписът „QUEEN ELISABETH COMPETITION“, а годините „1937 – 2012“, отбелязващи 75-тата годишнина на конкурса, са изписани по горния ръб. Буквите „BE“ вдясно от изображението показват емитиращата държава. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 5 милиона монети

Дата на емисия: май 2012 г.

Италия

Тема: 100 години от смъртта на Джовани Пасколи

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е изобразен ликът на Джовани Пасколи – поет от областта Романя, виден представител на италианската литература от края на ХІХ век. Отляво на портрета са изписани годината на смъртта на поета – „1912“, знакът на монетния двор „R“ и буквите „M.C.C.“ – инициали на дизайнера Мария Кармела Коланери, а отдясно, точно над монограма на Италианската република „RI“, е годината на емитиране – „2012“. Надписът „G. PASCOLI“ образува дъга по долния ръб на вътрешния кръг на монетата, под портрета. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 15 милиона монети

Дата на емисия: април 2012 г.

Испания

Тема: Катедралата в Бургос – серия за световното наследство на ЮНЕСКО

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е представена катедралата „Санта Мария“ в Бургос, посветена на Дева Мария и прочута с огромния си размер и уникалната си архитектура. Строежът на катедралата започва през 1221 г., а девет години по-късно тя вече се използва за богослужения, макар че строителните работи продължават с прекъсвания до 1567 г. Изградена е основно във френски готически стил, но през ХV – ХVІ век са добавени ренесансови елементи. Горе, отляво и отдясно на изображението, са разположени името на емитиращата държава – „ESPAÑA“ – и годината „2012“. Вдясно е знакът на монетния двор (буквата М с корона). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 8 милиона монети

Дата на емисия: март 2012 г.

Държави от еврозоната

Тема: Десета годишнина на евробанкнотите и монетите

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е изображението, избрано от гражданите и жителите на еврозоната за обща възпоменателна монета за 2012 г. То е дело на Хелмут Андекслингер от австрийския монетен двор и представя света със символа на еврото в центъра – знак как през изминалите десет години еврото се е превърнало в истински глобален фактор. Околните елементи символизират значението на еврото за обикновените хора (представени като семейство), финансовия свят (сградата Юротауър), търговията (кораб), промишлеността (завод), енергетиката и научно-развойната дейност (два ветрогенератора). Инициалите на дизайнера „A.H.“ са разположени (много дискретно) между кораба и сградата Юротауър. По горния и долния ръб на вътрешния кръг са изписани съответно емитиращата държава и годините „2002 – 2012“. Монетата се емитира от всички държави от еврозоната. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: различен за отделните държави

Дата на емисия: януари 2012 г. за всички държави от еврозоната освен Сан Марино (май 2012 г.)

Люксембург

Тема: Великият херцог Анри и Великият херцог Гийом IV – серия „династия на великите херцози“

Описание: В лявата част на вътрешния кръг е изобразен ликът на Негово Кралско Височество Великия херцог Анри пред лика на неговия прадядо, Великия херцог Гийом ІV, и двамата гледащи надясно. Под ликовете са изписани имената „HENRI“ и „GUILLAUME IV † 1912“. Отгоре са изписани годината „2012“ и думите „GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG“. Отляво и отдясно на годината са разположени знакът на монетния двор (жезълът на Меркурий) и знакът на главния гравьор (платноходна лодка). Във фона са представени очертанията на град Люксембург. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1,4 милиона монети

Дата на емисия: януари 2012 г.

Германия

Тема: Федерална провинция Бавария

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е представена, по дизайн на Ерих От, една от най-прочутите забележителности на Бавария – замъкът Нойшванщайн. Изгледът е от изток, с крепостната порта на преден план, романтичните кули и куполи на самия замък и зад него величествената планина. Отдолу е изписано името на федералната провинция – „BAYERN“. Вдясно е знакът на съответния монетен двор („A“, „D“, „F“, „G“ или „J“), а вляво – инициалите на художника. По външния пръстен са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз, като буквата „D“ горе и годината „2012“ долу обозначават съответно държавата и годината на емитиране.

Тираж: 30 милиона монети

Дата на емисия: януари 2012 г.