European Central Bank - eurosystem
Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Възпоменателни монети от 2 € – 2012 г.

Люксембург

Тема: Сватбата на престолонаследника принц Гийом с графиня Стефани дьо Ланоа

Описание: В лявата част на вътрешния кръг на монетата е изобразен ликът на Негово Кралско Височество Великия херцог Анри, а вдясно е разположен ликът на престолонаследника принц Гийом, насложен върху този на графиня Стефани. В долната част на вътрешния кръг са изписани думите „PRËNZENHOCHZAÏT“ и „LËTZEBUERG“, под тях е годината „2012“, а от двете страни са разположени знакът на монетния двор и инициалите на главния гравьор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1,4 милиона монети

Дата на емисия: декември 2012 г.

Ватикан

Тема: Седма световна среща на семействата

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е изобразено семейство на фона на катедралата в Милано – града-домакин на Седмата световна среща на семействата. Събитието се провежда на всеки три години, за да изтъкне ролята на семейството като общочовешко наследство. То отразява факта, че семейството е нещо всеобщо и е част от човешкия живот навсякъде по света. Около изображението на семейството са изписани названието на събитието, названието на Ватикана на италиански език и годината „2012“. Между момченцето и майката е разположен знакът на монетния двор „R“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 115 000 монети

Дата на емисия: октомври 2012 г.

Финландия

Тема: 150 години от рождението на художничката Хелене Шерфбек

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е разположен стилизиран автопортрет на художничката с нейното име „HELENE SCHJERFBECK“ и годините на нейното раждане и смърт – „1862–1946“, изписани вертикално, съответно отляво и отдясно. Долу, вляво от портрета, буквите „FI“ обозначават държавата емитент, а „2012“ е годината на емитиране. На ръба на вътрешния кръг, точно под годините на раждане и смърт, е разположен знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 2 милиона монети

Дата на емисия: септември 2012 г.

Малта

Тема: Представителство с мнозинство – 1887 г.

Описание: Във вътрешния кръг на монетата, дело на малтийския художник Джани Боничи, е изобразена ликуваща група хора на фона на губернаторския дворец във Валета. По горния ръб на вътрешния кръг е разположен надписът „MALTA – Majority representation 1887“, а в долната част е годината на емитиране – „2012“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 430 000 монети

Дата на емисия: септември 2012 г.

Монако

Тема: 500 години от създаването на независимото княжество Монако от Люсиен I Грималди

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е представен ликът на Люсиен І Грималди в профил, обърнат наляво. В дъга около портрета, под ръба на вътрешния кръг, е разположен надписът „1512 SOUVERAINETE DE MONACO 2012“, от двете му страни са гравирани два малки ромбовидни орнамента и рогът на изобилието (знак на парижкия монетен двор – Monnaie de Paris) и гравьорският знак fleurette, съответно отляво и отдясно, в долната част на портрета. Името на основателя „Lucien Ier“ е разположено над знака на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 100 000 монети

Дата на емисия: юли 2012 г.

Франция

Тема: 100 години от рождението на абат Пиер, известен във Франция като покровител на бедните

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е представен ликът на абат Пиер с характерната му барета, разположен малко наляво от центъра, а вдясно е логото на наречената на негово име фондация, като с миниатюрен шрифт е изписан въпросът „Et les autres?“ – любимите му думи, които ни напомнят никога да не забравяме да помагаме на другите. Надписът „Centenaire de la naissance de l’abbé Pierre“ е разположен в полукръг около портрета по ръба на вътрешния кръг на монетата, а от двете му страни са изобразени рогът на изобилието (знакът на френския монетен двор – Monnaie de Paris), буквите „RF“, обозначаващи емитиращата държава, отляво и гравьорският знак – fleurette – отдясно. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: юли 2012 г.

Португалия

Тема: Европейска столица на културата 2012 – град Гимараеш в северна Португалия

Описание: Във вътрешния кръг на монетата са представени стилизираният лик на Афонсу Енрикеш – първия крал на Португалия, неговият меч и замъкът Гимараеш, смятан за рождено място на Португалия като независима държава през ХІІ век. От лявата страна, над думата „PORTUGAL“, е разположен португалският герб. Долу вдясно е разположен надписът „GUIMARÃES 2012“, заедно с логото на Гимараеш като европейска столица на културата за 2012 г. По ръба на долната част на вътрешния кръг са разположени знакът на монетния двор „INCM“ и името на художника, „JOSÉ DE GUIMARÃES“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 520 000 монети

Дата на емисия: юни 2012 г.

Белгия

Тема: 75-та годишнина на конкурса „Кралица Елизабет“

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е изобразено логото на конкурса „Кралица Елизабет“, насложено върху ляв профил на Кралица Елизабет, основала музикалния конкурс през 1937 г. Отляво е разположен знакът на главния гравьор (перо), а отдясно – знакът на монетния двор (главата на архангел Михаил). В полукръг по долния ръб на вътрешния кръг е поставен надписът „QUEEN ELISABETH COMPETITION“, а годините „1937 – 2012“, отбелязващи 75-тата годишнина на конкурса, са изписани по горния ръб. Буквите „BE“ вдясно от изображението показват емитиращата държава. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 5 милиона монети

Дата на емисия: май 2012 г.

Италия

Тема: 100 години от смъртта на Джовани Пасколи

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е изобразен ликът на Джовани Пасколи – поет от областта Романя, виден представител на италианската литература от края на ХІХ век. Отляво на портрета са изписани годината на смъртта на поета – „1912“, знакът на монетния двор „R“ и буквите „M.C.C.“ – инициали на дизайнера Мария Кармела Коланери, а отдясно, точно над монограма на Италианската република „RI“, е годината на емитиране – „2012“. Надписът „G. PASCOLI“ образува дъга по долния ръб на вътрешния кръг на монетата, под портрета. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 15 милиона монети

Дата на емисия: април 2012 г.

Испания

Тема: Катедралата в Бургос – серия за световното наследство на ЮНЕСКО

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е представена катедралата „Санта Мария“ в Бургос, посветена на Дева Мария и прочута с огромния си размер и уникалната си архитектура. Строежът на катедралата започва през 1221 г., а девет години по-късно тя вече се използва за богослужения, макар че строителните работи продължават с прекъсвания до 1567 г. Изградена е основно във френски готически стил, но през ХV – ХVІ век са добавени ренесансови елементи. Горе, отляво и отдясно на изображението, са разположени името на емитиращата държава – „ESPAÑA“ – и годината „2012“. Вдясно е знакът на монетния двор (буквата М с корона). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 8 милиона монети

Дата на емисия: март 2012 г.

Държави от еврозоната

Тема: Десета годишнина на евробанкнотите и монетите

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е изображението, избрано от гражданите и жителите на еврозоната за обща възпоменателна монета за 2012 г. То е дело на Хелмут Андекслингер от австрийския монетен двор и представя света със символа на еврото в центъра – знак как през изминалите десет години еврото се е превърнало в истински глобален фактор. Околните елементи символизират значението на еврото за обикновените хора (представени като семейство), финансовия свят (сградата Юротауър), търговията (кораб), промишлеността (завод), енергетиката и научно-развойната дейност (два ветрогенератора). Инициалите на дизайнера „A.H.“ са разположени (много дискретно) между кораба и сградата Юротауър. По горния и долния ръб на вътрешния кръг са изписани съответно емитиращата държава и годините „2002 – 2012“. Монетата се емитира от всички държави от еврозоната. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: различен за отделните държави

Дата на емисия: януари 2012 г.

Сан Марино

Тема: Десетгодишнина на еврото

Описание: Символът на еврото в средата на монетата изобразява основното място, което заема еврото в Европа и в целия свят, предвид факта, че еврото се превърна във валута със световно измерение в международната парична система през последните 10 години. Елементите на изображението около символа на еврото изразяват значението на еврото за гражданите, финансовия свят (небостъргачът на ЕЦБ), търговията (корабите), промишлеността (фабриките), енергийния сектор и научноизследователската и развойна дейност (вятърните електроцентрали). Дизайнът е дело на Хелмут Андекслингер – професионален дизайнер от австрийския монетен двор. Инициалите АН на художника са разположени под изображението на небостъргача на ЕЦБ. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 130 000 монети

Дата на емисия: юни 2012 г.

Люксембург

Тема: Великият херцог Анри и Великият херцог Гийом IV – серия „династия на великите херцози“

Описание: В лявата част на вътрешния кръг е изобразен ликът на Негово Кралско Височество Великия херцог Анри пред лика на неговия прадядо, Великия херцог Гийом ІV, и двамата гледащи надясно. Под ликовете са изписани имената „HENRI“ и „GUILLAUME IV † 1912“. Отгоре са изписани годината „2012“ и думите „GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG“. Отляво и отдясно на годината са разположени знакът на монетния двор (жезълът на Меркурий) и знакът на главния гравьор (платноходна лодка). Във фона са представени очертанията на град Люксембург. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1,4 милиона монети

Дата на емисия: януари 2012 г.

Германия

Тема: Федерална провинция Бавария

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е представена, по дизайн на Ерих От, една от най-прочутите забележителности на Бавария – замъкът Нойшванщайн. Изгледът е от изток, с крепостната порта на преден план, романтичните кули и куполи на самия замък и зад него величествената планина. Отдолу е изписано името на федералната провинция – „BAYERN“. Вдясно е знакът на съответния монетен двор („A“, „D“, „F“, „G“ или „J“), а вляво – инициалите на художника. По външния пръстен са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз, като буквата „D“ горе и годината „2012“ долу обозначават съответно държавата и годината на емитиране.

Тираж: 30 милиона монети

Дата на емисия: януари 2012 г.