Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Европейската централна банка (от 1998 г. насам)

На 1 юни 1998 г. ЕЦБ заменя Европейския паричен институт (ЕПИ), а неговият тогавашен председател Вилем Фредерик Дуйзенберг става първият председател на ЕЦБ. Европейската централна банка наследява както огромно количество подготвителна работа, така и цялата инфраструктура на ЕПИ, включително неговите служители.

За ЕЦБ

Извършената от ЕПИ подготвителна работа допринася за изграждането на ЕЦБ и подготвя условията за постигането на основни цели, като въвеждането на еврото като единна валута на 1 януари 1999 г. и пускането в обращение на евробанкнотите и евромонетите на 1 януари 2002 г.

25 години ЕЦБ

Историческите архиви на ЕЦБ съдържат досиета, свързани със заседанията на органите ѝ за вземане на решения и на комитетите на Европейската система на централните банки, правни актове и инструменти, както и други документи от оперативно или административно естество.

Декласифицирани документи на ЕЦБ ще бъдат предоставени на обществеността 30 години след датата на създаването им. Първите такива документи ще бъдат предоставени през 2028 г. Съществува възможност за предоставяне на документи на ЕЦБ преди тази дата по режима за публичен достъп.

Документите, които вече са предоставени на обществеността, са налични в публичния регистър на документи.

Всички страници в този раздел