Възможности за търсене
Home Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Eврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране

Еврото

Еврото ни обединява

Еврото е общата парична единица на над 340 милиона души, които използват ежедневно евробанкноти и монети. То ни напомня всеки ден за възможностите и удобствата, от които се ползваме всички благодарение на ЕС. Еврото е и ярък символ на европейското единство.

То принадлежи на гражданите в еврозоната. На нас в ЕЦБ е поверено опазването на неговата стойност. Ние работим съвместно с националните централни банки от еврозоната за поддържането на стабилни цени, така че Вашите пари да запазват покупателната си способност.

Въвеждането на еврото

На 1 януари 1999 г. 11 държави от ЕС фиксират обменния си курс, възприемат обща парична политика и въвеждат еврото. Първоначално то е електронна валута. Евробанкнотите и монетите влизат в обращение през 2002 г. Днес еврото е единната валута на 19 държави.

Използване на еврото

По-силни заедно

Еврото улеснява живота ни, като опростява търговията, пътуването, ученето, живота и работата в чужбина. Ние в ЕЦБ работим за бъдеще, в което еврото допринася още повече за Вашето благоденствие.

Кристин Лагард: Какво е за нас еврото

Сигурни и трайни банкноти

Инвестираме в проучването на нови технологии, за да направим банкнотите по-сигурни и неподатливи на износване. От 2013 г. до 2019 г. въведохме в обращение втора серия банкноти, наречена „Европа“. В тях са включени иновативни защитни елементи.

Разгледайте евробанкнотите в 3D изображения

Евромонети

За емитирането на евромонетите се грижат държавите от еврозоната. ЕЦБ одобрява количеството монети, което всяка държава може да емитира за годината. Освен това държавите имат право да емитират до две възпоменателни монети от 2 € годишно.

Научете повече за евромонетите

Обмяна на национална валута

В националните централни банки можете да обмените много от предишните национални валути, като например естонски крони и ирландски лири, срещу евро. Но не всички предишни национални банкноти и монети могат да се обменят. За повече информация вижте нашата страница.

Вижте кои валути още могат да се обменят

Серия „Европа“ вече е завършена

Новите банкноти от 100 € и 200 € влязоха в обращение през май 2019 г. Те са последни в серията банкноти „Европа“, които са по-трайни и съдържат нови защитни елементи.

ПРОФЕСИОНАЛНО БОРАВЕЩИ С ПАРИ В БРОЙ
Ако боравите професионално с пари в брой в търговска банка, пощенски клон или друга организация, където се извършва сортиране на пари и вкарването им в обращение, тук можете да следите най-актуалната информация.
ОЩЕ ЗА ЕВРОТО

Научете повече по теми, свързани с банкнотите

Данни за банкнотите в обращение

Ние изучаваме внимателно обращението на евробанкнотите и търсенето на такива банкноти, така че винаги да ги имате на разположение.

Банкноти и монети в обращение – статистика

Международната роля на еврото

Еврото е сред най-значимите валути в света. Ние следим и докладваме за използването на еврото извън еврозоната.

Прочетете последния ни доклад
ЗА НЕСПЕЦИАЛИСТИ: ПРОЧЕТЕТЕ НАШАТА ОБЯСНИТЕЛНА СТАТИЯ
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Как става присъединяването към еврозоната?

Всички страници в този раздел