Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Обзор на темата за еврото

Еврото ни обединява

Еврото ни обединява – използват го близо 350 милиона души в 20 държави от Европейския съюз. То е основа за стабилност и символ на европейското единство. Освен това е една от валутите, които се радват на най-голямо доверие в света. Ние в Европейската централна банка работим за запазването на стойността му.  

Евробанкнотите и монетите в портмонето ни напомнят непрекъснато какво означава за нас Европейският съюз – повече свобода, удобство и възможности. Еврото в брой ще ни бъде на разположение винаги. Ние обаче се подготвяме и за възможността за цифрово евро. Грижим се парите ни да продължат да задоволяват променящите се нужди на гражданите.  

Какви ползи носи еврото за европейците?

Еврото прави живота ни по-лек, като позволява на гражданите по-лесно да живеят, работят и учат в чужбина. Ние в ЕЦБ сме пазителите на еврото, за да можете да се ползвате пълноценно от всичко, което Европа предлага.

Вижте с какво еврото прави живота Ви по-добър

Как еврото благоприятства бизнеса на европейците?

Малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката на еврозоната. Използването на обща валута позволява на предприятията да се разрастват, тъй като намалява разходите и рисковете и стимулира инвестициите.

Вижте ползите от еврото за малките предприятия

Подготвяме нашето евро за цифрово бъдеще

За да направим нашите пари пригодни за бъдещето, се подготвяме и за евентуално цифрово евро. То ще бъде същото като парите в брой, но в цифрова форма, и ще предоставя възможност да извършвате и получавате плащания онлайн и офлайн в цялата еврозона, без допълнителни разходи.

Научете повече за цифровото евро

Нашите евробанкноти

Нашите евробанкноти символизират интеграцията, отвореността и сътрудничеството между европейците. Елементите на дизайна и защитните елементи правят нашите банкноти неповторими.

Разгледайте евробанкнотите в 3D изображения

Бъдещите банкноти

Разработваме бъдещите банкноти така, че да бъдат по-сигурни, устойчиви и близки за европейските граждани на всякаква възраст и с всякакъв произход. Прочетете за различните етапи в процеса и за това как можете да участвате в него.

Научете повече за плановете ни за бъдещите банкноти

Евромонетите

Еврото ни обединява в нашето многообразие и това намира отражение в двете страни на монетите ни. Те имат обща страна, която символизира единството, и национална страна, представяща нашето богато и разнообразно културно наследство.

Научете повече за евромонетите

Стратегия на Евросистемата за парите в брой

ЕЦБ и централните банки от еврозоната работят за това парите в брой да бъдат достъпни за всички, за да гарантират, че както сега, така и за в бъдеще ще можете свободно да ги използвате като платежно средство. Ще се погрижим те да останат всеобщо прието, конкурентно и надеждно платежно средство и средство за съхранение на стойността.

Нашите стратегически цели за парите в брой
ОЩЕ ЗА ЕВРОТО

Научете повече по теми, свързани с еврото

Данни за банкнотите в обращение

Ние изучаваме внимателно обращението и търсенето на евробанкноти, така че винаги да ги имате на разположение.

Статистика за банкнотите и монетите в обращение

Международната роля на еврото

Еврото е сред най-значимите валути в света. Ние следим и докладваме за използването му извън еврозоната.

Прочетете последния ни доклад
За неспециалисти: Прочетете нашата обяснителна статия
Научете повече
Как става присъединяването към еврозоната?

Всички страници в този раздел