Menu

Еврото свързва всички ни

На 1 януари 1999 г. единайсет държави от Европейския съюз (ЕС) фиксираха обменните си курсове, възприеха обща парична политика под управлението на Европейската централна банка и въведоха нова обща валута – еврото. Отначало то беше електронна валута, използвана от финансовите пазари и за безналични плащания. Евробанкнотите и евромонетите влязоха в обращение три години по-късно.

Днес еврото е валутата на 19 държави от ЕС и над 340 милиона европейци. То е една от най-значимите валути в света.

Евробанкнотите и монетите са нещо осезаемо, напомнящо ни всеки ден за свободата, удобството и възможностите, които ни носи ЕС.

Еврото
ни обединява

Колко добре всъщност познавате еврото?

Решете нашата викторина и проверете знанията си за еврото (и за Европейската централна банка). Приготвили сме забавни въпроси и за начинаещи, и за спецове. Пробвайте се – и после споделете в социалните медии!

Към викторината

Какви са ползите от еврото?

Еврото е нашата валута, превърнала се в неделима част от ежедневието ни. Благодарение на него е по-лесно да търгуваме, пътуваме, учим, живеем и работим в чужбина.

Ние в Европейската централна банка се грижим за еврото с цел да осигурим стабилна среда за хората от страните, в които то се използва – за семействата, работещите, работодателите, предприемачите, пенсионерите, спестителите и заемополучателите. Осигурявайки стабилността на еврото, ние допринасяме за икономическия растеж и благосъстоянието.

Прочетете обяснителната статия

Заедно сме по-силни – с еврото

„Нашата валута е най-осезаемият символ на европейската интеграция. С нея всички заедно сме по-силни“, заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги на пленарното заседание на Европейския парламент на 15 януари 2019 г. по случай годишнината от въвеждането на еврото. „Днес наше задължение е да довършим започнатото преди две десетилетия.“

Гледайте цялото видео тук
Прочетете речта

Как помага еврото на бизнеса на европейците?

Малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката на еврозоната. Научете какви са ползите от единната валута за предприемачите и собствениците на малък бизнес.

Видео

Еврото разкрива възможности пред европейците

Преди 25 години европейските лидери подписват Договора от Маастрихт – ключов момент от европейската интеграция, който проправя пътя за еврото. Вижте как единната ни валута улеснява пътуването, обучението и работата в чужбина за европейските граждани.

Видео

Знаете ли, че...?

Знаете ли, че двете успоредни линии, които пресичат знака на еврото (€), са символ на стабилност?
А че средният доход в еврозоната се е увеличил от 20 900 евро през 1999 г. – годината на въвеждане на еврото, до 33 900 евро през 2018 г.?

Още факти за еврото

Пътят на еврото

Еврото измина дълъг път – от първите дискусии за икономически и паричен съюз в края на 60-те години на ХХ век до позицията на една от най-значимите валути в света днес.

Еврото е осезаем символ на Европа и нейните ценности. Нашата обща валута ни помага да живеем в траен мир и благоденствие и да създаваме условия за просперитет и икономическа стабилност в бъдеще.

Научете повече за пътя, който изминава еврото, за да стигне до Вас

Следете събитията
в чест на двайсетгодишнината на еврото #EUROat20

3 декември 2018 г.

#EUROat20: една необикновена история

На 3 декември 2018 г. в Брюксел Европейската комисия организира специално събитие в чест на еврото и неговата необикновена история.

февруари 2019 г.

Състезание на ЕЦБ „#EUROat20 QuizClash“

Браво на тези от Вас, които отговориха правилно на всички въпроси – всички Вие сте истински експерти по темата за еврото! Списък с тридесетимата победители може да намерите . Наградите бяха iPad Pro или Interrail Global Pass.

А ако все още не знаете, през февруари съвместно с QuizClash обявихме състезание викторина – въпросите бяха свързани с еврото и с Европейската централна банка.

август – октомври 2019 г.

Европейски културни дни

Изданието на европейските културни дни за 2019 г. е посветено на общоевропейската култура и идентичност. Можете да намерите повече информация за събитията на нашата специализирана уебстраница за Европейските културни дни.

17–19 юни 2019 г.

Форум на ЕЦБ за централнобанковата дейност: 20 години европейски икономически и паричен съюз

Двайсетгодишнината на европейския икономически и паричен съюз беше основната тема на шестия годишен Форум на ЕЦБ за централнобанковата дейност, който се проведе в Синтра, Португалия.

ИСКАТЕ ДА НАУЧИТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЕВРОТО?

Разгледайте по-долу!

АРХИВ И СНИМКИ

Подбрахме колекция от снимки и видеозаписи от нашия архив, които обхващат последните 20 години от историята на еврото. Можете свободно да ги използвате, но не забравяйте да посочите ЕЦБ като източник.

Архивни видеозаписи на тема „20 години евро“
Колекция от снимки на тема „20 години евро“