Opțiuni de căutare
Home Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Euro

Euro ne aduce împreună

Peste 340 de milioane de oameni utilizează euro ca monedă comună, întrebuințând zilnic bancnotele și monedele euro. Euro ne reamintește în fiecare zi de oportunitățile și confortul de care ne bucurăm datorită UE. Este un simbol puternic al unității europene.

Euro aparține cetățenilor din zona euro. Nouă, la BCE, ni s-a încredințat misiunea protejării valorii euro. Cooperăm cu băncile centrale naționale din zona euro pentru a menține prețurile stabile, asigurând astfel că banii tăi își păstrează puterea de cumpărare.

Introducerea euro

La 1 ianuarie 1999, 11 țări din UE și-au fixat cursurile de schimb, au adoptat o politică monetară comună și au lansat euro. Inițial, acesta a fost o monedă electronică. În 2002, au intrat în circulație bancnotele și monedele euro. Astăzi, euro este moneda unică a 19 țări.

Utilizarea euro

Mai puternici împreună

Euro ne facilitează schimburile comerciale, călătoriile, studiile, traiul și munca în străinătate. La BCE, muncim pentru un viitor în care euro contribuie tot mai mult la bunăstarea ta.

Președinta Lagarde: ce reprezintă euro

Bancnote sigure și durabile

Investim în cercetarea unor tehnologii noi care să facă bancnotele mai sigure și mai rezistente la uzură. Între 2013 și 2019, am lansat o a doua serie de bancnote, seria „Europa”, care include elemente de siguranță inovatoare.

Explorează bancnotele euro în 3D

Monedele euro

Țările din zona euro se ocupă de emiterea monedelor euro. BCE aprobă volumul de monede pe care fiecare țară îl poate emite anual. Fiecare țară poate alege, de asemenea, să emită până la două monede comemorative de 2 EUR pe an.

Află mai multe despre monedele euro

Preschimbarea numerarului național

Poți preschimba multe foste monede naționale, precum coroanele estoniene și lirele irlandeze, în euro la băncile centrale naționale. Nu toate fostele bancnote și monede naționale pot fi însă preschimbate: consultă pagina noastră pentru mai multe informații.

Vezi care monede pot fi încă preschimbate

Seria „Europa” este acum completă

Noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR au fost puse în circulație în luna mai 2019. Acestea sunt ultimele cupiuri adăugate bancnotelor din seria „Europa”, care sunt mai durabile și includ elemente de siguranță noi.

AGENȚII PROFESIONIȘTI CARE OPEREAZĂ CU NUMERAR
Ești agent profesionist care operează cu numerar la o bancă comercială, la un oficiu poștal sau la o altă instituție care sortează și emite numerar pentru public? Poți fi mereu la curent cu ultimele informații referitoare la numerar aici.
MAI MULT DESPRE EURO

Află mai multe informații pe teme legate de bancnote

Date privind circulația bancnotelor

Studiem cu atenție circulația bancnotelor euro și cererea de astfel de bancnote pentru ca tu să ai mereu acces la bancnote euro.

Bancnote și monede în circulație: statistici

Rolul internațional al euro

Euro reprezintă una dintre cele mai importante monede din lume. Monitorizăm și raportăm utilizarea sa în afara zonei euro.

Citește cel mai recent raport
NU EȘTI EXPERT? CONSULTĂ MATERIALUL NOSTRU EXPLICATIV
AFLĂ MAI MULTE
Cum aderă o țară la zona euro?

Toate paginile din această secțiune