European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Euro

Euro ne aduce împreună

Bancnotele și monedele euro îți amintesc zi de zi, în mod tangibil, de libertatea, confortul și oportunitățile pe care ți le oferă UE.

La data de 1 ianuarie 1999, 11 țări din UE au introdus euro ca noua lor moneda comună. Inițial, euro a fost o monedă electronică. Trei ani mai târziu, au fost introduse bancnotele și monedele euro.

Astăzi, euro este moneda a 20 țări din UE și a peste 346 de milioane de europeni. Este una dintre cele mai importante monede din lume, iar nouă, la Banca Centrală Europeană, ni s-a încredințat misiunea protejării valorii sale.

<

Strategia privind numerarul a Eurosistemului

Pentru a îți asigura în continuare libertatea de a alege numerarul ca modalitate de plată atât în prezent, cât și în viitor, BCE și băncile centrale din zona euro urmăresc cinci obiective strategice. Strategia noastră garantează că numerarul rămâne accesibil tuturor și continuă să fie acceptat ca mijloc de plată competitiv și fiabil și ca mijloc de tezaurizare.

Obiectivele noastre strategice privind numerarul

De ce este important numerarul?

Deși cetățenii recurg mai mult la efectuarea de plăți digitale, numerarul rămâne indispensabil și deține un rol important. Acesta reprezintă singura formă de bani care poate fi deținută și utilizată în mod direct de oricine. Numerarul oferă autonomie, protecția vieții private și incluziune socială și este mai puțin vulnerabil la criminalitatea cibernetică și la fraudă. Întrucât reprezintă bani ai băncii centrale, acesta este, de asemenea, protejat împotriva situațiilor de dificultate.

Află mai multe despre rolul numerarului

Mai puternici împreună

Euro ne face viața mai ușoară, întrucât facilitează munca, schimburile comerciale, călătoriile, studiile și traiul în străinătate. La BCE, depunem eforturi pentru un viitor în care euro contribuie și mai mult la bunăstarea ta.

Președinta Lagarde: ce reprezintă euro

Cum îi ajută euro în afaceri pe europeni?

Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a economiei zonei euro. Află cum beneficiază de moneda unică întreprinzătorii și proprietarii de întreprinderi mici.

Vizionează

Bancnote sigure și durabile

Investim în cercetarea privind tehnologiile noi de optimizare a siguranței și a rezistenței la uzură a bancnotelor. Între 2013 și 2019, am lansat o a doua serie de bancnote, seria „Europa”, care include elemente de siguranță inovatoare.

Explorează elementele de siguranță

Seria „Europa” este acum completă

Noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR au fost puse în circulație în luna mai 2019. Acestea sunt ultimele cupiuri adăugate bancnotelor din seria „Europa”, care sunt mai durabile și includ elemente de siguranță noi.

Explorează bancnotele euro în 3D
AGENȚII PROFESIONIȘTI CARE OPEREAZĂ CU NUMERAR
Ești agent profesionist care operează cu numerar la o bancă comercială, la un oficiu poștal sau la o altă instituție?
MAI MULT DESPRE EURO

Află mai multe informații pe teme legate de bancnote

Date privind circulația bancnotelor

Studiem cu atenție circulația bancnotelor euro și cererea de astfel de bancnote pentru ca tu să ai mereu acces la bancnote euro.

Bancnote și monede în circulație: statistici

Rolul internațional al euro

Euro reprezintă una dintre cele mai importante monede din lume. Monitorizăm și raportăm utilizarea sa în afara zonei euro.

Consultă cel mai recent raport
NU EȘTI EXPERT? CONSULTĂ MATERIALUL NOSTRU EXPLICATIV
AFLĂ MAI MULTE
Cum aderă o țară la zona euro?

Toate paginile din această secțiune