Menu

Euro ne unește pe toți

La data de 1 ianuarie 1999, 11 țări din Uniunea Europeană (UE) și-au fixat cursurile de schimb, au adoptat o politică monetară comună sub coordonarea Băncii Centrale Europene și au lansat euro ca noua lor monedă comună. Inițial, euro a fost o monedă electronică utilizată pe piețele financiare și pentru efectuarea de plăți fără numerar. Bancnotele și monedele euro au intrat în circulație și au ajuns în buzunarele noastre trei ani mai târziu.

Astăzi, euro este moneda a 19 țări din UE și a peste 340 de milioane de europeni. Este una dintre cele mai importante monede din lume, iar nouă, la Banca Centrală Europeană, ni s-a încredințat misiunea protejării valorii sale.

Bancnotele și monedele euro îți amintesc zi de zi, în mod tangibil, de libertatea, confortul și oportunitățile pe care le face posibile UE.

Euro
ne aduce împreună

Strategia privind numerarul a Eurosistemului

În calitate de gardieni ai euro și emitenți ai bancnotelor și monedelor euro, BCE și băncile centrale ale țărilor din zona euro, cunoscute și sub denumirea „Eurosistemul”, doresc să se asigure că tu beneficiezi de un acces suficient la numerar. Strategia noastră privind numerarul garantează că numerarul rămâne disponibil pe scară largă și este acceptat atât ca mijloc de plată competitiv și fiabil, cât și ca mijloc de tezaurizare.

Pentru a îți asigura în continuare libertatea de a alege numerarul ca modalitate de plată, atât în prezent, cât și în viitor, Eurosistemul urmărește cinci obiective strategice.

Cele cinci obiective strategice privind numerarul

De ce este important numerarul?

Deși cetățenii recurg mai mult la efectuarea de plăți digitale, numerarul rămâne indispensabil și deține un rol important. Acesta reprezintă singura formă de bani care poate fi deținută și utilizată în mod direct de oricine. Numerarul oferă autonomie, protecția vieții private și incluziune socială și este mai puțin vulnerabil la criminalitatea cibernetică și la fraudă. Întrucât reprezintă bani ai băncii centrale, acesta este, de asemenea, protejat împotriva nerambursării.

Află mai multe despre rolul numerarului

Cum preferă să efectueze plăți cetățenii din zona euro?

Am solicitat unui număr de 65 000 de cetățeni din zona euro să țină un jurnal al modalităților de plată pe care le-au utilizat timp de un an. Rezultatele studiului au oferit informații prețioase despre mijloacele de plată pe care cetățenii preferă să le utilizeze și despre cât de important este numerarul pentru ei în lumea digitală de astăzi.

Vezi rezultatele studiului

Mai puternici împreună

Euro ne face viața mai ușoară, întrucât facilitează munca, schimburile comerciale, călătoriile, studiile și traiul în străinătate. La BCE, depunem eforturi pentru un viitor în care euro contribuie și mai mult la bunăstarea ta.

Președinta Lagarde: ce reprezintă euro

Cum îi ajută euro în afaceri pe europeni?

Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a economiei zonei euro. Află cum beneficiază de moneda unică întreprinzătorii și proprietarii de întreprinderi mici.

Vizionează

Bancnote sigure și durabile

Investim în cercetarea privind tehnologiile noi de optimizare a siguranței și a rezistenței la uzură a bancnotelor. Între 2013 și 2019, am lansat o a doua serie de bancnote, seria „Europa”, care include elemente de siguranță inovatoare.

Explorează bancnotele euro în 3D

Parcursul monedei euro

Euro a parcurs un drum lung de la sfârșitul anilor '60, când s-a discutat inițial despre o uniune economică și monetară, până astăzi, când reprezintă una dintre cele mai importante monede din lume.

Euro este un simbol tangibil al Europei și al valorilor acesteia. Moneda noastră comună contribuie la menținerea păcii și a bunăstării, precum și la crearea condițiilor pentru asigurarea prosperității și a unui viitor stabil din punct de vedere economic.

Află mai multe despre parcursul euro până la tine

AI NEVOIE DE MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE EURO?

VIDEOCLIPURI ȘI FOTOGRAFII DIN ARHIVĂ

Am adunat într-o colecție fotografii și materiale video din arhiva noastră, care acoperă istoria euro. Ai libertatea de a le reutiliza, atribuindu-ne nouă drepturile de autor.

Materiale video de arhivă privind cei 20 de ani de existență a euro
Colecție de fotografii privind cei 20 de ani de existență a euro

PUBLICAȚII ȘI DISCURSURI

Aruncă o privire pe cele mai recente publicații pe tema euro.