Menu

Euro ne unește pe toți

La data de 1 ianuarie 1999, 11 țări din Uniunea Europeană (UE) și-au fixat cursurile de schimb, au adoptat o politică monetară comună sub coordonarea Băncii Centrale Europene și au lansat o monedă comună nouă: euro. Inițial, aceasta a fost o monedă electronică utilizată pe piețele financiare și pentru efectuarea de plăți fără numerar. Trei ani mai târziu, au intrat în circulație bancnotele și monedele euro.

Astăzi, euro este moneda a 19 țări din UE și a peste 340 de milioane de europeni. Este una dintre cele mai importante monede din lume.

Bancnotele și monedele euro ne amintesc zi de zi, în mod tangibil, de libertatea, confortul și oportunitățile pe care le face posibile UE.

Euro
ne aduce împreună

Cât de mult știi, de fapt, despre euro?

Răspunde la chestionarul nostru și testează-ți cunoștințele despre euro (și despre Banca Centrală Europeană). Avem întrebări amuzante atât pentru debutanți, cât și pentru experți. Încearcă-ți norocul și distribuie pe platformele de comunicare socială!

Răspunde la chestionar acum!

Avantajele euro pentru tine

Fiind moneda noastră, euro a devenit o parte integrantă a vieții zilnice, facilitându-ne schimburile comerciale, călătoriile, studiile, traiul și munca în străinătate.

La Banca Centrală Europeană, avem grijă ca euro să ofere un mediu stabil cetățenilor care trăiesc în țări care utilizează euro, inclusiv familiilor, lucrătorilor, angajatorilor, antreprenorilor, pensionarilor, deponenților și debitorilor. Contribuim la creșterea și bunăstarea economică prin asigurarea stabilității euro.

Citește materialul nostru explicativ

Suntem mai puternici împreună, cu euro

„Moneda noastră este cea mai tangibilă reprezentare a integrării europene și, datorită ei, suntem mai puternici împreună”, a declarat președintele Mario Draghi în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European desfășurate cu ocazia aniversării euro la data de 15 ianuarie 2019. Astăzi, obiectivul nostru este să finalizăm ceea ce am început în urmă cu două decenii.

Vizionează videoclipul integral aici
Citește discursul

Cum îi ajută euro în afaceri pe europeni?

Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a economiei zonei euro. Află cum beneficiază de moneda unică antreprenorii și proprietarii de întreprinderi mici.

Vizionează

Euro creează oportunități pentru europeni

Liderii europeni au semnat Tratatul de la Maastricht în urmă cu 25 de ani – moment de referință al integrării europene, care a creat condițiile necesare pentru introducerea euro. Vezi cum le-a facilitat moneda unică europenilor călătoriile, studiile și munca în străinătate.

Vizionează

Știați că…?

Știai că cele două linii paralele care traversează simbolul € semnifică stabilitate?
Sau că venitul mediu în zona euro a crescut de la 20 900 EUR în anul 1999, când a fost introdusă moneda euro, la 33 900 EUR în anul 2018?

Mai mult despre euro

Parcursul monedei euro

Euro a parcurs un drum lung de la sfârșitul anilor '60, când s-a discutat inițial despre o uniune economică și monetară, până astăzi, când reprezintă una dintre cele mai importante monede din lume.

Euro este un simbol tangibil al Europei și al valorilor acesteia. Moneda noastră comună contribuie la menținerea păcii și a bunăstării, precum și la crearea condițiilor pentru asigurarea prosperității și a unui viitor stabil din punct de vedere economic.

Află mai multe despre parcursul euro până la tine

Urmărește evenimentele noastre
aniversare din seria #EUROat20

3 decembrie 2018

The #EUROat20: an extraordinary journey

Comisia Europeană a sărbătorit parcursul extraordinar al euro printr-un eveniment organizat, la data de 3 decembrie 2018, la Bruxelles.

februarie 2019

Concursul #EUROat20 ECB-QuizClash

Felicitări tuturor celor care au răspuns corect la toate întrebările: sunteți adevărați experți în materie de euro! Lista celor treizeci de câștigători poate fi consultată . Premiile au constat fie într-o tabletă iPadPro, fie într-o legitimație de călătorie Interrail Global Pass.

Pentru cei care nu știu deja, am lansat acest concurs pe bază de chestionar în luna februarie, în colaborare cu QuizClash, întrebările axându-se pe teme precum euro și Banca Centrală Europeană.

august-octombrie 2019

Zilele culturale europene

Ediția din 2019 a Zilelor culturale europene este dedicată culturii și identității comune a Europei. Mai multe informații despre evenimente pot fi găsite pe pagina noastră de internet dedicată Zilelor culturale europene.

17-19 iunie 2019

ECB Forum on Central Banking: 20 years of European EMU

Cea de-a șasea ediție anuală a ECB Forum on Central Banking a vizat aniversarea a 20 de ani de existență a Uniunii Economice și Monetare europene și a avut loc la Sintra, în Portugalia.

AI NEVOIE DE MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE EURO?

Consultă materialele de mai jos!

ARHIVĂ ȘI FOTOGRAFII

Am adunat într-o colecție fotografii și materiale video din arhiva noastră, care acoperă ultimii 20 de ani de existență a euro. Ai libertatea de a le reutiliza, atribuind drepturile de autor © Băncii Centrale Europene.

Materiale video de arhivă privind cei 20 de ani de existență a euro
Colecție de fotografii privind cei 20 de ani de existență a euro