Euro ne unește pe toți

La data de 1 ianuarie 1999, 11 țări din Uniunea Europeană (UE) și-au fixat cursurile de schimb, au adoptat o politică monetară comună sub coordonarea Băncii Centrale Europene și au lansat o monedă comună nouă: euro. Inițial, aceasta a fost o monedă electronică utilizată pe piețele financiare și pentru efectuarea de plăți fără numerar. Trei ani mai târziu, au intrat în circulație bancnotele și monedele euro.

Astăzi, euro este moneda a 19 țări din UE și a peste 340 de milioane de europeni. Este una dintre cele mai importante monede din lume.

Bancnotele și monedele euro ne amintesc zi de zi, în mod tangibil, de libertatea, confortul și oportunitățile pe care le face posibile UE.

Euro
ne aduce împreună

Cât de mult știi, de fapt, despre euro?

Răspunde la chestionarul nostru și testează-ți cunoștințele despre euro (și despre Banca Centrală Europeană). Avem întrebări amuzante atât pentru debutanți, cât și pentru experți. Încearcă-ți norocul și distribuie pe platformele de comunicare socială!

Răspunde la chestionar acum!

Avantajele euro pentru tine

Fiind moneda noastră, euro a devenit o parte integrantă a vieții zilnice, facilitându-ne schimburile comerciale, călătoriile, studiile, traiul și munca în străinătate.

La Banca Centrală Europeană, avem grijă ca euro să ofere un mediu stabil cetățenilor care trăiesc în țări care utilizează euro, inclusiv familiilor, lucrătorilor, angajatorilor, antreprenorilor, pensionarilor, deponenților și debitorilor. Contribuim la creșterea și bunăstarea economică prin asigurarea stabilității euro.

Citește materialul nostru explicativ

Cum îi ajută euro în afaceri pe europeni?

Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a economiei zonei euro. Află cum beneficiază de moneda unică antreprenorii și proprietarii de întreprinderi mici.

Vizionează

Euro creează oportunități pentru europeni

Liderii europeni au semnat Tratatul de la Maastricht în urmă cu 25 de ani – moment de referință pentru integrarea europeană, care a creat condițiile necesare pentru introducerea euro. Vezi cum le-a facilitat moneda unică europenilor călătoriile, studiile și munca în străinătate.

Vizionează

Parcursul monedei euro

Euro a parcurs un drum lung de la sfârșitul anilor '60, când s-a discutat inițial despre o uniune economică și monetară, până astăzi, când reprezintă una dintre cele mai importante monede din lume.

Euro este un simbol tangibil al Europei și al valorilor acesteia. Moneda noastră comună contribuie la menținerea păcii și a bunăstării, precum și la crearea condițiilor pentru asigurarea prosperității și a unui viitor stabil din punct de vedere economic.

Urmărește evenimentele noastre
aniversare din seria #EUROat20

3 decembrie 2018

The #EUROat20: an extraordinary journey

Comisia Europeană sărbătorește parcursul extraordinar al euro printr-un eveniment organizat, la data de 3 decembrie 2018, la Bruxelles. Urmărește transmisiunea online în direct.

17-19 iunie 2019

ECB Forum on Central Banking: 20 years of European EMU

Cea de-a șasea ediție anuală a ECB Forum on Central Banking va viza aniversarea a 20 de ani de existență a Uniunii Economice și Monetare europene și va avea loc la Sintra, în Portugalia.

22 august 2019

Zilele culturale europene

Ediția din 2019 a Zilelor culturale europene va fi dedicată culturii și identității comune a Europei. Mai multe informații despre evenimente vor putea fi găsite în timp util pe pagina noastră de internet dedicată Zilelor culturale europene.

31 ianuarie 2019

Lamfalussy Fellowship

Ediția din acest an a programului de burse de cercetare se axează pe proiecte legate de Uniunea Economică și Monetară europeană. Ești cercetător sau doctorand? Urmărește-ne în continuare! Sesiunea de cerere de proiecte va fi deschisă în perioada 1 decembrie 2018-31 ianuarie 2019.

AI NEVOIE DE MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE EURO?

Consultă materialele de mai jos!

ARHIVĂ ȘI FOTOGRAFII

Am adunat într-o colecție fotografii și materiale video din arhiva noastră, care acoperă ultimii 20 de ani de existență a euro. Ai libertatea de a le reutiliza, atribuind drepturile de autor © Băncii Centrale Europene.

Materiale video de arhivă privind cei 20 de ani de existență a euro
Colecție de fotografii privind cei 20 de ani de existență a euro