Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
Pentru cele mai recente informații, consultați versiunea în limba engleză a acestei pagini.

Materiale explicative

Materialele noastre explicative transpun teme complexe într-un limbaj simplu

Materialele explicative au scopul de a face ca temele complexe legate de băncile centrale să poată fi înțelese de toată lumea. Dacă te-ai întrebat vreodată cum te afectează deciziile de politică monetară sau ce este Bitcoin, poți găsi explicații simple în textele, materialele video și infograficele noastre.

Consultă toate materialele explicative

De ce emite BCE avize cu privire la legislație?

Având în vedere rolul nostru și nivelul ridicat al expertizei de care dispunem în calitate de bancă centrală responsabilă de moneda euro, legiuitorii UE sau cei naționali trebuie să ne consulte atunci când propun noi proiecte legislative care ne-ar putea afecta rolul. Recomandările noastre sunt prezentate, de regulă, sub forma unui aviz al BCE adoptat de Consiliul guvernatorilor.

Material explicativ

Cum sunt aleși membrii Comitetului executiv?

Candidații pentru Comitetul executiv al BCE trebuie să fie persoane a căror experiență în domeniul monetar sau bancar este recunoscută. Consultă noul nostru infografic pentru a vedea cum sunt selectați cei șase membri ai acestui organ de decizie.

Material explicativ

Am majorat ratele dobânzilor. Ce înseamnă această decizie pentru tine?

Am majorat ratele dobânzilor noastre. De ce am procedat astfel? Cum afectează majorările ratelor dobânzilor inflația? Și ce înseamnă decizia noastră pentru tine?

Material explicativ

De ce sunt importante schimbările climatice pentru BCE?

Schimbările climatice generează două tipuri de riscuri la adresa economiei noastre: riscuri fizice și riscuri de tranziție. Află cum afectează acestea economia și, implicit, obiectivul nostru privind menținerea stabilității prețurilor, precum și băncile pe care le supraveghem și propria noastră expunere la riscurile legate de schimbările climatice.

Material explicativ

Ce este Banca Centrală Europeană?

Vrei să afli mai multe despre activitatea BCE și cum îți influențează viața de zi cu zi? Consultă materialul explicativ pentru a afla.

Ce este Banca Centrală Europeană?

BCE explică

Te grăbești? Urmărește videoclipurile explicative de un minut. În acest videoclip, colegul nostru Jean-François explică de ce faptul că suntem răspunzători pentru acțiunile noastre în fața Parlamentului European ne ajută să fim în legătură cu tine și să lucrăm în favoarea ta.

Consultă videoclipurile explicative
VREI SĂ AFLI MAI MULT?

Află mai multe despre BCE și politica sa monetară

Vorbește cu noi: inițiativa ECB Youth Dialogue

Deciziile pe care le adoptăm îți influențează viața de zi cu zi. De aceea, dorim să ne asigurăm că ai posibilitatea de a afla informații despre noi și activitatea noastră, dar și de a dialoga cu noi în mod direct. Scopul inițiativei ECB Youth Dialogue este chiar acesta.

Mai mult despre inițiativa ECB Youth Dialogue

Vizitează Centrul pentru vizitatori al BCE

Centrul pentru vizitatori al BCE este deschis pentru vizite la sediu și virtuale, precum și pentru prelegeri ale experților, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a afla mai multe despre BCE. Consultă pagina Vizitează-ne pentru mai multe informații despre ce oferim și cum poți solicita o vizită sau o prelegere.

Vizitează-ne

Toate paginile din această secțiune