Ce reprezintă banii?
24 noiembrie 2015 (ultima actualizare: 19 iunie 2024)
Utilizezi bancnote și monede euro și ai, probabil, și un cont bancar. Dar ce reprezintă, de fapt, banii? Cum sunt creați și ce rol dețin băncile centrale, precum BCE?
Cât de multe știi despre banii tăi?
Banii au evoluat în timp
Primii bani erau, de regulă, bani-marfă, confecționați din materiale prețioase, precum aurul. Ulterior, banii au luat forma unor bancnote care puteau fi preschimbate în aur sau argint. Economiile moderne, precum cea din zona euro, utilizează moneda fiduciară, care nu este corelată cu niciun fel de marfă.
Euro ca monedă fiduciară
Moneda fiduciară este declarată mijloc legal de plată și este emisă de o bancă centrală. Ea nu poate fi convertită, de exemplu, direct în aur. Hârtia utilizată pentru bancnote este lipsită de valoare, dar este acceptată ca mijloc de plată, deoarece este utilizată pe scară largă, iar băncile centrale depun eforturi pentru a menține stabilă valoarea banilor.
Diferitele forme ale banilor
Moneda noastră euro poate lua forma bancnotelor și a monedelor, dar poate exista și într-un cont bancar sub forma unor date informatice sau poate fi depozitată într-un cont de economii. Pentru a asigura în continuare că moneda noastră este pregătită pentru viitor, lucrăm, de asemenea, la elaborarea bancnotelor viitoare, precum și a unei posibile monede euro digitale care să completeze numerarul.
Bancnote
Bancnotele euro sunt produse în comun de băncile centrale naționale din zona euro. BCE are responsabilitatea de a gestiona volumul de bancnote aflate în circulație și de a supraveghea activitățile desfășurate de băncile centrale naționale.
Află mai multe despre bancnotele euroMonede
Deși BCE este responsabilă de aprobarea volumului de monede euro care pot fi emise, țările din zona euro rămân unicii emitenți legali. Comisia Europeană coordonează toate aspectele referitoare la monede.
Află mai multe despre monedele comemorativeBancnotele viitoare
Ne pregătim pentru o nouă serie de bancnote euro, scopul fiind acela de a spori siguranța și sustenabilitatea acestora. De asemenea, pentru prima dată, concepția grafică a bancnotelor euro va fi complet reînnoită.
Află mai multe despre viitoarele bancnote euroMoneda euro digitală
Ne pregătim pentru posibila introducere a unei monede euro digitale, în vederea asigurării accesului direct al cetățenilor la banii băncii centrale în format digital. O monedă euro digitală le-ar permite cetățenilor să efectueze plăți oricând și oriunde în zona euro – la fel ca bancnotele în prezent, dar prin mijloace digitale.
Află de ce analizăm posibilitatea emiterii unei monede euro digitaleCum sunt creați banii?
Pentru a înțelege cum sunt creați banii, este important să se facă distincția între două tipuri de bani.
- Banii băncii centrale sunt garantați de o instituție publică, precum BCE. În zona euro, băncile centrale naționale pot crea acest tip de bani. Pentru cetățeni, cea mai vizibilă formă a acestora o reprezintă bancnotele. Un alt tip de bani ai băncii centrale îl constituie depozitele pe care băncile comerciale le dețin la banca centrală, cunoscute sub denumirea de „rezerve la banca centrală”. Acestea sunt create electronic prin intermediul operațiunilor noastre de piață monetară.
- Banii băncilor comerciale reprezintă cea mai mare parte a banilor utilizați efectiv de cetățeni. Aceștia au drept garanție și contrapartidă activele deținute de băncile comerciale. Așadar, sunt creați de bănci prin majorarea bilanțurilor lor. De exemplu, dacă o bancă comercială acordă un împrumut pentru achiziționarea unui autoturism, aceasta creează astfel bani. Iar atunci când împrumutul este rambursat, banii creați dispar.
Care este cantitatea de bani din economie?
BCE definește agregate monetare pentru a măsura volumul de bani din zona euro și a furniza informații despre starea economiei: de la un agregat monetar în sens restrâns (M1) constând în bancnote, monede și depozite bancare pe care clienții le pot retrage rapid, la un agregat monetar în sens larg (M3), care include și depozite pe termen mai lung și alte active similare.
Testează-ți cunoștințele acumulate!
Testează-ți cunoștințele despre bani cu acest chestionar interactiv. Ești gata să dai curs provocării?
AFLĂ MAI MULTE