Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Vad är pengar?

24 november 2015 (uppdaterat den 19 juni 2024)

Du använder eurosedlar och euromynt och har sannolikt också ett bankkonto. Men vad är egentligen pengar? Hur skapas de och vilken roll spelar centralbanker som ECB?

Hur mycket vet du om pengar?

Pengar har utvecklats över tid

Förr i världen var pengar oftast råvarupengar – som gjordes av något värdefullt, som t.ex. guld. Senare bestod pengar av sedlar som kunde växlas in mot guld eller silver. Moderna ekonomier, som euroområdet, använder fiatpengar som inte är knutna till någon vara alls.

Euron som fiatpengar

Fiatpengar är pengar som förklarats vara lagliga betalningsmedel och som utfärdas av en centralbank. De kan inte omvandlas direkt till t.ex. guld. Sedelpapper är inte värt mycket men accepteras ändå eftersom det är allmänt användbart och centralbanker arbetar för att hålla penningvärdet stabilt.

Pengar i olika form

Vår euro kan ha formen av sedlar och mynt, men den kan också finnas på ett bankkonto i form av en datorinmatning eller sparas på ett sparkonto. För att se till att vår valuta är rustad för framtiden arbetar vi också med framtida sedlar och med en eventuell digital euro som ett komplement till kontanter.

Sedlar

Eurosedlar tillverkas gemensamt av de nationella centralbankerna i euroområdet. ECB ansvarar för att hantera mängden sedlar i omlopp och för att övervaka de nationella centralbankernas verksamhet.

Läs mer om eurosedlar

Mynt

ECB måste godkänna den mängd euromynt som får ges ut men euroländerna är fortfarande de enda rättsliga utgivarna. Europeiska kommissionen samordnar myntrelaterade frågor.

Läs mer om jubileumsmynt

Framtida sedlar

Vi förbereder oss för en ny serie eurosedlar för att göra dem ännu säkrare och hållbarare. För första gången någonsin kommer även eurosedlarna att få en helt ny utformning.

Läs mer om framtida eurosedlar

Den digitala euron

Vi förbereder ett eventuellt införande av en digital euro så att människor kan ha direkt tillgång till centralbankspengar i digital form. En digital euro skulle göra det möjligt för människor att betala var som helst i euroområdet – som med sedlar idag, men digitalt.

Ta reda på varför vi undersöker en digital euro

Hur tillverkas pengar?

För att förstå hur pengar används är det viktigt att skilja mellan två typer av pengar.

  • Centralbankspengar backas upp av en offentlig institution, som ECB. I euroområdet kan de nationella centralbankerna skapa den här typen av pengar. Den är tydligast för medborgarna i form av sedlar. En annan typ av centralbankspengar är de insättningar som affärsbankerna har hos centralbanken – så kallade centralbanksreserver. Dessa skapas elektroniskt genom våra öppna marknadsoperationer.
  • Affärsbankspengar utgör det mesta av de pengar som människor faktiskt använder. De backas upp och balanseras av affärsbankernas tillgångar. De skapas alltså genom att banker utökar sina balansräkningar. Om en affärsbank till exempel beviljar dig ett lån för att köpa en bil skapar de pengar på det sättet. Och när du betalar tillbaka lånet försvinner de pengar som skapats.

Hur pengar används

Endast en del av eurokontanterna i omlopp används i praktiken för att göra betalningar. Pengar, oavsett form, har tre olika funktioner.

Bytesmedel

Pengar kan användas för att göra betalningar eftersom de är lagliga betalningsmedel och har ett värde som människor har förtroende för.

Beräkningsenhet

Pengar gör det möjligt att prissätta varor och tjänster och att jämföra priser.

Värdebevarare

Pengar kan lagras och deras värde bevaras över tid.

Hur mycket pengar finns i ekonomin?

ECB definierar penningmängdsmått som mäter mängden pengar i euroområdet och ger information om tillståndet i ekonomin: från ett snävt penningmängdsmått (M1) som består av sedlar, mynt och bankinlåning som kunderna snabbt kan ta ut till ett brett penningmängdsmått (M3) som även inkluderar långfristig inlåning och andra liknande tillgångar.

Kolla hur mycket du har lärt dig!

Testa dina kunskaper om pengar med detta interaktiva quiz. Redo för utmaningen?