Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Översikt över betalningar och finansiell stabilitet

Att kunna betala på ett säkert vis är viktigt för oss alla.

Betalningar i euroområdet bygger på en omfattande infrastruktur så att medel och tillgångar säkert kommer från punkt A till punkt B. Vi driver en del av detta nätverk och håller ett öga på resten.

Vi övervakar även utvecklingen inom banksektorerna i euroområdet och i EU som helhet, liksom inom andra finansiella sektorer, för att identifiera eventuella sårbarheter och kontrollera det finansiella systemets motståndskraft.

Target-tjänster

ECB och de nationella centralbankerna i euroområdet driver ett antal finansiella marknadsinfrastrukturer som säkrar det fria flödet av kontanter, värdepapper och säkerheter i Europa. Dessa benämns gemensamt TARGET-tjänster.

Vad är Target-tjänster?

Realtidsbetalningar

Folk förväntar sig att pengar ska flyttas lika snabbt som e-post. Därför arbetar vi med att möjliggöra realtidsbetalningar för alla i euroområdet. TIPS är vår tjänst för realtidsbetalningar som banker kan använda. Med den kan människor som bor i euroområdet överföra pengar på några sekunder.

Vad är TIPS?

Den korta euroräntan (€STR)

€STR är den nya referensräntesatsen för euron som lanserades i oktober 2019. Den återspeglar hur mycket bankerna betalar varandra för att låna pengar över natten. Finansmarknaderna förväntas till fullo övergå till den nya räntesatsen i slutet av 2021.

Den korta euroräntan (€STR)

Financial Stability Review

I Financial Stability Review analyseras potentiella hot mot den finansiella stabiliteten i euroområdet. Finansiell stabilitet är viktigt för att säkra en stabil inflation.

Läs vår Financial Stability Review

Cyberresiliens

Cyberattacker kan utgöra en risk för enskilda banker och även för finanssektorn som helhet. Det är därför vi ägnar stor uppmärksamhet åt cyberresiliens och tar initiativ som hjälper finanssektorn att vara alert och förberedd.

Vad är cyberresiliens?

Innovation

Innovation inom finanssektorn kan ha stora fördelar. Vi undersöker finansiell innovation och hur den förändrar, eller kan förändra, hur finansmarknaderna fungerar. Vi vill också se till att tekniska störningar inte sker på bekostnad av integration eller stabilitet.

Finansiell innovation

Marknadsinfrastruktur och betalningar – vi förklarar mer

Se på tre minuter hur den europeiska marknadsinfrastrukturen för betalningar och värdepappersavveckling underlättar vår vardag, även om det inte alltid är synligt, och möjliggör integration.

Se video

KONTANTHANTERARE

Hanterar du yrkesmässigt kontanter på en bank, ett postkontor eller ett annat institut?

Följ vår resa

För de senaste nyheterna om betalningar och marknadsinfrastruktur, följ oss på våra särskilda kanaler.  

Not an expert? Check out our explainer
Learn more
Vad är TARGET2?

Alla sidor i detta avsnitt