Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Vad skulle en digital euro vara?

En digital euro skulle vara en digital form av kontanter: ett elektroniskt betalningsmedel för massbetalningar som ges ut av Europeiska centralbanken. Som en form av offentliga medel skulle den vara tillgänglig kostnadsfritt för alla i euroområdet för alla digitala betalningar.

Idag har människor inte tillgång till offentliga medel i digital form. I vårt alltmer digitaliserade samhälle skulle en digital euro vara nästa steg framåt för vår gemensamma valuta.

Huvuddrag

Digitala kontanter

En digital euro skulle kunna användas för alla dina digitala betalningar, precis som kontanter kan användas för fysiska betalningar. Det skulle vara ett annat sätt att betala i butiker eller onlinebutiker eller att skicka pengar till vänner och familj.

Allmänt accepterat

Du skulle kunna använda digitala euro i alla butiker och handlare i euroområdet som accepterar digitala betalningar.

Kostnadsfritt

Precis som sedlar och mynt skulle en digital euro vara en kollektiv nyttighet, vilket innebär att alla i euroområdet skulle kunna betala med en digital euro utan kostnad.

Tillgänglig off-line

Du skulle inte behöva någon internetuppkoppling. Även utan skulle du kunna göra dina betalningar.

Säker och privat

Även när du använder en digital euro online skulle vi inte kunna identifiera dig baserat på dina betalningar. En digital euro skulle dessutom ge dig integritetsskydd för offline-användning.

Garanterat värde

En euro kommer alltid att vara en euro. En digital euro skulle alltid ha exakt samma värde som ett 1-euromynt.

Inte en annan kryptotillgång

En digital euro skulle inte vara en kryptotillgång. Kryptotillgångar backas inte upp och förvaltas inte av ett centralt institut, vilket gör dem riskfyllda och instabila. Du har ingen garanti för att du kan växla kryptotillgångar mot pengar vid behov.

Däremot skulle en digital euro backas upp av samma institution som stöder dina kontanter – dvs. Europeiska centralbanken. Och precis som kontanter skulle den alltid vara värd sitt nominella värde. 

SE ÄVEN

Mer material att läsa om en digital euro

I ett nötskal:

Broschyr

Alla sidor i detta avsnitt