European Central Bank - eurosystem
Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Forskning och publikationer

ECB stöder beslutsfattandet genom ekonomisk forskning

Vår forskning omfattar en rad olika ämnen. Detta bidrar till bättre beslutsfattande som är till gagn för alla européer.

Economic Bulletin

I vår Economic Bulletin presenteras information som ligger till grund för ECB:s penningpolitiska beslut. Den kommer ut åtta gånger per år, två veckor efter varje penningpolitiskt möte. Den innehåller insikter om ekonomin och dess framtidsutsikter.

Läs ECB:s senaste Economic Bulletin

Research Bulletin

I vår Research Bulletin presenteras ett urval av våra ekonomers senaste arbete. Den publiceras varje månad och täcker en mängd olika ekonomiska och finansiella frågor.

Läs Research Bulletin

Financial Stability Review

Financial Stability Review analyseras potentiella hot mot den finansiella stabiliteten i euroområdet. Finansiell stabilitet är viktigt för att säkra stabil inflation.


Läs vår Financial Stability Review

Eurons internationella roll

I ett internationellt perspektiv var euron fortsatt motståndskraftig under 2022. Detta var ett år då Rysslands krig i Ukraina bröt ut och de geopolitiska riskerna ökade kraftigt, med potentiella återverkningar på det internationella monetära systemet.

Läs 2023 års rapport

Macroprudential Bulletin

Sund bankreglering är avgörande för ett fortsatt motståndskraftigt banksystem i euroområdet.Viktiga teman i detta nummer är bl.a. kosmetiska åtgärder (window dressing), krishantering, likviditet och makrotillsynsutrymme samt viktiga milstolpar vid implementering av Basel III.

Läs ECB:s Macroprudential Bulletin

Forskningsartiklar

Precis som andra stora centralbanker bedriver ECB forskning. Forskningsresultaten publiceras i ett antal forskningsrapporter.

Översikt över forskningsrapporter

ECB:s forskare

Våra forskare genomför analyser på hög nivå om en rad ämnen som är relevanta för ECB. Deras arbete utgör grunden för ECB:s beslut på alla policyområden. Ta reda på mer om vilka de är och vad de arbetar med.

ECB:s forskare
KONFERENSER OCH SEMINARIER
Läs mer om kommande konferenser och seminarier och hur du kan delta
ARBETA OCH NÄTVERKA MED OSS

Möjligheter för forskare

Bli en del av ECB

Är du intresserad av att bedriva forskning vid ECB? Vi kan erbjuda spännande och utmanande anställningsmöjligheter för forskare inom ekonomi, praktikplatser för studerande och stipendier för både unga forskare och akademiker.

Våra stipendier och andra erbjudanden

Nätverka med oss

ECB leder och koordinerar forskning genom ett antal nätverk för att nå insikter som stöder vårt beslutsfattande.

Ta en titt på ECB:s forskningsnätverk
Not an expert? Check out our explainer
Learn more
Varför bedriver ECB forskning?

Alla sidor i detta avsnitt