Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Everyone needs stability

Stabilitet är vår grej.

Tänker du på ECB när du handlar mat, sparar pengar till en konsertbiljett eller öppnar ett bankkonto? Förmodligen inte. Det behövs inte heller. På ECB arbetar vi bakom kulisserna så att du kan fokusera på viktiga saker i ditt liv.

Så vad gör vi för dig? Vår viktigaste uppgift är att uppnå stabila priser i euroområdet. Om detta låter abstrakt kanske den här informationskampanjen kan visa mer. I grunden gör vi det lättare för dig att planera, spara och investera för framtiden.

Läs mer om hur vårt arbete påverkar dig Gå in på vår Instagramsida och läs mer

Vad är ECB

ECB är centralbank för de 20 länder som använder euron. ECB:s viktigaste uppgift är att stabilisera priserna. På så sätt vill vi se till att dina pengar håller sitt värde och att ekonomin runt dig växer. Så kan stabilitet skapas. Titta på videon för mer om stabilitet:

Säkra värdet på dina hårt förvärvade pengar

När du betalar för en kaffe kan du vara säker på att din 10-eurosedel eller elektroniska betalning kommer att accepteras. Kafeägarens dagskassa, inklusive din betalning, kommer att vara säker på ett bankkonto i euroområdet. När ägaren betalar löner till sin personal flyttas pengarna över utan problem.

Har du någon gång tittat på pengarna i din ficka?

Vi ansvarar också för eurosedlarna, som har många säkerhetsdetaljer. Men euron är mycket mer än bara ett säkert betalningssätt. Den är vår gemensamma valuta och den gör det lättare att resa, studera eller arbeta utomlands. Euron förenar människor över hela Europa.

Européer som arbetar för Europa – för dig!

ECB:s medarbetare kommer från hela Europa och är stolta över att arbeta för de 346 miljoner européer som använder euron varje dag. I nära samarbete med ditt lands centralbank strävar vi efter att skapa finansiell stabilitet för Europas medborgare – människor som du och vi.

Nyfiken på mer?

Om du är intresserad av att få reda på mer om vårt arbete och hur det påverkar ditt dagliga liv hittar du ett par bra utgångspunkter här:

Vad gör ECB och hur påverkar det dig?

Låt oss titta på tio sätt som vårt arbete är till nytta för dig.

Läs mer om vårt arbete
ECB och Eurosystemet på tre minuter

Se den här tre minuter långa videon för att få en överblick över vad vi gör.

Titta på videon
Vill du lära dig ännu mer?

Här hittar du våra förklaringar och kan testa dina kunskaper i våra quiz-frågor.

Titta på vad vi har

Alla sidor i detta avsnitt