Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Vad Europeiska centralbanken gör och hur det påverkar dig

1 juni 2018 (uppdaterat den 30 januari 2021)

Vi är stolta att arbeta för de 350 miljoner européer som använder euron varje dag

Kommer du att kunna handla lika mycket för en euro idag som imorgon? Kan du lita på din bank i både goda och dåliga tider? På ECB arbetar 4 000 människor vars uppgift är att se till att svaret på dessa frågor är ett klart JA!

ECB har sin bas i Frankfurt, men vår personal kommer från hela Europa och talar 24 olika språk. Vi har även ett nära samarbete med kollegor från alla centralbanker i euroländerna. Läs mer här om tio saker vi arbetar med som påverkar dig.

Vi vill att du ska kunna förutse hur långt din lön räcker. Med stabil köpkraft hjälps både ekonomin och sysselsättningen.

1. ECB skyddar eurons värde

Priserna får inte stiga så mycket att dina pengar snabbt förlorar sitt värde. De får inte heller sjunka under en lång tid. Då skjuter människor upp sina inköp, vilket kan dämpa ekonomin och leda till färre jobb. Om vi håller priserna stabila kan människor och företag bättre planera inför framtiden.

2. ECB stöder ekonomin och sysselsättningen

ECB använder en rad penningpolitiska instrument för att hålla priserna stabila. Detta stöder ekonomin och människors inkomst och skapar jobb. Med dessa instrument kan vi sätta styrräntor för ekonomin, låna ut till banker för att stödja kreditflödet till hushåll och företag samt köpa tillgångar för att främja finansiering inom alla delar av ekonomin.

Vi utövar tillsyn över banker och finanssystemet så att du lugnt kan spara och investera.

3. ECB övervakar din banks verksamhet

Sedan 2014 har vi på ECB utövat tillsyn över bankerna i euroområdet för att se till att de är sunda och motståndskraftiga, så att du ska kunna lita på din bank. Om vi hittar ett problem kräver vi att banken i fråga korrigerar det. Större banker står under vår direkta tillsyn, men när det gäller mindre banker samarbetar vi med de nationella tillsynsmyndigheterna.

4. ECB håller ett öga på finanssystemets stabilitet

... för att se till att människor har tillgång till sina bankkonton, att företag kan göra och ta emot betalningar och att investerare kan handla, även i oroliga tider. Ett motståndskraftigt system kan klara av chocker utan större störningar.

Vi ser till att du kan betala säkert, både med kontanter, med bankkort och online.

5. ECB producerar eurosedlar

Skulle du känna igen en förfalskad sedel? Tillsammans med de 19 nationella centralbankerna har ECB under de senaste åren gett ut en ny serie eurosedlar. De är försedda med uppdaterade säkerhetsdetaljer som gör dem svårare att förfalska.

6. ECB ser till att dina elektroniska betalningar är säkra

När du gör en online- eller kortbetalning i euro säkerställer vi att den hanteras säkert och effektivt, oavsett om den görs med våra egna system eller systemen vi övervakar. Med våra system kan banker överföra dina pengar inom EU på bara några sekunder.

Vi utforskar ny teknik och cybersäkerhet för att trygga dina pengar.

7. ECB undersöker kryptotillgångar och blockkedjor

Hur kan ”kryptovalutor” påverka banker och dina pengar? Hur kan ny teknik, t.ex. blockkedjor, förbättra hur vi utför våra betalningar? Det är sådant som våra innovationsteam utforskar.

8. ECB hjälper din bank att stå emot cyberangrepp

Finansvärlden hålls samman för att vara förberedd på olika cyberhot och på så sätt kunna skydda dina pengar mot cyberbrott. Till exempel testas bankers cyberresiliens med hjälp av ”etisk hackning”. Hackarna försöker bryta sig in i bankers system för att kunna identifiera svagheter.

Tack vare dig finns ECB. Vi arbetar för dig.

9. ECB är oberoende och kan därför arbeta för ditt bästa

Detta oberoende innebär att ECB inte får låta sig påverkas av kortsiktiga politiska överväganden. Istället fokuserar ECB på vad som är bäst för ekonomin på medellång sikt så att människor i euroområdet kan dra nytta av stabilitet.

10. ECB är ansvarigt inför dig

ECB:s handlingar påverkar miljontals människor och företag i euroområdet, och särskilt beslut om att spara, investera, ta lån eller låna ut. Därför försöker vi förklara för dig vad vi gör och vi är rättsligt ansvariga för våra åtgärder gentemot de folkvalda representanterna i Europaparlamentet.

Det kan vara svårt att veta hur man kommer i kontakt med ECB.

Vi skulle dock gärna tala oftare med dig. Här är vår kontaktsida. Du kan även höra av dig till oss på Twitter, LinkedIn och Instagram.  Varför inte hälsa på i vårt besökscentrum i Frankfurt, eller virtuellt var du än befinner dig i världen!