Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τι σημαίνει αυτό για σας

1 Ιουνίου 2018 (επικαιροποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2021)

Περήφανοι που υπηρετούμε περίπου 350 εκατομμύρια Ευρωπαίους που χρησιμοποιούν το ευρώ καθημερινά

Θα μπορείτε με τα ευρώ που έχετε σήμερα στο πορτοφόλι σας να αγοράσετε αύριο τα ίδια πράγματα που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα; Μπορείτε να βασιστείτε στην τράπεζά σας τόσο στις καλές όσο και στις κακές εποχές; 4.000 άνθρωποι εργαζόμαστε στην ΕΚΤ για να εγγυηθούμε ότι η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ένα ηχηρό ναι!

Έχουμε τη βάση μας στην Φρανκφούρτη, καταγόμαστε όμως από όλα τα μέρη της Ευρώπης και μιλάμε 24 διαφορετικές γλώσσες. Συνεργαζόμαστε στενά με συναδέλφους από την κεντρική τράπεζα της χώρας σας, που είναι μέλος της ζώνης του ευρώ. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε δέκα τρόπους με τους οποίους το έργο μας σας αφορά.

Θέλουμε να μπορείτε να βασιστείτε στο πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε με τον μισθό σας. Το να μένει η αγοραστική δύναμή σας σταθερή βοηθά ταυτόχρονα την οικονομία και την απασχόληση.

1. Διαφυλάσσουμε την αξία των ευρώ σας

Δεν θέλουμε οι τιμές να αυξηθούν τόσο πολύ ώστε το χρήμα σας να χάσει απότομα την αξία του. Ούτε θέλουμε μια παρατεταμένη περίοδο πτώσης των τιμών επειδή τότε οι άνθρωποι καθυστερούν τις αγορές αγαθών, πράγμα που μπορεί να επιβραδύνει την οικονομία και να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας. Αν διατηρούμε τις τιμές σταθερές οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν ευκολότερα σχέδια για το μέλλον.

2. Το έργο μας στηρίζει την οικονομία και την απασχόληση

Χρησιμοποιούμε σειρά εργαλείων νομισματικής πολιτικής για να διατηρούμε τις τιμές σταθερές. Αυτή η σταθερότητα στηρίζει την οικονομία, τα εισοδήματα των ανθρώπων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα εργαλεία μας περιλαμβάνουν τον καθορισμό των βασικών επιτοκίων για την οικονομία, χορηγήσεις προς τις τράπεζες για να στηριχθεί η ροή των πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και την αγορά στοιχείων ενεργητικού για να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης σε όλα τα τμήματα της οικονομίας.

Θέλουμε να κάνετε τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις σας με εμπιστοσύνη, γι’ αυτό εποπτεύουμε τις τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

3. Εποπτεύουμε την τράπεζά σας

Για να βεβαιωθούμε ότι μπορείτε να εμπιστεύεστε τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, από το 2014 παρακολουθούμε πόσο εύρωστες και πόσο ανθεκτικές είναι και, αν διαπιστώσουμε προβλήματα, τους ζητούμε να τα επιλύσουν. Ενώ εποπτεύουμε οι ίδιοι τις μεγάλες τράπεζες, για την εποπτεία των μικρότερων τραπεζών συνεργαζόμαστε με τις εθνικές εποπτικές αρχές.

4. Παρακολουθούμε τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος

... για να διασφαλίσουμε ότι, ακόμη και σε περιόδους αναταραχής, οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να πραγματοποιούν και να λαμβάνουν πληρωμές και οι επενδυτές μπορούν να κάνουν συναλλαγές. Ένα ανθεκτικό σύστημα μπορεί να αντεπεξέλθει σε διαταραχές χωρίς να παρουσιάσει σημαντικές δυσλειτουργίες.

Εξασφαλίζουμε ότι μπορείτε να πραγματοποιείτε πληρωμές με ασφάλεια, είτε με μετρητά είτε με κάρτα ή διαδικτυακά.

5. Φτιάχνουμε τα τραπεζογραμμάτια ευρώ

Μπορείτε να εντοπίσετε ένα πλαστό τραπεζογραμμάτιο; Μαζί με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ θέσαμε σταδιακά σε κυκλοφορία νέα σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ τα τελευταία χρόνια, με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που κάνουν την παραχάραξη ακόμη δυσκολότερη.

6. Εξασφαλίζουμε ότι μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονικές πληρωμές με ασφάλεια

Όταν κάνετε πληρωμή σε ευρώ με κάρτα ή διαδικτυακά, διασφαλίζουμε την ορθή και αποδοτική διεκπεραίωσή της, είτε με τα δικά μας συστήματα είτε με συστήματα τα οποία επιβλέπουμε. Τα συστήματά μας είναι μεταξύ αυτών που επιτρέπουν στις τράπεζες να μεταφέρουν τα χρήματά σας σε ολόκληρη την ΕΕ μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Με γνώμονα τα χρήματά σας, εξετάζουμε νέες τεχνολογίες και την κυβερνοασφάλεια

7. Διερευνούμε τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία και την τεχνολογία blockchain

Πώς θα μπορούσαν τα «κρυπτονομίσματα» να επηρεάσουν τις τράπεζες και τα χρήματά σας; Πώς θα μπορούσαν οι νέες τεχνολογίες στις οποίες στηρίζονται, όπως η τεχνολογία blockchain, να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο όλοι κάνουμε πληρωμές; Αυτά τα θέματα εξετάζουν οι ομάδες μας για την καινοτομία.

8. Βοηθάμε την τράπεζά σας να είναι ανθεκτική σε κυβερνοεπιθέσεις

Για να προφυλάσσουμε τα χρήματά σας από το κυβερνοέγκλημα, συντονίζουμε τις προσπάθειες εντός της χρηματοπιστωτικής κοινότητας με σκοπό την προετοιμασία για την αντιμετώπιση κάθε κυβερνοαπειλής. Αυτό περιλαμβάνει δοκιμές της ανθεκτικότητας σε κυβερνοεπιθέσεις με τη βοήθεια «ηθικών χάκερ». Οι χάκερ προσπαθούν να εισβάλουν στα συστήματα των τραπεζών προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν αδυναμίες.

Είστε ο λόγος της ύπαρξής μας. Εργαζόμαστε για εσάς.

9. Είμαστε ανεξάρτητοι ώστε να μπορούμε να ενεργούμε προς το απόλυτο συμφέρον σας

Η ανεξαρτησία μας σημαίνει ότι δεν επηρεαζόμαστε από βραχυπρόθεσμες πολιτικές σκοπιμότητες. Αντιθέτως, επικεντρωνόμαστε στο τι είναι καλύτερο για την οικονομία μεσοπρόθεσμα, ώστε οι άνθρωποι που ζουν στη ζώνη του ευρώ να ωφελούνται από σταθερότητα.

10. Είμαστε υπόλογοι απέναντί σας

Οι πράξεις μας επηρεάζουν την καθημερινότητά σας – την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ – και ιδίως τις αποφάσεις σας να αποταμιεύσετε ή να επενδύσετε, να λάβετε ή να χορηγήσετε δάνεια. Για τον λόγο αυτό, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να σας παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειές μας και δεσμευόμαστε νομικά να λογοδοτούμε απέναντι στους αντιπροσώπους σας που έχετε εκλέξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μπορεί να είναι δύσκολο να επικοινωνήσετε μαζί μας, το ξέρουμε.

Θα θέλαμε όμως να συνομιλούμε μαζί σας πιο τακτικά. Εδώ θα βρείτε τη σελίδα με τα στοιχεία επικοινωνίας μας. Μπορείτε επίσης να συνδεθείτε μαζί μας στο Twitter, το LinkedIn και το Instagram. Επιπλέον, μπορείτε να έλθετε για ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών μας στη Φρανκφούρτη ή να ακολουθήσετε μια εικονική ξενάγηση από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου!