Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Τι είναι η νομισματική πολιτική;

10 Ιουλίου 2015 (επικαιροποιήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021)

Η νομισματική πολιτική αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες προκειμένου να επηρεάσουν το κόστος και τη διαθεσιμότητα του χρήματος σε μια οικονομία.

Στη ζώνη του ευρώ η πιο σημαντική απόφαση που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική πολιτική συνήθως αφορά τα βασικά επιτόκια. Οι αλλαγές που κάνει η ΕΚΤ στα βασικά επιτόκια επηρεάζουν με τη σειρά τους τα επιτόκια με τα οποία οι εμπορικές τράπεζες δανείζουν χρήμα στους πελάτες τους. Με άλλα λόγια, η απόφαση αυτή επηρεάζει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Στην περίπτωση της ΕΚΤ, ο στόχος της νομισματικής πολιτικής είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, δηλαδή η διατήρηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στη στήριξη των γενικών οικονομικών πολιτικών της ΕΕ που αποσκοπούν στην πλήρη απασχόληση και στην οικονομική ανάπτυξη.

Τα επιτόκιά μας είναι ένα μόνο από τα διάφορα μέσα που χρησιμοποιούμε για τη νομισματική πολιτική μας. Τα τελευταία χρόνια προσθέσαμε νέα μέσα στην εργαλειοθήκη μας ως απάντηση στις μεγάλες αλλαγές οι οποίες έχουν σημειωθεί στην οικονομία και έχουν καταστήσει το καθήκον μας για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών πιο δύσκολο.

Η επεξήγηση επικαιροποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 ώστε να αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης της στρατηγικής κατά την περίοδο 2020-21.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάθετε περισσότερα για σχετικά θέματα