Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kaj je denarna politika?

10. julij 2015 (zadnja sprememba: 25. avgust 2021)

Denarna politika se nanaša na tiste odločitve centralne banke, s katerimi ta vpliva na ceno in razpoložljivost denarja v gospodarstvu.

V euroobmočju se najpomembnejša odločitev, ki jo mora pri tem sprejeti Evropska centralna banka, običajno nanaša na ključne obrestne mere. Če spremeni slednje, to po drugi strani vpliva na obrestne mere, ki jih poslovne banke zaračunavajo svojim strankam za posojeni denar. Z drugimi besedami, njena odločitev vpliva na trošenje prebivalstva in podjetniške naložbe. Cilj denarne politike, ki jo izvaja ECB, je ohranjati stabilnost cen, tj. srednjeročno vzdrževati inflacijo na ravni 2%. S tem ECB hkrati podpira splošne ekonomske politike v Evropski uniji, katerih cilj je polna zaposlenost in gospodarska rast.

Obrestne mere so samo eden od številnih instrumentov, ki jih uporabljamo pri izvajanju denarne politike. V zadnjih letih smo v našo orodjarno dodali nove instrumente, da bi se odzvali na velike spremembe v gospodarstvu, zaradi katerih je naša naloga ohranjanja cenovne stabilnosti postala zahtevnejša.

Posodobljeno avgusta 2021, da se upoštevajo rezultati pregleda strategije v obdobju 2020–2021.

VEČ O DENARNI POLITIKI