Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Što je monetarna politika?

10. srpnja 2015. (posuvremenjeno 25. kolovoza 2021.)

Monetarnu politiku čine odluke koje središnje banke donose kako bi utjecale na cijenu i dostupnost novca u gospodarstvu.

Kada je riječ o europodručju, najvažnija se takva odluka Europske središnje banke obično odnosi na ključne kamatne stope. Svaka promjena tih stopa utječe na kamatne stope po kojima poslovne banke obračunavaju kamate na pozajmljeni novac. Drugim riječima, ta odluka utječe na osobnu potrošnju i poslovna ulaganja. Cilj je monetarne politike ESB‑a održavanje stabilnosti cijena, odnosno održavanje inflacije na razini od 2 % u srednjoročnom razdoblju. ESB time podupire opće gospodarske politike EU‑a, čiji su ciljevi puna zaposlenost i gospodarski rast.

Naše kamatne stope jedan su od instrumenata kojima se služimo u monetarnoj politici. Svojem instrumentariju posljednjih smo godina dodali nove instrumente zbog velikih promjena u gospodarstvu koje su otežale održavanje stabilnosti cijena.

Posuvremenjeno u kolovozu 2021. u skladu s ishodom preispitivanja strategije u 2020. i 2021.

DOZNAJTE VIŠE O MONETARNOJ POLITICI