Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Buduće novčanice

Nakon 20 godina vrijeme je da preispitamo izgled novčanica kako bismo ih približili Europljanima u svim dobnim i društvenim skupinama.

predsjednica ESB‑a Christine Lagarde

Prve euronovčanice uvedene su 1. siječnja 2002. 

Otad je prošlo više od 20 godina i pripremamo se za novu seriju novčanica. Odluka o tome kada će se uvesti nova serija donijet će se u kasnijoj fazi postupka. Svoj doprinos redizajniranju euronovčanica dat će javnost i stručnjaci, a konačnu odluku o novoj temi i dizajnu donijet će Upravno vijeće ESB‑a. 

U najužem izboru još dvije teme budućih euronovčanica

Upravno vijeće ESB-a odlučilo je 29. studenoga 2023. da će se u sljedećoj fazi postupka redizajniranja euronovčanica razmatrati samo dvije teme: »Europska kultura« i »Rijeke i ptice«. Odluka se zasniva na mišljenjima stanovnika europodručja.

Više o sljedećim koracima

Slušamo predstavnike javnosti

Tijekom ljeta 2023. proveli smo dvije ankete kako bismo ispitali mišljenje javnosti u vezi sa sedam tema koje je Upravno vijeće uvrstilo u uži izbor.

Izvješće

Postupak redizajniranja

U prosincu 2021. najavili smo redizajniranje euronovčanica. Pogledajte od kojih se faza sastoji postupak redizajniranja i doznajte kako mu možete pridonijeti prije nego što se donese konačna odluka.

Više

Zašto nam trebaju nove novčanice?

Razvijamo nove novčanice kako bi bile još sigurnije, učinkovitije i održivije.

Gotovinska strategija Eurosustava

Sve stranice u ovom odjeljku