Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Rukovanje gotovinom

Provjera autentičnosti i prikladnosti euronovčanica te njihovo vraćanje u optjecaj

Mogućnost vraćanja euronovčanica u optjecaj omogućuje bankama i drugima koji rukuju gotovinom djelotvornije i troškovno učinkovitije sudjelovanje u lancu opskrbe gotovinom. Radi osiguranja integriteta novčanica Europska središnja banka (ESB) donijela je Odluku ESB/2010/14 o provjeri autentičnosti i prikladnosti euronovčanica te njihovu vraćanju u optjecaj.

Odluka ESB/2010/14 stupila je na snagu 1. siječnja 2011. i zamijenila »Okvir za otkrivanje krivotvorina i sortiranje prema prikladnosti od strane kreditnih institucija i drugih osoba koje profesionalno rukuju gotovinom«. Izmijenjena je Odlukom ESB/2012/19 od 7. rujna 2012. radi proširenja njezina opsega na provjeru autentičnosti i prikladnosti te vraćanje u optjecaj nove serije euronovčanica i radi pojašnjenja nekoliko zahtjeva pa Odlukom ESB/2019/39 od 5. prosinca 2019. kako bi se omogućila ponovna obrada novčanica čija autentičnost nije jasno potvrđena i uvela nova kategorija uređaja za obradu novčanica.
Više

Uređaji za provjeru autentičnosti

ESB objavljuje informacije o testiranim uređajima za otkrivanje krivotvorina kako bi korisnicima novčanica pomogao da odaberu onaj koji najbolje odgovara njihovim potrebama.
Više

Vlasnicima i operaterima uređaja za provjeru autentičnosti savjetuje se pravovremeno poduzimanje koraka za prilagodbu uređaja novčanicama serije Europa prije datuma njihovog izdavanja te im se savjetuje da se po potrebi povežu s dobavljačima uređaja. Osim toga, tijekom nabave uređaja za provjeru autentičnosti, klijentima se savjetuje da provjere mogu li se uređaji na jednostavan način prilagoditi za obradu novčanica iz serije Europa.

Sve stranice u ovom odjeljku