Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Rahankäsittely

Eurosetelien aitouden ja kunnon tarkastaminen sekä kiertoon palauttaminen

Pankit ja muut rahaa käsittelevät laitokset voivat palauttaa seteleitä kiertoon, minkä ansiosta ne pystyvät huolehtimaan käteisen tarjonnasta tehokkaammin ja taloudellisemmin. Euroopan keskuspankin päätös eurosetelien aitouden ja kunnon tarkastamisesta sekä kiertoon palauttamisesta (EKP/2010/14) auttaa varmistamaan eurosetelien luotettavuuden.

Päätöstä EKP/2010/14 alettiin soveltaa 1.1.2011, ja se korvasi vanhan toimintamallin setelien kiertoon palauttamista varten (”Toimintamalli väärennösten havaitsemista ja seteleiden laatuun perustuvaa lajittelua varten luottolaitoksille ja muille rahaa ammattimaisesti käsitteleville laitoksille”). Sitä on sittemmin muutettu 7.9.2012 annetulla päätöksellä EKP/2012/19, jolla aitouden ja kunnon tarkastamista sekä kiertoon palauttamista koskevat säännökset ulotettiin koskemaan myös uusien sarjojen euroseteleitä ja jolla selvennettiin tiettyjä vaatimuksia, sekä 5.12.2019 annetulla päätöksellä EKP/2019/39, jolla mahdollistettiin seteleiden käsittely, vaikkei niitä olisi selvästi todettu aidoiksi, ja lisättiin uusi setelinkäsittelylaitteiden ryhmä.
lue lisää

Aitouden tarkastuslaitteet

EKP julkaisee tietoa testatuista aitouden tarkastuslaitteista, jotta setelien käyttäjät voivat valita tarpeitaan parhaiten vastaavan laitteen.
lue lisää

Aitouden tarkastuslaitteiden omistajien ja käyttäjien kannattaa (tarvittaessa yhteistyössä laitetoimittajan kanssa) huolehtia sitä, että laitteet päivitetään hyvissä ajoin ennen uusien toisen sarjan eurosetelien käyttöönottoa, jotta ne tunnistavat uudet setelit alusta lähtien. Laitteita hankittaessa on syytä varmistaa, että ne voidaan helposti päivittää tunnistamaan kaikki toisen sarjan eurosetelit.

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut