European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

2 euron erikoisrahat

Erikoisrahat ovat laillisia maksuvälineitä kaikkialla euroalueella.

Kukin euroalueen maa voi laskea liikkeeseen kaksi erikoisrahaa vuodessa. Erikoisrahoilla on samat tekniset ominaisuudet ja sama yhteinen puoli kuin tavanomaisilla 2 euron kolikoilla. Erikoisrahojen kansallisella puolella on kuitenkin erityinen kuva-aihe, joka eroaa tavanomaisten eurorahojen kuva-aiheista. Erikoisrahoja saa tehdä ainoastaan 2 euron kolikoista.

Erikoisrahat ovat laillisia maksuvälineitä kaikkialla euroalueella. Niitä voi siis käyttää kuten tavanomaisiakin eurokolikoita, ja maksun saaja on velvollinen ottamaan ne vastaan.

Useimmilla erikoisrahoilla juhlistetaan historiallisten tapahtumien vuosipäiviä tai kulttuurisesti merkittäviä uudempia tapahtumia. Ensimmäisen 2 euron erikoisrahan julkaisi Kreikka, ja sillä juhlistettiin Ateenan vuoden 2004 olympialaisia.

Kolikoiden ulkoasun suunnittelu ja liikkeeseenlasku kuuluvat euroalueen maiden omaan toimivaltaan. EKP:n tehtävänä on hyväksyä yksittäisten maiden liikkeeseen laskemien erikoisrahojen ja muiden kolikoiden enimmäismäärä.

Kaikkien euroalueen maiden yhdessä liikkeeseen laskemat kolikot

Tähän mennessä euroalueen maat ovat laskeneet yhdessä liikkeeseen viisi erikoisrahaa.

  1. Ensimmäisellä juhlistettiin Rooman sopimuksen 50-vuotispäivää maaliskuussa 2007.
  2. Toisella juhlistettiin talous- ja rahaliiton 10-vuotispäivää tammikuussa 2009.
  3. Kolmannella juhlistettiin eurosetelien ja ‑kolikoiden käyttöönoton kymmenvuotispäivää tammikuussa 2012.
  4. Neljännellä juhlistettiin Euroopan unionin lipun 30-vuotispäivää elokuussa 2015.
  5. Viidennellä juhlistettiin Erasmus-ohjelman 35-vuotispäivää heinäkuussa 2022.

Kukin euroalueen maa voi yleensä laskea liikkeeseen ainoastaan kaksi 2 euron erikoisrahaa vuodessa. Poikkeustapauksissa maat voivat kuitenkin laskea yhdessä liikkeeseen myös kolmannen erikoisrahan, jolla juhlistetaan jotakin koko Euroopan kannalta tärkeää tapahtumaa.

Näiden kolikoiden kansallisella puolella on yhteinen kuva-aihe, jossa on liikkeeseenlaskijamaan ja juhlistettavan tapahtuman nimi maan omalla kielellä.

2 euron erikoisrahojen tietojen päivittäminen verkkosivuilla

Eurokolikot kuuluvat kansalliseen toimivaltaan, toisin kuin setelit, jotka kuuluvat EKP:n toimivaltaan.

Kun jokin euroalueen maa aikoo laskea liikkeeseen 2 euron erikoisrahan, sen on ilmoitettava hyvissä ajoin suunnitelmistaan Euroopan komissiolle (ei EKP:lle). Komissio julkaisee tiedon Euroopan unionin virallisessa lehdessä (C-sarja).

EKP päivittää eurokolikoita koskevat tiedot verkkosivuillaan EU:n monikielisen virallisen lehden perusteella. Tiedottaminen, kääntäminen 23 kielelle ja julkaiseminen vievät oman aikansa. EKP:n verkkosivujen kolikko-osiota ei siksi aina pystytä päivittämään aivan niin nopeasti kuin käyttäjät toivoisivat.

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut