Hallinto ja valvonta
EKP:n hallinto ja sisäinen valvonta ovat pitkälti päätöksentekoelinten käsissä, mutta lisäksi niistä kantaa huolta erillinen tarkastuskomitea ja lain mukaan toimintaa seuraavat myös ulkopuoliset tarkastajat.
EKP:n ja eurojärjestelmän hallinnon ja valvonnan vahvistamiseksi on perustettu korkean tason tarkastuskomitea. Se avustaa EKP:n neuvostoa kysymyksissä, jotka koskevat
- taloudellisten tietojen eheyttä
- sisäisen valvonnan seurantaa
- lakien, määräysten ja menettelytapaohjeiden noudattamista
- tarkastusten toteuttamista.
Tietoa tarkastuskomitean tehtävästä on komitean mandaatissa.
Tarkastuskomitean puheenjohtajana toimii Yannis Stournaras. Komitean muut jäsenet ovat Pervenche Berès, Luis de Guindos, Ardo Hansson ja Klaas Knot.
Eurojärjestelmän/EKPJ:n ja yhteisen valvontamekanismin sisäisen tarkastuksen toimintaperiaatteiden mukaan sisäisen tarkastuksen komitean on tarkoitus olla avuksi eurojärjestelmän/EKPJ:n ja yhteisen valvontamekanismin tavoitteiden saavuttamisessa. Se tarjoaa riippumattomia ja puolueettomia arviointi- ja neuvontapalveluja, joiden pohjalta eurojärjestelmän/EKPJ:n ja pankkivalvonnan tehtäviä ja toimintaa voidaan kehittää.
Sisäisen tarkastuksen komitea raportoi EKP:n päätöksentekoelimille. Se vastaa eurojärjestelmän/EKPJ:n ja valvontamekanismin tarkastussuunnitelman laatimisesta ja toteutuksesta. Lisäksi se laatii tarkastustoimissa käytettävät yhteiset standardit.
EKPJ:n perussäännön mukaan ulkopuolisina valvojina ovat
- ulkopuoliset tilintarkastajat
- Euroopan tilintarkastustuomioistuin.
Ulkopuoliset tilintarkastajat tarkastavat EKP:n tilinpäätöksen (EKPJ:n perussäännön artikla 27.1). Euroopan tilintarkastustuomioistuin tarkastaa EKP:n hallinnon tehokkuuden (artikla 27.2).
EKPJ:n/EKP:n perussäännön artiklan 27.1 mukaista ulkopuolisten tilintarkastajien valintaa ja mandaattia koskevat hyvät käytännöt (hyväksytty EKP:n neuvostossa 10.3.2017)
Ulkopuolisten tilintarkastajien tilintarkastuskertomukset julkaistaan osana EKP:n vuosikertomusta.
Euroopan tilintarkastustuomioistuimen raportit ja EKP:n vastaukset:
- Euroopan keskuspankin hiilijalanjäljen hallinnointia koskeva Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tarkastuskertomus sekä Euroopan keskuspankin vastaukset, 28.4.2014
- Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Euroopan keskuspankin riskienhallinnan tarkastuksesta tilikaudelta 2010 sekä Euroopan keskuspankin vastaukset, 4.6.2012
- Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikaudelta 2009 sekä Euroopan keskuspankin vastaukset, 29.1.2011
- Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikaudelta 2008 sekä Euroopan keskuspankin vastaukset, 18.6.2010
- Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikaudelta 2007 sekä Euroopan keskuspankin vastaukset, 9.2.2010
- Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikaudelta 2006 sekä Euroopan keskuspankin vastaukset, 4.9.2009
- Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikaudelta 2005 sekä Euroopan keskuspankin vastaukset. Euroopan unionin virallinen lehti (EUVL), C 313, 21.12.2007
- Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikaudelta 2004 sekä Euroopan keskuspankin vastaukset, 5.5.2006
- Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikaudelta 2003 sekä Euroopan keskuspankin vastaukset, 15.10.2004
- Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikauden 2002 osalta sekä Euroopan keskuspankin vastaukset, Euroopan unionin virallinen lehti (EUVL) C 45, 20.2.2004
- Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikauden 2001 osalta sekä Euroopan keskuspankin vastaukset, Euroopan unionin virallinen lehti (EUVL) C 259, 25.10.2002
- Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikaudelta 2000 sekä Euroopan keskuspankin vastaukset, Euroopan unionin virallinen lehti (EUVL) C 341, 4.12.2001
Sisäinen tarkastus
Sisäisen tarkastuksen osasto toimii suoraan EKP:n johtokunnan alaisuudessa. Sisäisen tarkastuksen osaston toimivaltuudet on määritelty EKP:n sisäisen tarkastuksen toimintaperiaatteissa, jotka EKP:n johtokunta on hyväksynyt.
Toimintaperiaatteet perustuvat kansainvälisiin ammattistandardeihin, erityisesti IIA:n (Institute of Internal Auditors) standardeihin.
Sisäisen valvonnan rakenne
EKP:n johtokunta valvoo riskienhallintaa.
Jokainen organisaatioyksikkö (ryhmä, toimisto, osasto ja pääosasto) vastaa pääasiassa itse riskienhallinnastaan sekä toimintansa tehokkuudesta.
Sääntöjen noudattamista valvoo yleisemmin erillinen compliance- ja hallintotapayksikkö, ja myös esimerkiksi operatiivisten ja taloudellisten riskien hallintaa seuraavat omat yksiköt.
Sisäisen tarkastuksen osasto toimii riippumattomana ja puolueettomana neuvonantajana ja pyrkii parantamaan EKP:n toimintaa. Lisäksi EKP:n tarkastuskomitea vahvistaa hallintoa ja valvontaa EKP:ssä (ks. edellä).
Eettiset säännöt
EKP on Euroopan unionin toimielin, eli sen tehtävänä on palvella yhteistä etua. EKP:n eettisillä säännöillä halutaan varmistaa, että EKP:n tehtävät suoritetaan mahdollisimman luotettavasti ja riippumattomasti, pätevästi, tehokkaasti ja avoimesti. On EKP:n uskottavuuden kannalta tärkeää, että eettisiin sääntöihin kirjattuja periaatteita noudatetaan ja kansalaiset voivat luottaa EKP:n johtoon ja toimintaan.
Henkilöstösääntöihin kirjatut koko henkilöstöä koskevat eettiset säännöt päivitettiin 3.12.2014 yhteisen pankkivalvonnan alkaessa. Päivitetyt säännöt tulivat voimaan 1.1.2015. Valvontaelimen jäsenillä oli alkuvaiheessa erilliset menettelytapaohjeet.
Sittemmin kaikille EKP:n päätöksentekoelinten ja muun ylimmän johdon jäsenille on laadittu yhteiset menettelytapaohjeet, jotka tulivat voimaan 1.1.2019. Tammikuussa 2023 tuli voimaan menettelytapaohjeiden päivitetty versio, jossa on tiukennettu yksityisiä rahoitustoimia koskevia sääntöjä.
- EKP:n eettiset säännöt, EUVL C 375, 6.11.2020, s. 25
- EKP:n ylimmän johdon jäsenten menettelytapaohjeet 2022/C478/03, EUVL C 478, 16.12.2022, s. 3
Eettiset säännöt käytännössä
Yhteisen valvontamekanismin perustamisen jälkeen hyvän hallintotavan merkitys on entisestään kasvanut EKP:ssä. EKP:n neuvosto vahvisti hallintojärjestelmää 17.12.2014 perustamalla eettisen komitean hoitamaan eettisten asiain neuvonantajan tehtäviä, jotka perustuvat EKP:n neuvoston jäsenten menettelytapaohjeisiin ja Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsenten eettisiin lisäohjeisiin.
Eettisen komitean päätehtävänä on antaa EKP:n päätöksenteossa mukana olevien elinten jäsenille pyynnöstä neuvoja eettisissä kysymyksissä.
Euroopan keskuspankin päätös (EKP/2014/59) eettisen komitean perustamisesta ja sen työjärjestyksestäEKP:n johtokunta on sitoutunut varmistamaan, että EKP:n toiminta on luotettavaa ja riippumatonta ja että siinä noudatetaan tiukkoja eettisiä vaatimuksia. Johtokunnan perustaman compliance- ja hallintotapayksikön toiminnan alkaessa tulivat voimaan muutetut henkilöstösäännöt. Yksikkö vastaa muun muassa henkilöstöä koskevista tehtävistä, jotka aiemmin kuuluivat eettisten asiain neuvonantajalle.
Riippumaton yksikkö auttaa johtokuntaa pitämään EKP:n luotettavana, vaalii EKP:n mainetta ja huolehtii siitä, että toiminnasta kerrotaan avoimesti ja henkilöstö on perillä eettisistä säännöistä ja osaa noudattaa niitä.
Budjettivalta
EKP:ssä budjettivaltaa käyttää EKP:n neuvosto, joka hyväksyy talousarvion johtokunnan ehdotuksesta. Talousarvioon liittyvissä asioissa EKP:n neuvostoa avustaa budjettikomitea.
Tietosuojavastaava
Tietosuojavastaava varmistaa, että EKP:ssä toimitaan asetuksen (EU) 2018/1725 mukaisesti, ja opastaa rekisterinpitäjiä ja henkilötietojen käsittelijöitä. Tietosuojavastaava raportoi johtokunnalle ja suorittaa tehtävänsä riippumattomasti. Hänen tehtävänsä ja toimivaltuutensa on määritelty tarkemmin päätöksessä (EU) 2020/655.
Petostentorjunta EU:ssa
Vuonna 1999 Euroopan parlamentti ja EU:n neuvosto antoivat asetuksen (EY) N:o 1073/1999 Euroopan petostentorjuntaviraston suorittamista tutkimuksista (ns. OLAF-asetus). Tarkoituksena oli tehostaa petosten, korruption ja muun unionin taloudellisia etuja vahingoittavan laittoman toiminnan torjuntaa. Asetuksen nojalla virasto voi suorittaa tutkimuksia EU:n toimielimissä ja muissa elimissä.
Petostentorjunta EKP:ssä
EKP:n neuvosto teki 3.6.2004 päätöksen EKP/2004/11 OLAFin suorittamiin tutkimuksiin sovellettavista säännöistä. Päätös tuli voimaan 1.7.2004. Sitä on sittemmin täydennetty 16.6.2016 sovituilla Euroopan keskuspankin ja Euroopan petostentorjuntaviraston välisillä hallinnollisilla järjestelyillä, joilla tehostetaan EKP:n ja OLAFin yhteistyötä.
Aiemmat järjestelyt
Vaikka petosten torjuminen vaati EKP:n neuvostonkin mielestä voimakkaita toimia, se katsoi vuonna 1999, että EKP:n riippumaton asema ja lakisääteiset tehtävät estivät sitä soveltamasta OLAF-asetusta. Sen vuoksi EKP teki petosten torjunnasta 7.10.1999 erillispäätöksen (EKP/1999/5). Päätöksellä luotiin kattava petostentorjuntaohjelma, jossa ylimpänä valvontaelimenä toimi itsenäinen petostentorjuntakomitea.
Euroopan komissio kyseenalaisti Alankomaiden, Euroopan parlamentin ja EU:n neuvoston tukemana EKP:n kannan (Asia C-11/00), ja 10.7.2003 Euroopan yhteisöjen tuomioistuin kumosi EKP:n päätöksen EKP/1999/5.
Tuomioistuimen yksimielisen päätöksen mukaan EKP on osa ”yhteisön järjestelmää”. Päätöksessä myös todettiin lainsäätäjien pyrkivän varmistamaan, että EKP voi hoitaa riippumattomasti niitä tehtäviä, jotka sille on annettu. Tuomioistuimen mielestä EKP:n riippumaton asema ei kuitenkaan tarkoita, että EKP olisi täysin erillään Euroopan yhteisöstä ja kaikkien yhteisön oikeuden säännösten soveltamisalan ulkopuolella. Tässä suhteessa tuomioistuimen kanta vastasi EKP:n näkemystä. OLAF-asetuksen soveltaminen ei siis vaikuttane EKP:n tehtävien riippumattomaan suorittamiseen.
Euroopan keskuspankin petostentorjuntakomitea julkaisi toimintansa aikana seuraavat toimintakertomukset:
- Euroopan keskuspankin petostentorjuntakomitean toimintakertomus ajalta maaliskuu 2002 – tammikuu 2003, toukokuu 2003
- Euroopan keskuspankin petostentorjuntakomitean toimintakertomus ajalta tammikuu 2001 – helmikuu 2002, toukokuu 2002
- Euroopan keskuspankin vastaus petostentorjuntakomitean toimintakertomukseen, toukokuu 2002
- Vuosikertomus Euroopan keskuspankin petostentorjuntakomitean toiminnasta tammikuun 2000 ja tammikuun 2001 väliseltä ajalta, 26.1.2001
- Liite 1: EKP:n entisen petostentorjuntakomitean menettelysäännöt (englanniksi)
- Liite 2: EKP:n päätös petostentorjunnasta