Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Tunne eurosetelit

Setelien kuvitukseksi valittiin siltoja, porttikäytäviä ja ikkunoita niiden symboliarvon vuoksi.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde

Alkuperäinen eurosetelisarja

Eurosetelit tulivat käyttöön vuonna 2002. Alun perin liikkeeseen laskettiin 5 euron, 10 euron, 20 euron, 50 euron, 100 euron, 200 euron ja 500 euron seteleitä. Vanhoja seteleitä voi edelleen käyttää maksamiseen, mutta niitä näkee yhä vähemmän, sillä 2010-luvulla seteleitä uudistettiin. Ensimmäinen sarja poistuu vähitellen käytöstä.

Toinen setelisarja

Euroseteleistä tehtiin 2010-luvulla entistä kestävämpiä. Toisen eurosetelisarjan seteleihin kehitettiin myös uusia turvatekijöitä. Seteleistä aiheutuu vähemmän kustannuksia ja niiden ympäristöjalanjälki on pienempi, kun ne pysyvät käytössä pitkän aikaa.

Toista eurosetelisarjaa päätettiin kutsua Europa-sarjaksi, sillä turvatekijöissä on kuva mytologisesta henkilöstä, jonka mukaan maanosamme on nimetty. Toisessa sarjassa on enää 5 euron, 10 euron, 20 euron, 50 euron, 100 euron ja 200 euron seteleitä. Ne otettiin vähitellen käyttöön vuosina 2013–2019.

Europa-sarjassa ei enää ole mukana 500 euron seteleitä. Vanhat 500 euron setelit säilyttävät arvonsa, mutta niitä ei ole laskettu liikkeeseen enää huhtikuun 2019 jälkeen. Niitä otetaan vastaan euroalueen maiden keskuspankeissa.

Europa-sarjan esittelyvideo

Setelien ulkoasu

Kaikki eurosetelit

Setelisivuillamme voi vertailla eri euroseteleitä ja oppia tunnistamaan ne monesta ei kulmasta.

Eurosetelit lähikuvassa

Paljon yksityiskohtia

Ensimmäisten eurosetelisarjojen teemana ovat Euroopan aikakaudet ja tyylit, ja kuvitukseksi on suunniteltu rakenteita, jotka edustavat mahdollisimman hyvin eri aikakausien tyylejä. Seteleissä on lisäksi monenlaisia yksityiskohtia, joista voi esimerkiksi päätellä, missä mikin seteli on painettu.

Ensimmäisten setelisarjojen kuvitus

Setelien turvatekijät

Eurosetelin aitous on helppo varmistaa tunnustelemalla seteliä ja katsomalla sitä valoa vasten. Osa turvatekijöistä erottuu parhaiten, kun seteliä kallistelee.

Aitouden tarkastaminen

Keräämme palautetta

Eurosetelit käytössä

Kiinnitämme paljon huomiota käytössä olevien setelien laatuun. Kartoitamme verkkokyselyssä käyttäjien kokemuksia.

Kysely eurosetelien laadusta

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut