Tilivelvollisuus
On tärkeää, että parlamentin edustajat kertovat meille kansalaisia askarruttavista asioista ja ovat mukana selventämässä toimintamme taustoja.
EKP on riippumaton toimielin ja päättää oman harkintansa mukaan, miten se käyttää välineitään tehtäviensä ja mandaattinsa täyttämiseksi. Tilivelvollisuus on tämän riippumattomuuden välttämätön vastinpari.
EKP on tilivelvollinen toimistaan Euroopan parlamentille, joka on EU:n kansalaisten valitsemista edustajista muodostuva elin.
EKP kertoo päätöksistään ja niiden perusteluista EU:n kansalaisille ja heitä edustavalle Euroopan parlamentille monien eri kanavien kautta.
Tilivelvollisuuden täyttäminen
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen artiklan 284 kohdan 3 mukaan EKP on tilivelvollinen ensisijaisesti Euroopan parlamentille, joka edustaa EU:n kansalaisia. EKP:n täytyy kuitenkin raportoida toiminnastaan säännöllisesti myös EU:n neuvostolle, joka edustaa EU:n kaikkia jäsenvaltioita. Raportointivelvollisuus on kirjattu myös Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) ja EKP:n perussääntöön.
Perussäännön artikla 15.3EKP on vuosien mittaan vahvistanut ja laajentanut tilivelvollisuusjärjestelyjä jopa perussopimuksen vaatimuksia kattavammiksi.
Avainasemassa on EKP:n ja Euroopan parlamentin välinen vuoropuhelu. EKP siis kertoo tarkasti toimiensa ja linjaustensa perusteluista EU:n kansalaisten edustajille ja kuuntelee heidän kysymyksiään. Näin EU:n kansalaiset ja heidän edustajansa pystyvät arvioimaan, miten EKP täyttää perussopimuksen artiklan 127 kohdassa 1 asetetun ensisijaisen tavoitteensa, joka on hintavakauden ylläpitäminen.
Keskinäistä ymmärrystä ja tehokasta yhteistyötä
Keskinäisen ymmärryksen ja tehokkaan yhteistyön edistämiseksi EKP ja Euroopan parlamentti käyvät kirjeitse keskustelua, jolla selkeytetään keskuspankkitoimintaan liittyvää tilivelvollisuutta.
Pankkivalvontaan liittyvä tilivelvollisuus
EKP:n pankkivalvontatehtäviin liittyvästä tilivelvollisuudesta on säädetty erikseen yhteisen valvontamekanismin (YVM) perustana olevassa asetuksessa.
Tilivelvollisuuden täyttämisen käytännön järjestelyt on kirjattu
- Euroopan parlamentin ja EKP:n väliseen toimielinten sopimukseen
- EU:n neuvoston ja EKP:n väliseen yhteistyöpöytäkirjaan.
KATSO MYÖS
Lisätietoa
Mitkä ovat EKP:n tärkeimmät tehtävät?
EKP:n tehtävätSuhteet eurooppalaisiin instituutioihin
Eurooppalainen yhteistyö