Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Euroopan keskuspankki

Pidämme hinnat vakaina ja valvomme pankkien luotettavuutta

Euroopan keskuspankki (EKP) pitää euroalueen hinnat vakaina, jotta samalla rahalla saa jatkossakin suunnilleen yhtä paljon tavaroita ja palveluja kuin nyt.

EKP myös valvoo, että euroalueen pankit ovat vakavaraisia ja luotettavia. Näin voidaan varmistaa, että pankkeihin talletetut rahat ovat turvassa.

Pidämme inflaation kurissa

EKP on euroalueen maiden yhteinen keskuspankki. Päätehtävämme on ylläpitää hintavakautta eli varmistaa, että inflaatio pysyy hitaana, vakaana ja ennustettavana. Siten ihmisten on helpompi suunnitella säästämistä ja hankintojaan.

Lue lisää EKP:n rahapolitiikasta

Valvomme euroalueen pankkeja

Pankkivalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että pankit ovat vakavaraisia ja rahat ovat niissä turvassa vaikeinakin aikoina. Kaikkien euroalueen maiden pankkeja valvotaan samalla tavalla.

Tutustu EKP:n pankkivalvontaan

Koordinoimme eurosetelien valmistusta ja jakelua

EKP huolehtii siitä, että eurosetelit kestävät käyttöä ja niitä on hankala väärentää. Tuemme uuden seteliteknologian tutkimus- ja kehittämistyötä ja koordinoimme eurosetelien valmistusta ja jakelua.

Tutustu euroseteleihin

Varmistamme rahoitusmarkkinoiden rakenteiden toimivuuden

Sähköiseen maksamiseen tarvitaan rakenteita, joiden avulla rahat siirtyvät lähettäjältä vastaanottajalle digitaalisesti. EKP edistää markkinoiden infrastruktuurin toimintaa, jotta rahojen siirtäminen on helppoa maiden sisällä ja niiden välillä.

Tutustu maksamiseen euroalueella

Edistämme rahoitusjärjestelmän vakautta

Esimerkiksi asuntomarkkinoiden hintakuplat voivat horjuttaa rahoitusjärjestelmän vakautta. EKP seuraa riskien kehitystä ja antaa suosituksia niiden vähentämiseksi, jotta euroalueella voidaan tehdä sijoituksia luottavaisin mielin.

Lue lisää rahoitusvakaudesta

Historiaa

Yhteinen raha ja yhteinen pankkivalvonta ovat tiivistäneet euroalueen maiden välisiä yhteyksiä.

Lue lisää euroalueen historiasta

Tutustu lähemmin EKP:n toimintaan

Päätöksenteko

EKP:n tärkeimmät päätökset tekee EKP:n neuvosto. Se päättää muun muassa EKP:n ohjauskoroista ja rahapoliittisista toimista.

Päätöksenteko ja äänioikeuksien kierto
EKP:n päärakennus

EKP sijaitsee Frankfurt am Mainissa, Saksassa. Marras­kuussa 2014 valmistuneessa pää­rakennuksessa kohtaavat vanha ja uusi arkkitehtuuri.

Tutustu päärakennukseen
Oheistietoa

Oheistietosivuilla kerrotaan yleistajuisesti EKP:n tehtävistä ja toiminnasta.

Yleistajuista oheistietoa

Tietoa EKP:stä

Mitä EKP tekee? Mitä on inflaatio? Miksi hintavakaus on tärkeää? Lyhyellä videolla vastataan näihin ja moniin muihinkin tärkeisiin kysymyksiin.

Ota yhteyttä

Onko sinulla kysyttävää EKP:stä ja sen toiminnasta? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.

TUTUSTU VERKKOSIVUSTOON

Lue lisää toiminnastamme

Vieraile EKP:ssä

EKP:n vierailijakeskuksessa Frankfurt am Mainissa järjestetään monenlaisia luentoja ja esittelykierroksia. Vierailijakeskuksen sivuilla voi tehdä myös virtuaalivierailun EKP:hen.

Tervetuloa EKP:hen

Osallistu nuorisotapahtumiin

EKP:n päätökset vaikuttavat nuortenkin arkeen. EKP järjestää eri puolilla Eurooppaa tapahtumia, joissa nuoret saavat äänensä kuuluviin.

Tapahtumia

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut