Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Perustelut

Uusi maksutapa setelien ja kolikoiden rinnalle


Sähköiset maksutavat yleistyvät euroalueella.

Olisi kuitenkin toivottavaa, että maksuissa käytettäisiin jatkossakin julkisen sektorin takaamaa rahaa, joten EU:ssa harkitaan nyt, pitäisikö eurosta ottaa käyttöön myös sähköinen versio.

Digitaalinen euro tulisi käyttöön eurosetelien ja ‑kolikoiden rinnalla, ja sekin hyväksyttäisiin maksuvälineenä kaikkialla euroalueella.

Finanssiala muuttuu

Rahaa on monenlaista

Tietokoneiden ja ‑järjestelmien rooli on kasvanut monilla elämänalueilla. Rahakin on nykyisin virtuaalista. Setelit ja kolikot eivät kuitenkaan ole menettäneet merkitystään. Niistä halutaan pitää kiinni. Yhteisen rahan halutaan silti pysyvän ajanmukaisena, sillä digitaalisen euron avulla voitaisiin tehdä sähköisestä maksamisesta helpompaa ja turvallisempaa kaikille euroalueen asukkaille.

Käytännöllinen ratkaisu

Digitaalisilla euroilla voisi maksaa kaikkialla euroalueella turvallisesti ja kätevästi, ilman ylimääräisiä kustannuksia.

Merkitys Euroopalle

Sähköisen maksamisen ei haluta jäävän euroalueella ulkopuolisten palveluntarjoajien varaan. Digitaalisen euron myötä olisi yhä helpompaa tarjota maksupalveluja kaikissa euroalueen maissa, uusia palveluja kannattaisi kehittää ja alalle syntyisi lisää kilpailua.

Sähköistä keskuspankkirahaa

Keskuspankki­rahan taustalla on julkinen sektori

Keskuspankin liikkeeseen laskemat eurosetelit ja ‑kolikot ovat keskuspankkirahaa, eli niiden taustalla on julkinen sektori.

Toistaiseksi yksityishenkilöt eivät ole voineet saada keskuspankki­rahaa käyttöönsä sähköisessä muodossa.

Myös yksityisellä sektorilla syntyy käyttörahaa

Liikepankeissa tileillä olevien talletusten ja pankkilainojen taustalla on yksityinen sektori. Yksityishenkilöiden kortti- ja verkkomaksuissaan käyttämä raha ei siis nykyisin ole keskuspankki­rahaa.

Digitaalinen euro muuttaisi tilannetta

Jos eurosta laskettaisiin liikkeeseen sähköinen versio, se olisi keskuspankki­rahaa samalla tavoin kuin eurosetelit ja ‑kolikot.

Sähköisissäkin maksuissa käytettävän rahan taustalla olisi julkinen sektori. Maksut hoituisivat entistäkin helpommin ja turvallisemmin.

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut