Väärentämisen torjunta

Eurosetelien tuotannossa käytetään uusinta painoteknologiaa. Niissä on useita turvatekijöitä, jotka vaikeuttavat väärentämistä ja joiden ansiosta ne on helppo erottaa väärennöksistä ilman erityisiä laitteitakin.

Rahanväärennösten tutkimuskeskus

EKP seuraa tarkasti paino-, kopiointi- ja kuvankäsittelytekniikan kehitystä ja paljastuneiden väärennösten määrää. Väärennöksiä analysoidaan euroalueen kansallisissa keskuspankeissa ja EKP:n omassa väärennösten tutkimuskeskuksessa, jonne kootaan teknistä ja tilastollista tietoa väärennöksistä. Keskuksen tietopankkiin kootut tiedot ovat kansallisten poliisivoimien ja muiden väärentämisen ehkäisemisessä mukana olevien tahojen käytettävissä. EKP:llä on myös läheiset yhteistyösuhteet Euroopan poliisivirastoon (Europol), joka on valittu koordinoimaan euron suojaamista väärentämiseltä, sekä kansainväliseen rikospoliisijärjestöön (Interpol) ja Euroopan komissioon.

Seteleistä otettujen digitaalisten kuvien laittoman käytön estäminen

Seteleiden väärentämisessä käytetään yhä useammin kuvankäsittelylaitteita ja ‑ohjelmistoja. Kansainvälinen Central Bank Counterfeit Deterrence Group (CBCDG) on kehittänyt väärentämisentorjuntajärjestelmän (CDS), jolla estetään suojattujen seteleiden kuvien käsittely ja tulostaminen tietokoneelta. Ryhmä perustettiin G10-maiden keskuspankkien pääjohtajien aloitteesta, ja siiihen kuuluu yli 30 keskuspankkia. Useat laite- ja ohjelmistovalmistajat ovat ottaneet järjestelmän käyttöön vapaaehtoisesti. EKP:stä on kuitenkin saatavilla korkealaatuisia kuvia perusteltuun ammattikäyttöön.

Kuvia voi pyytää sähköpostitse osoitteesta info@ecb.europa.eu.