Väärentämisen torjunta

Eurosetelien tuotannossa käytetään uusinta painoteknologiaa. Seteleissä on useita turvatekijöitä, jotka vaikeuttavat väärentämistä ja joiden ansiosta ne on helppo erottaa väärennöksistä ilman erityisiä laitteitakin.

Mitä tehdä epäilyttävälle setelille?

Jos euroseteli ei läpäise TUNNUSTELE–KATSO–KALLISTELE-testiä, se on luultavasti väärennös eikä sitä pidä ottaa vastaan.

Mahdollisista seteliväärennöksistä tulee välittömästi ilmoittaa poliisille (tai muulle seteliväärennöksistä vastaavalle viranomaiselle).

Epäilyttävän setelin aitouden voi tarkastuttaa pankissa. Kaikilla pankeilla on aitouden tarkastamisessa tarvittavat setelinkäsittelylaitteet. Väärentäjien jäljittämiseksi on tärkeää tietää, missä, milloin ja keneltä väärennös on saatu.

On rikos välittää eteenpäin seteli, jonka tietää tai epäilee olevan väärennös. Väärennetyt setelit ovat arvottomia, joten on tärkeää olla valppaana.

Tietoa rahaa työssään käsitteleville

Suuria setelimääriä työssään käsittelevien on hyvä varmistaa työnantajalta jo etukäteen, miten epäilyttävien setelien suhteen tulee toimia. Seuraavassa on kuitenkin yleisohjeita tilanteeseen, jossa asiakas tarjoaa epäilyttävää seteliä.

  • Jos et ole varma setelin aitoudesta, älä ota sitä vastaan.
  • Pyydä asiakasta antamaan toinen seteli.
  • Ota välittömästi yhteyttä poliisiin ja/tai vartijoihin.
  • Paina mieleesi asiakkaan tuntomerkit.
  • Jos epäilet saaneesi väärennetyn setelin, älä välitä sitä eteenpäin, sillä se on rikos.
  • Vie seteli poliisille, omaan pankkiisi tai maasi keskuspankkiin. Väärennetyt setelit ovat arvottomia.
  • Älä vaaranna omaa turvallisuuttasi.

Lisätietoja saa Suomen Pankista ja muista kansallisista keskuspankeista.

Rahanväärennösten tutkimuskeskus

EKP seuraa tarkasti paino-, kopiointi- ja kuvankäsittelytekniikan kehitystä ja paljastuneiden väärennösten määrää. Väärennöksiä analysoidaan euroalueen kansallisissa keskuspankeissa ja EKP:n omassa väärennösten tutkimuskeskuksessa, jonne kootaan teknistä ja tilastollista tietoa väärennöksistä. Keskuksen tietopankkiin kootut tiedot ovat kansallisten poliisivoimien ja muiden väärentämisen ehkäisemisessä mukana olevien tahojen käytettävissä. EKP:llä on myös läheiset yhteistyösuhteet Euroopan poliisivirastoon (Europol), joka on valittu koordinoimaan euron suojaamista väärentämiseltä, sekä kansainväliseen rikospoliisijärjestöön (Interpol) ja Euroopan komissioon.

Digitaalisten setelikuvien laittoman käytön estäminen

Seteleiden väärentämisessä käytetään yhä useammin kuvankäsittelylaitteita ja ‑ohjelmistoja. Kansainvälinen Central Bank Counterfeit Deterrence Group (CBCDG) on kehittänyt väärentämisentorjuntajärjestelmän (CDS), jolla estetään suojattujen seteleiden kuvien käsittely ja tulostaminen tietokoneelta. Ryhmä perustettiin G10‑maiden keskuspankkien pääjohtajien aloitteesta, ja siihen kuuluu yli 30 keskuspankkia. Useat laite- ja ohjelmistovalmistajat ovat ottaneet järjestelmän käyttöön vapaaehtoisesti. EKP:stä on kuitenkin saatavilla korkealaatuisia setelikuvia perusteltuun ammattikäyttöön.

Kuvia voi pyytää sähköpostitse osoitteesta info@ecb.europa.eu.