Combaterea contrafacerii

Pentru producerea bancnotelor euro se folosește o tehnologie de imprimare elaborată. De asemenea, bancnotele beneficiază de o serie de elemente de siguranță ușor de identificat, care permit diferențierea cu ușurință de bancnotele false, fără a fi necesară utilizarea unor echipamente speciale, și care sunt menite să descurajeze falsificatorii.

Ce ar trebui să fac dacă suspectez că o bancnotă este falsă?

Dacă unele dintre bancnotele euro pe care le dețineți nu îndeplinesc cerințele metodei ATINGE, PRIVEȘTE, ÎNCLINĂ, probabil că aceste bancnote sunt false și nu ar trebui să le acceptați.

Totuși, în cazul în care considerați că vă aflați în posesia unei bancnote contrafăcute, ar trebui să informați imediat poliția sau autoritățile naționale relevante.

Pentru a vă asigura că bancnota este (sau nu este) autentică, o puteți prezenta celei mai apropiate bănci. Toate băncile dispun de echipamente speciale de procesare a numerarului care pot verifica dacă o bancnotă euro este autentică sau nu. Încercați să vă amintiți locul și momentul în care ați primit bancnota, precum și persoana care v-a înmânat-o. Aceste informații pot fi esențiale pentru depistarea falsificatorilor.

Punerea în circulație a unei bancnote despre care știți sau bănuiți că este falsă constituie o infracțiune. Întrucât bancnotele false nu au nicio valoare, fiți vigilenți! Nu veți primi niciun fel de compensație în schimbul unei bancnote false.

Informații speciale pentru agenții profesioniști care operează cu numerar

Dacă operaţi zilnic cu cantităţi mari de numerar, există posibilitatea să vi se înmâneze o bancnotă suspectă. În cel mai bun caz, angajatorul dumneavoastră a întocmit deja un plan pentru această situaţie. Iată câteva recomandări în cazul în care aveţi dubii cu privire la o bancnotă.

  • În cazul în care aveți dubii privind autenticitatea bancnotei, nu o acceptați.
  • Solicitați clientului în mod politicos o altă bancnotă și porniți de la premisa că acesta este nevinovat.
  • Informați imediat poliția locală și/sau responsabilul cu securitatea despre incident.
  • Încercați să rețineți cât mai multe informații despre client.
  • Dacă credeți că ați acceptat din greșeală o bancnotă contrafăcută, nu o transmiteți mai departe unei alte persoane, întrucât acest lucru constituie o infracțiune.
  • Înmânați bancnota suspectă poliției locale, unei bănci locale sau băncii centrale naționale. În cazul în care bancnota este autentică, veți primi banii înapoi.
  • Nu vă expuneți riscurilor.

Contactați banca centrală națională din țara dumneavoastră dacă aveți nevoie de mai multe informații.

Centrul de analiză a contrafacerilor

BCE monitorizează cu atenție progresele realizate în domeniul tehnologiilor de imprimare și reproducere, precum și evoluția numărului de bancnote contrafăcute confiscate. Acestea sunt analizate de băncile centrale din zona euro, precum și la Centrul de analiză a contrafacerilor din cadrul BCE, care coordonează informațiile tehnice și statistice privind contrafacerea bancnotelor. Forțele naționale de poliție și alte organisme implicate în combaterea contrafacerii bancnotelor au acces la informațiile stocate în baza de date a centrului. De asemenea, BCE lucrează în strânsă colaborare cu Oficiul European de Poliție (Europol), care a fost desemnat ca oficiu central de coordonare a măsurilor de protecție a euro, precum și cu Organizația Internațională a Poliției Criminale (Interpol) și Comisia Europeană.

Prevenirea utilizării ilegale a imaginilor digitale ale bancnotelor

Falsificatorii utilizează tot mai frecvent echipamente și programe informatice de prelucrare a imaginilor digitale. Ca reacție la această situație, Grupul de descurajare a falsificării din cadrul băncilor centrale (Central Bank Counterfeit Deterrence Group – CBCDG), un grup internațional alcătuit din peste 30 de bănci centrale și înființat la solicitarea guvernatorilor băncilor centrale din G10, a creat sistemul de descurajare a falsificării (counterfeit deterrence system – CDS), care împiedică captura de imagini sau reproducerea imaginilor bancnotelor protejate. Producătorii de echipamente și programe informatice au adoptat acest sistem în mod voluntar. Totuși, pentru utilizarea în scopuri legale, BCE pune la dispoziție imagini cu rezoluție mare ale bancnotelor.

În cazul în care doriți să reproduceți imagini cu rezoluție mare, vă rugăm să trimiteți un e-mail la info@ecb.europa.eu, explicând motivul pentru care le solicitați.