Menu

Combaterea contrafacerii

Pentru producerea bancnotelor euro se folosește o tehnologie de imprimare elaborată. De asemenea, bancnotele beneficiază de o serie de elemente de siguranță ușor de identificat, care permit diferențierea cu ușurință a acestora de bancnotele contrafăcute, fără a fi necesară utilizarea unor echipamente speciale, și care descurajează falsificatorii.

Ce ar trebui să fac dacă suspectez că o bancnotă este falsă?

Dacă vi se înmânează o bancnotă și, după aplicarea metodei ATINGE, PRIVEȘTE, ÎNCLINĂ, sunteți de părere că aceasta este falsă, probabil că aveți dreptate și nu ar trebui să o acceptați. În cazul în care considerați că vă aflați deja în posesia unei bancnote contrafăcute, ar trebui să informați imediat poliția sau autoritățile naționale relevante.

Punerea în circulație a unei bancnote despre care știți sau bănuiți că este falsă constituie o infracțiune. Bancnotele false nu au nicio valoare și nu veți primi niciun fel de compensație în schimbul unei bancnote false.

Pentru a verifica încă o dată bancnota, o puteți prezenta celei mai apropiate bănci. Toate băncile dispun de echipamente speciale de procesare a numerarului care pot detecta bancnotele false. Încercați să vă amintiți persoana care v-a înmânat bancnota, precum și locul în care ați primit-o. Aceste informații pot fi esențiale pentru depistarea falsificatorilor.

Informații speciale pentru agenții profesioniști care operează cu numerar

Dacă operaţi zilnic cu cantităţi mari de numerar, este posibil să primiți o bancnotă suspectă. În cel mai bun caz, angajatorul dumneavoastră a întocmit deja un plan pentru această situaţie. Iată câteva recomandări în cazul în care aveţi dubii cu privire la o bancnotă.

  • Dacă vă îndoiți de autenticitatea bancnotei, nu o acceptați.
  • Solicitați clientului în mod politicos o altă bancnotă și porniți de la premisa că acesta este nevinovat.
  • Informați imediat poliția locală și/sau responsabilul cu securitatea despre incident.
  • Încercați să vă reamintiți cât mai multe detalii despre client.
  • Dacă vi se pare că ați acceptat din greșeală o bancnotă contrafăcută, nu o transmiteți mai departe unei alte persoane, întrucât aceasta constituie o infracțiune.
  • Predați bancnota suspectă poliției locale, unei bănci locale sau băncii centrale naționale. În cazul în care bancnota este autentică, veți primi banii înapoi.
  • Nu vă expuneți riscurilor.

Contactați banca centrală națională din țara dumneavoastră, dacă aveți nevoie de mai multe informații.

Centrul de analiză a contrafacerilor

BCE monitorizează cu atenție progresele realizate în domeniul tehnologiilor de imprimare și reproducere și consemnează numărul de bancnote contrafăcute confiscate. Acestea sunt analizate de băncile centrale din zona euro și de Centrul de analiză a contrafacerilor din cadrul BCE, care colectează și prelucrează informațiile tehnice și statistice privind bancnotele contrafăcute. Acesta partajează informațiile respective cu forțele de poliție naționale și cu alte organisme implicate în combaterea contrafacerii. De asemenea, BCE lucrează în strânsă colaborare cu Oficiul European de Poliție (Europol), care a fost desemnat drept oficiu central de coordonare a măsurilor de protecție a euro, precum și cu Organizația Internațională a Poliției Criminale (Interpol) și Comisia Europeană.

Prevenirea utilizării ilegale a imaginilor digitale ale bancnotelor

Falsificatorii utilizează tot mai frecvent echipamente și programe informatice de prelucrare a imaginilor digitale. Ca reacție la această situație, Grupul de descurajare a falsificării din cadrul băncilor centrale (Central Bank Counterfeit Deterrence Group ‑ CBCDG), un grup internațional alcătuit din peste 30 de bănci centrale și înființat la Basel, la solicitarea guvernatorilor băncilor centrale din G10, a elaborat sistemul de descurajare a falsificării (counterfeit deterrence system – CDS), care nu permite captura de imagini sau reproducerea imaginilor bancnotelor protejate. Producătorii de echipamente și programe informatice au adoptat acest sistem în mod voluntar. Totuși, pentru utilizarea în scopuri legale, BCE pune la dispoziție imagini cu rezoluție mare ale bancnotelor.

Dacă doriți să reproduceți imagini cu rezoluție mare, vă rugăm să trimiteți un e-mail la info@ecb.europa.eu, în care să justificați solicitarea.