Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Calendarul și progresele înregistrate cu privire la o monedă euro digitală

Etapa pregătitoare a proiectului a început în luna noiembrie 2023 și pune bazele posibilei emisiuni a unei monede euro digitale. Aceasta include finalizarea cadrului de reglementare a regimului unei monede euro digitale și selectarea furnizorilor care ar putea elabora o platformă și o infrastructură aferente monedei euro digitale. Etapa pregătitoare presupune testări și experimentări ample, precum și schimburi periodice cu publicul și cu alte părți interesate, pentru a se asigura că o monedă euro digitală ar răspunde nevoilor utilizatorilor și cerințelor Eurosistemului.

Documentăm periodic, în rapoarte cuprinzătoare, progresele înregistrate de proiect.

Progresele înregistrate cu privire la o monedă euro digitală

Etapa pregătitoare – partea 1

Protecția vieții private încă din faza de elaborare

Protecția vieții private și cea a datelor fac parte integrantă din moneda euro digitală, care ar fi concepută utilizând măsuri avansate de protecție a vieții private. Datorită funcționalității sale offline, aceasta ar oferi un nivel de confidențialitate apropiat celui al numerarului.

Află mai multe despre moneda euro digitală și protecția vieții private
O experiență fără sincope în materie de plăți în întreaga Europă

O monedă euro digitală ar fi primul mijloc de plată digital cu caracter public european. Aceasta s-ar baza pe un cadru de reglementare privind moneda euro digitală: un set unic de reguli, standarde și proceduri care vizează să asigure că plățile în euro digital funcționează în același mod la nivelul întregii zone euro.

Află mai multe despre cadrul de reglementare privind moneda euro digitală
Elaborarea unei monede euro digitale

Depunem eforturi pentru a asigura că o monedă euro digitală răspunde nevoilor utilizatorilor de plăți online și offline. Am analizat implicațiile numărului de conturi în euro digital permise pe utilizator, limitele de deținere pentru aceste conturi, o aplicație dedicată monedei euro digitale și multe alte aspecte.

Citește despre progresele înregistrate în procesul de elaborare

Raportul privind progresele înregistrate

Cum progresează activitatea în ceea ce privește protecția vieții private, cadrul de reglementare și opțiunile în materie de proiectare a monedei euro digitale?

Consultă raportul integral privind progresele înregistrate

Pentru mass-media

Acest raport sintetizează progresele înregistrate în prima parte a etapei pregătitoare lansate în noiembrie 2023 și prezintă etapele următoare.

Citește comunicatul de presă

Calendarul proiectului privind o monedă euro digitală

În luna octombrie 2020, BCE a publicat un raport privind o monedă euro digitală, în care se examina posibila emitere de către Eurosistem a unei monede digitale a băncii centrale: o monedă euro digitală.

Nouă luni mai târziu, Consiliul guvernatorilor BCE a luat decizia de a lansa proiectul privind moneda euro digitală. Etapa de investigare a proiectului s-a desfășurat în perioada octombrie 2021-octombrie 2023 și a implicat studierea opțiunilor în materie de proiectare și a modelelor de distribuție în strânsă cooperare cu părțile interesate, precum factorii de decizie și participanții pe piață din UE. Constatările au stat la baza deciziei de lansare a etapei pregătitoare, care a debutat în luna noiembrie 2023.

Vezi și descarcă un calendar general al proiectului

Decizia privind posibilitatea de a emite în cele din urmă o monedă euro digitală va fi luată în considerare numai într-o etapă ulterioară, după finalizarea procesului legislativ al Uniunii Europene.

Toate paginile din această secțiune